Blog

HARDLOPEN OP VERMOGEN

Hardlopen op vermogen is de toekomst! Traditioneel werd er in de hardloopwereld altijd getraind op hartslag en tempo. Beide methodes hebben nadelen. Met een vermogensmeter zijn die nadelen verdwenen. Kan je dan helemaal zonder hartslagmeter? Dat dan ook weer niet.

WAT IS HET?

Je loopt op basis van het vermogen wat wordt aangegeven door een vernuftig stukje techniek op je schoen. De Stryd vermogensmeter is een pod die je in de veters van je schoenen bevestigd en die in contact staat met je horloge via bluetooth. In de pod zitten allerlei bewegingssensors die de bewegingen van je been nauwkeurig registreren. Verder zit er een hoogtesensor, een windsensor en een temperatuursensor in de POD. Met deze gegevens en je gewicht/lengte wordt door middel van ingewikkelde algoritmes het vermogen bepaald waarmee je loopt. Dat vermogen is eigenlijk niets anders dan de inspanning die je moet doen om te kunnen hardlopen. Je weet zelf dat je meer inspanning moet doen als je harder loopt of als je tegenwind hebt of een helling oploopt.

Hardlopen op basis van traditionele metingen heeft nadelen:

  • Hartslag is een vertraagde reactie op inspanning. Als je een dijkje op loopt dan moet je meer moeite doen terwijl je hartslag pas later aangeeft dat je te hard loopt. Hetzelfde bij heuvel af waarbij je makkelijker naar beneden loopt en je hartslag pas later zakt.
  • Trainen op tempo houdt geen rekening met wind en helling. Als  Bij het lopen tegen de wind in of helling op moet je meer moeite doen om je tempo te kunnen behouden.

De Stryd vermogensmeter houdt wel rekening met helling en wind en meet direct. Tijdens het lopen heuvel op of wind tegen lopen gebruik je meer vermogen en de Stryd zegt je dat je dan langzamer moet lopen bij dezelfde inspanning. Bij het lopen met wind mee of heuvel af  geldt het tegenovergestelde en geeft Stryd aan dat je sneller moet lopen om dezelfde inspanning te behouden. Op deze manier houd je de belasting constant.

HOE WERKT HET IN DE PRAKTIJK?

Je moet een horloge hebben wat Stryd ondersteunt. Stryd is een apart bedrijf en om de data van de stryd op je horloge zichtbaar te maken zou de fabrikant daarvan het moeten ondersteunen. Momenteel zijn dat Garmin, Polar en Coros. Het ene horloge heeft meer mogelijkheden met de stryd dan het andere.

Een aantal Garmin horloges ondersteunt het gebruik van Connect IQ. Hiermee kunnen apps door derden worden gebouwd op je horloge worden uitgevoerd. Stryd heeft daarom zelf een Connect IQ app gebouwd die je daarvoor kunt gebruiken. Met die app kun je sturen op vermogen, dus als je te langzaam loopt geeft je horloge een signaal en hetzelfde als je te hard loopt. Dat zijn de zogenaamde Alert profielen. Verder ondersteunt de Stryd Workout app het gebruik van Structured workouts dwz een training die je vooraf samenstelt op je telefoon of computer en die je kunt uitvoeren vanaf je horloge.

Polar ondersteunt wel het zichtbaar maken van vermogen op het horloge maar je kunt er niet op sturen (geen alert). Ook Structured workouts op basis van Stryd vermogen zijn niet mogelijk.

Coros ondersteunt de Stryd en kan ook sturen op vermogen. Helaas kan je geen workouts gemaakt in Stryd uitvoeren op een Coros horloge. Je moet die zelf in de Coros app op je telefoon in elkaar zetten en dan synchroniseren. Coros zegt er wel aan te werken om dat binnen afzienbare tijd mogelijk te maken.

Als je een structured workout hebt geladen in je horloge dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Als je de workout gaat uitvoeren dan zie je het gelopen vermogen steeds in beeld en ook wat je minimaal en maximaal zou moeten lopen. Loop je binnen de grenzen dan kleurt het scherm groen en zal het horloge geen signaal geven. Loop je daarentegen te hard of te zacht, dan wordt het scherm respectievelijk rood of blauw en gaat je horloge trillen. Meestal weet je zelf wel, zonder op je horloge te kijken, of je te hard of te zacht gaat. Als je klaar bent met je workout dan sla je deze op. In Stryd Powercenter, dat is de website waar naartoe je workout wordt geupload, kan je alle data analyseren:

NADELEN VAN STRYD

Ieder voordeel heeft een nadeel zei een bekend topsporter in het verleden zo ook harlopen met de Stryd. De POD weet niet hoe jij je voelt, of je goed uitgerust bent of als je misschien een beetje ziekjes bent. Stryd gaat uit van Critical Power en dat is het vermogen wat je tijdens een 10km zou kunnen volhouden. Maar als je ziek bent lukt dat niet. In zo’n geval is een hartslagmeter handig want je hartslagmeter zal zeer waarschijnlijk hogere waardes aangeven. Verder kan Stryd nog niet goed omgaan met mul zand. Als je hetzelfde vermogen loopt op het strand als op de weg(asfalt) dan is het tempo op het strand veel lager andersom moet je meer moeite doen om een bepaald vermogen te lopen op het zand dan op de weg. Stryd hoopt dat de komende jaren op te lossen.

CONCLUSIE

Het gebruik van een Stryd vermogensmeter is ideaal als je voor jezelf traint en je wilt dat je horloge checkt of je wel het juiste tempo loopt. Je hoeft geen rekening te houden met wind of helling in je parcours want dat doet jouw vermogensmeter die je altijd stuurt om de juiste inspanning te leveren. Word je er sneller van? Als je genoeg uitdagingen en afwisseling in je trainingen brengt dan word je steeds beter. Je moet dan wel de discipline hebben om je trainingen te doen en uiteraard regelmatig wedstrijden lopen. De vermogensmeter is een goede tool om gedoseerd te trainen en voldoende uitdaging te brengen in het hardlopen.

Geen Commentaar

Geef Commentaar