Blog

WAAR KUN JE CROSSSPIKES KOPEN?

Voor de cross heb je soms gemak van speciale crossschoenen. Als het modderig en glad is, komen een beetje profiel en soms spikes van pas. Veel mensen lopen echter niet graag op spikes. Ze struikelen misschien over de punten, maar in die schoenen zit ook een harde plaat en dat voelt vervelend aan. Er zijn echter speciale spikes voor de cross en daar ontbreekt die plaat. Crossspikes worden dikwijls aangegeven met de toevoeging XC. Bijna elke groot merk heeft wel een model of meerdere in het assortiment. Veel van deze modellen hebben ook een zogenaamde spikeless uitvoering. Daar zitten dus geen punten in. Sommige merken geven dat aan met de toevoeging “flat”. Bij Nike zie je meestal de aanduiding “waffle”. Verder zijn diverse wegwedstrijdschoenen uitstekend geschikt om op te crossen.

Trailschoenen hebben ook genoeg profiel, maar zijn niet altijd geschikt voor de cross. Veel modellen zijn daarvoor te zwaar en te stug, omdat ze meer geschikt zijn om op een stenige ondergrond te lopen en over langere afstanden. Enkele modellen zijn wel geschikt, omdat ze lichter ( rond de 200 gram ) en soepeler zijn. Zelf heb ik 2 jaar op de Inov 8 Trailroc 150 gecrosst, maar of die nog bestaan? Sinds begin 2021 liep ik op de Adidas Terrex Speed Pro en nu op de JOMA TR 9000.

In tegenstelling tot trailschoenen zijn speciale crossspikes moeilijk verkrijgbaar. De gewone sportwinkel heeft ze meestal niet en zelfs bij de speciale hardloopwinkels is het aanbod klein. Online gaat het al beter, maar het houdt niet over. In de USA is het aanbod veel groter, maar niet elk merk mag naar Europa verkocht worden.

Waar kun je het beste zoeken? Kijk eerst op de webshop van een bepaald merk. Bij Adidas vind je dan de Adizero XCS voor € 75,-. New Balance heeft de XC Seven, bij Nike zie ik o.a. de Rival Waffle en en Rival XC en bij Hoka de Crescendo XC. Voor andere merken en modellen kun je beter bij Top4Running, Spikeshop of Runnerslab kijken. Meestal kosten crossspikes minder dan € 100,- en zijn er dikwijls spikeless uitvoeringen van hetzelfde model. Sportwinkels die wel crossspikes kunnen leveren en dit graag kenbaar willen maken op deze site, moeten maar even een bericht sturen met details zoals merk, model en prijs. ( jacroose@hetnet.nl )

Geen Commentaar

Geef Commentaar