Blog

GEWELDIGE AMBIANCE BIJ SCHOLIERENCROSS

Stel je eens voor. Een hardloopwedstrijd op een gewone vrijdagmiddag met ruim 400 deelnemers. Of beter gezegd deelnemertjes, want het betrof hier de scholierencross van AV’56 in het Poelbos. Toen ik op mijn fiets richting Poelbos reed, zag ik al een grote groep scholieren dezelfde kant opgaan en mijn buurvrouw, die daar achter fietste, meldde dat ze naar een hardloopwedstrijd gingen. Op de wegen bij het Poelbos stonden rijen auto’s en bij start/finish was het een drukte van belang.

Hoe anders dan de laatste keer dat ik de scholierencross bezocht. Dat was als ik het me goed herinner in 2017 en toen was het nog op zaterdagmiddag. De belangstelling liep in dat jaar niet over, maar ja op zaterdag hebben scholieren, ouders en leerkrachten wel iets anders te doen. Gelukkig is er ooit iemand met het idee gekomen om deze cross gewoon onder schooltijd te organiseren met dit geweldige resultaat.

Dat sommige kinderen hardlopen misschien helemaal niet leuk vinden, maar onder het motto “beter dit dan op school zitten” toch meedoen, is niet erg. Volgens mij heeft iedereen de finish gehaald. Op het punt waar ik me had opgesteld ( bij het begin en einde van de lus door het bos ) zag ik ze 2 keer en hopelijk hebben mijn aanmoedigingen geholpen. Dat er aan de conditie en manier van bewegen bij veel kinderen iets mankeert, is geen nieuws. Meedoen aan deze cross is dan een stap in de goede richting. Ik heb nog wel een tip voor begeleiders en leerkrachten. Zorg dat de kinderen ruim van te voren eten. Nu zag ik relatief veel lopertjes met hun hand op de buik, omdat ze last hadden van steken in de zij. Of hadden ze dat anders ook gehad?

Hoelang organiseert AV’56 eigenlijk al een speciale scholierencross? Volgens mij al zo’n 50 jaar. Of dat steeds onafgebroken is geweest, weet ik niet, maar in de jaren 70 werden er al van deze crossen georganiseerd in het park langs de van Hertumweg in Goes. De voetpaden waren daar nog niet geasfalteerd en zodoende kon er nog een behoorlijke onverharde ronde uitgezet worden. In die tijd werd er nog wel gewerkt met een zogenaamde Jägermeister. Geen borrel, maar een ervaren hardloper, die gedurende de helft van de wedstrijd het tempo aangaf. Als je dat op zo’n middag 10 tot 15 keer moet doen, is dat een behoorlijke inspanning.

Zeker als je daarna nog mee moest doen aan het clubkampioenschap cross, want dat hoorde er in die jaren standaard bij. In mijn enthousiasme krijg ik nu al visioenen van een promotiecross over 3 of 4 km voor alle ouders, begeleiders en leerkrachten van de schooljeugd aangevuld met hardlopers die toevallig ook vrij zijn. Je wordt dan aangemoedigd door ruim 400 veel geluid makende stemmen. Was bij deze cross trouwens ook al, want de jeugd moedigde elkaar fanatiek aan.

Conclusie: een prachtige start van het crossseizoen 23/24 met echt crossweer, modder op het parcours en 427 deelnemers. Alle complimenten voor AV’56 en alle medewerkers, want als het goed is mag dat ook gezegd worden. Foto Huib Boogert en meer foto’s op www.av56.nl.

Geen Commentaar

Geef Commentaar