Blog

HOOGSPRINGCLINIC GROOT SUCCES

Het aantrekken van een wereldtopper in het hoogspringen door atletiekvereniging Dynamica was een succes en er komt zeker een vervolg. Dat las ik deze week in de krant. Zelf had ik al aangegeven dat ik zo’n clinic een goed initiatief vind voor de Zeeuwse atletiek. Aangezien ik van hoogspringen niet zoveel ken, ga ik daar niets meer over zeggen, maar wel over de eerste zin uit het krantenbericht.

“Het niveau van de baanatletiek baart Zeeuwse clubs zorgen”. Eindelijk komt er uit de clubs een dergelijk bericht. Oudgedienden verkondigen dit namelijk al ruim 10 jaar. Ooit schreef ik daarover een brief aan de VZA ( overkoepelend orgaan van alle Zeeuwse atletiekclubs ), waarin ik de wildgroei van allerlei trimlopen en het steeds minder worden van serieuze wedstrijden en met name baanwedstrijden aan de orde stelde. Antwoord heb ik nooit gekregen, maar via via hoorde ik dat men het onderkende, maar er niets aan kon of wilde doen.

Dat het niveau van de baanatletiek minder voorstelt, is nog te begrijpen. Het aantal volwassen atleten op de baanwedstrijden is niet groot en geen potentieel betekent minder kans op goede prestaties. Op de weg is er wel voldoende deelname, maar ook daar is het niveau op een paar uitzonderingen na niet geweldig. Sommige atletiekvolgers vinden dat je niet altijd naar het verleden moet kijken, maar juist in de atletiek kun je prestaties met elkaar vergelijken.

Een voorbeeld: Bij de laatste 15 km van Wolphaartsdijk en dat is toch een hoog aangeschreven wedstrijd eindigde de beste Zeeuw Obbazgi Kidane uit Poortvliet op de 9e plaats in een tijd 50.05 minuten. De 2e Zeeuw Danny Huibregtse, vorig jaar winnaar van de Kustmarathon, werd 10e in 51.08 minuten. Een blik op de ranglijsten allertijden van alleen de club AV’56 leert dat er 16 hardlopers op staan met een tijd onder de 50 minuten en nog eens 13 met een tijd tussen 50 en 51 minuten. Bij die 29 lopers staan namen die in die tijd zelfs geen Zeeuwse subtopper werden genoemd.

Wie dit niet gelooft of helemaal geen weet heeft van prestaties uit het verleden, moet de ranglijsten maar eens uitpluizen. Behalve prachtige tijden op de loopnummers zie je ook 5 hoogspringers met 2 meter en meer, 6 verspringers boven de 7 meter en 4 speerwerpers, die 60 meter en zelfs 70 meter konden werpen. Bij de vrouwen hadden we topsprintsters en liefst 10 verspringsters boven de 5,5 meter.

Dat niveau komt echt niet terug met clinics en erkennen dat het allemaal minder is. Het zijn wel de eerste stappen op weg naar verbetering. Maar wat heb je aan geweldige trainers als leden niet aan een wedstrijd mee willen doen of als er geen wedstrijden zijn? Wat betreft de baanatletiek kom ik steeds met dezelfde aanbeveling: zorg dat er meer wedstrijden zijn in de regio. Nu is er in de zomer op de baan soms weken niets en als er wedstrijden zijn, worden er te veel onderdelen aangeboden. Je ziet dan dat junioren zich voor 5 nummers inschrijven en die kun je nooit naar behoren afwerken. Elke week een kleinschalig wedstrijdje met maximaal 3 nummers is veel beter en kost minder organisatie. Ook dit idee heb ik 10 jaar geleden al voorgelegd aan Zeeuwse kaderleden, maar men wil er blijkbaar niet aan. Zoals gezegd: naar oudgedienden met veel ervaring wordt niet geluisterd en dat vind ik ( en nog een deel anderen ) jammer. foto AV’56    

Geen Commentaar

Geef Commentaar