Blog

SUCCES VERZEKERD!

Recept voor een leuke hardloopwedstrijd: men neme een parcours van ongeveer 1200 meter in een dorpskern. Alleen een jeugdloop over 1 ronde en een wedstrijd over een niet te lange afstand, zodat het voor alle niveaus aantrekkelijk is. Je koppelt de wedstrijd aan een ander evenement, zodat je verzekerd bent van goede afzetting, overal geluid en veel publiek. Zorg dat de wedstrijd alles bij elkaar niet langer dan een goed uur duurt. Zie hier de ingrediënten van de FysioKapelleloop.

Na 12 keer betrokken geweest te zijn bij de organisatie en/of als starter en wedstrijdleider, stond ik nu gewoon als toeschouwer langs de kant. Om de drukte bij de finish te ontwijken was ik op de fiets al een stuk over het parcours gereden om me vervolgens op de hoek Ooststraat/Gistellisstraat te installeren. Op verschillende plaatsen langs het parcours zag ik mensen buiten zitten, voorzien van hapjes en drankjes. Dus overal publiek. Dat zou bij andere wedstrijden ook erg leuk zijn.

Toen ik met Cees Hoogesteger in 1973 met een halve marathon in Goes begon, was één van onze uitgangspunten: je moet de sport naar de mensen brengen en niet omgekeerd. Die halve marathon was op een parcours in de binnenstad ongeveer te vergelijken met de stadsloop, maar dan met de finish op de markt. Liefst 10 ronden moesten er gelopen worden. Niet ’s avonds als het rustig is in de stad, maar op zaterdagmiddag om 16.30 uur. Op dat moment waren er nog duizenden mensen in de stad en velen bleven dan kijken. Met gemiddeld 70 deelnemers was er ook constant iets te zien.

Bij wedstrijden over 1 ronde of een paar ronden van 3 á 5 km is dat heel anders. Meestal zie je alleen publiek ter hoogte van start/finish. Onderweg alleen een paar verkeersregelaars en mensen van een verzorgingspost. Nu heb ik zelf al dikwijls gezegd dat de aard van het parcours niet doorslaggevend moet zijn, het gaat per slot van rekening om de wedstrijd, maar een beetje aanmoedigingen helpen wel natuurlijk. Nu kun je niet van elke wedstrijd een kopie van Kapelle maken, maar sommige organisaties moeten toch eens kijken of ze deze ingrediënten niet kunnen overnemen.

De Wallenloop heeft al bijna alles, alleen duurt dat m.i. te lang. Diverse jeugdcategorieën samenvoegen moet toch mogelijk zijn. Nu er geen stratenloopcircuit meer is, kun je de Sportvissersloop in Yerseke combineren met het wielrennen van TMZ op een zaterdagmiddag op een ronde van ongeveer 2 km. Het concept in Wolphaartsdijk uit de jaren 80/90 blijkt nu minder te werken. Ook daar zou ik opteren voor een ronde alleen in de bebouwde kom en een minder lange afstand. Wil je daar toch een hoog niveau? Hou dan een eliteloop over 10 km met een limiet van bijvoorbeeld 42 minuten en een 5 km voor iedereen.

En zijn er geen andere plaatsen om een leuke wedstrijd in het centrum te houden? Wemeldinge kende een poosje de Centrumloop ook in combinatie met wielrennen op Hemelvaartsdag. In Oudelande, Lewedorp, Heinkenszand, Wilhelminadorp, Oud Sabbinge en Krabbendijke zijn/waren ook wedstrijden. Als ik lees dat er in Kapelle dit jaar diverse records werden verbeterd bij de masters, is het misschien interessant om daar ook goed gemeten 5 km wedstrijden aan te bieden. 

Geen Commentaar

Geef Commentaar