Blog

DE PERFECTE HARDLOOPTRAINING BESTAAT NIET 

In deze rubriek ga ik de komende tijd regelmatig iets vertellen over hardlooptraining. Geen uitgebreide schema’s, maar vooral basisprincipes. En niet alleen voor ambitieuze, goed getrainde atleten, maar ook voor beginners en hardlopers die kampen met een blessure. Sommige artikelen heb ik misschien al eens gepubliceerd, maar voor velen zal het nieuw zijn. Bovendien pas ik mijn visie regelmatig aan, want je bent nooit te oud om te leren.

Als er één perfecte hardlooptraining bestond, zou iedereen die uitvoeren en wordt het verschil alleen bepaald door aanleg en lichaamsbouw. Niet iedereen kan een bepaalde hoeveelheid training aan of heeft daar eenvoudig de tijd niet voor. Toch wijs ik hier al op een basisprincipe: om progressie te boeken moet je gemiddeld in de week een bepaald aantal kilometers hardlopen. In literatuur kom ik 22 km tegen, maar laten we het houden op 20 á 25 km.

Het tempo is in het begin niet belangrijk, maar op den duur moet je ongeveer een vijfde deel van die kilometers in een hoger tempo lopen. Dat kan op allerlei manieren, maar dat komt later in deze rubriek. Maar ook dan houdt de progressie een keer op en moeten zowel aantal kilometers als tempo worden opgeschroefd. Wie alleen loopt om gezond te blijven, kan zich beperken tot 3 x een half uur per week, maar op die groep richt ik me niet.

Ik hamer ook altijd op variatie in de trainingen. En dan bedoel ik niet alleen dat je binnen een week niet steeds alleen maar duurloopjes moet doen, maar dat je het hele jaar verdeelt in blokken waarin specifiek bepaalde facetten getraind worden: uithouding, kracht, snelheid, maar je moet ook 2 keer per jaar een relatieve rustperiode van 3 á 4 weken inbouwen met een paar rustige loopjes en bijvoorbeeld eens extra fietsen of zwemmen.

Veel mensen willen tegenwoordig een marathon lopen, maar eigenlijk hebben ze de basis nog niet. Die basis is voor mij minstens 2 jaar hardloopervaring met wedstrijden, gemiddeld 40 km per week hardlopen en liefst een 10 km onder de 50 minuten kunnen lopen. Ook hier zal ik in deze rubriek aandacht aan besteden.

En dan het belangrijkste! Op deze site is het niet alleen de grote Jan Roose show. Iedereen mag zijn verhaal hier schrijven. Dus wil jij iets kwijt over je training. Stuur je verhaal naar jacroose@hetnet.nl en ik doe de rest.

Geen Commentaar

Geef Commentaar