Blog

ALTERNATIEVE CROSSEN IN BELGIË

Het cross – of veldloopseizoen in Nederland en België begint meestal in het laatste weekend van oktober en duurt dan tot begin maart. In Nederland kun je al jaren niet meer spreken van een echt crossseizoen, want er zijn in de winterperiode meer wegwedstrijden en wedstrijden over langere afstanden op vlees noch vis parcoursen ( een deel verhard en een deel onverhard ) dan de klassieke cross. Kijk maar naar de Zeeuwse kalender waar voorlopig alleen de 7 crossen voor de competitie en de Mosselloop op staan.

Wie meer wil crossen moet dus zijn heil zoeken in wedstrijden buiten de provincie, maar is het in de rest van Nederland veel anders? Dan maar naar België, maar ik weet niet of alle crossen van de VAL ook open staan voor niet leden van een atletiekclub. En daarom wijs ik jullie op het volgende alternatief.

Behalve de officiële sportbonden heb je in België ook zogenaamde nevenbonden. Eén van die bonden is de KAVVV een grote sportbond met meerdere sporten in vooral de provincie Antwerpen. De atletiekafdeling heeft ongeveer 20 clubs en het winterseizoen met hoofdzakelijk crossen begint daar al op 7 oktober met een cross in Berendrecht net over de grens bij Hoogerheide.

De wedstrijden staan open voor iedereen. De deelname is gratis voor leden van de KAVVV en anderen betalen € 5,-. Lidmaatschap van zo’n club bedraagt overigens meestal maar € 40, – per jaar. Als lid ben je wel verplicht om tijdens de wedstrijd een clubshirt te dragen. Mijn broer en ik zijn al zo’n 25 jaar lid van ACSS uit Stabroek. Bij veel wedstrijden zijn er prijzen in natura.

Deze crosswedstrijden gaan in principe altijd op dezelfde manier. Start om 13.30 uur met de jongste deelnemers en dan wordt het in volgorde afgewerkt t/m de mannen jun/sen/mas. In sommige gevallen worden categorieën samengevoegd. Bij normale deelname lopen alle vrouwen jun/sen/mas samen over een afstand van slechts 3 km. Kort maar goed voor de snelheid. Bij de mannen lopen jun/sen samen over ongeveer 6 km en de masters apart. De masters 60+ lopen in gewone crossen  ongeveer 4,5 km. De startvolgorde van jun/sen en masters wisselt per cross, zodat niet altijd dezelfde groep als laatste loopt. Bij de KAVVV zijn junioren de categorie die wij in Nederland tegenwoordig U20 ( vroeger de A junioren ) noemen. Masters is bij de mannen vanaf 40 jaar en bij de vrouwen vanaf 35 jaar.

In bijna alle crossen worden er bij de jun/sen/mas ronden gelopen van ongeveer 1500 meter. Behalve de cross in Berendrecht zijn er wedstrijden in o.a. Wommelgem, Schoten, Gooreind, Zandhoven, Stabroek, Burcht, Brasschaat, Kalmthout, Sint Niklaas en Deurne. Op sommige plaatsen zijn er 2 wedstrijden tijdens het crossseizoen. Zes van de crossen zijn criterium crossen voor een klassement. Hier wordt bij de mannen masters de handicapformule toegepast, d.w.z. dat er gestart wordt op leeftijd: de oudste eerst en de 40 jarigen het laatst. Op de foto zie je de start van zo’n wedstrijd. Jaap Oele en Jan Roose mogen al beginnen, terwijl Wim Roose en anderen nog even moeten wachten. Het is geen tijdloop, dus als “jongere” moet je de voorgangers proberen in te halen. Probeer het maar eens. En natuurlijk zijn er de Zeeuwse crossen vanaf 4 november met de Moerschanscross in Hulst. Hoewel de huidige opzet van de ZCC niet de mijne is, raad ik iedereen aan om mee te doen.

De Belgische KAVVV crossen seizoen 23/24 voor oktober: 7 oktober Berendrecht, 14 oktober Schoten, 21 oktober Wommelgem, 28 oktober Gooreind/Wuustwezel. Voor details, de andere crossen en de exacte locaties moet je maar even op de site van de KAVVV afdeling atletiek www.kavvv-atletiek.eu  kijken bij wedstrijden/kalender. In het winterseizoen zijn er ook nog een paar stratenlopen en die staan ook op de kalender.

Geen Commentaar

Geef Commentaar