Blog

INDOORATLETIEK IN ZEELAND

AV Scheldesport uit Terneuzen organiseert volgend jaar in februari een NK indooratletiek voor een paar jeugdcategorieën. Dat lijkt me een geweldige opsteker voor de Zeeuwse atletiek, die het gezien eerdere berichten toch een beetje moeilijk heeft. Er is echter één maar! Dit kampioenschap wordt niet in Terneuzen gehouden, zelfs niet in Zeeland, maar in Apeldoorn. Dit klinkt misschien raar, maar de uitleg is heel logisch: Apeldoorn heeft als enige in ons land een geschikte accommodatie voor indooratletiek.

Hardlopen kun je in principe overal, dus in elke stad of elk dorp kun je wedstrijden organiseren. Voor baanatletiek met naast loopnummers ook technische onderdelen zoals ver – hinkstap – polsstokhoog – en hoogspringen, kogelstoten, discus – en speerwerpen, heb je een atletiekbaan van 400 meter met alle installaties voor de technische nummers nodig. In Zeeland heeft elke club zo’n mooie accommodatie, maar wedstrijden zijn er alleen tussen eind maart en begin oktober. In de winter is het voor de meeste korte loopnummers en springnummers te koud. Je kunt dat wel doen in een speciale hal, maar daar zijn er in ons land niet veel van. Eigenlijk alleen een permanente baan in Apeldoorn.

In het verleden was er nog een mobiele baan, die je in grote hallen kon opbouwen. Bij indooratletiek heb je behalve de installaties voor technische nummers een rondbaan van 200 meter met verhoogde bochten en een sprintbaan van 60 meter met uitloop nodig. Zoiets leg je niet even neer in een gewone sporthal. Toch kun je in zo’n sporthal best een kleinschalig indoorwedstrijdje organiseren. Delta Sport uit Zierikzee heeft dat in een recent verleden gedaan en misschien nog wel.

Indooratletiek in Zeeland is sowieso geen “luchtkasteel”. In 1966 was er in Goes al een indoorwedstrijd in de toenmalige veilinghal. Later werd dat weer opgepikt en was er jarenlang “Indoor Zeeland” in januari. Eerst in de veilinghallen en later verhuisde men naar de Zeelandhallen. Je kon daar zelfs een 100 meter lopen i.p.v. de gebruikelijke 60 meter bij indoorwedstrijden. Langere afstanden werden op een baan van 200 meter gelopen, maar wel met normale bochten en dat was soms wringen. Op spikes lopen kon niet, want de ondergrond was van asfalt of beton. Met kunst – en vliegwerk was er ook ruimte voor verspringen, hoogspringen en kogelstoten. Ik kan me ook nog snelwandelen herinneren met een Belg, die het BR verbeterde over 5000 meter.

Als de belangstelling voor gewone baanatletiek vermindert, geldt dat ook voor indoor. Als bovendien de huur voor de Zeelandhallen veel meer is dan voor de veiling, kun je misschien begrijpen dat de commissie er op den duur mee stopte. Toch denk ik dat indoorwedstrijden in Zeeland nog steeds mogelijk zijn. In de grootste hal van het Omnium in Goes kun je echt wel een 60 meter lopen en dus ook een 60 meter horden. Hoogspringen en kogelstoten met rubberkogels moet ook mogelijk zijn. Langere afstanden over courante afstanden wordt misschien moeilijker, maar wedstrijdjes over een bepaalde tijd + ronde afmaken of aflossingswedstrijden zijn ook leuk.

Behalve aan een sporthal met misschien toch redelijk gladde vloeren, kun je ook denken aan een tennishal. Alle netten weg en ruimte genoeg. Die oude tennishal in Goes op het industrieterrein staat al jaren leeg. Ik weet niet in welke toestand dat gebouw verkeerd, maar je zou daar een bijna permanente baan voor bijvoorbeeld 4 weekenden kunnen aanleggen. Elders in de provincie zijn wellicht ook mogelijkheden en dan is het verder een kwestie van creatief zijn. Wat je zeker niet moet doen is alle regeltjes van de atletiekbond volgen, want natuurlijk voldoet zo’n baan niet aan de eisen. Maar het gaat er in de eerste plaats om dat atleten in de winter in eigen regio aan wedstrijden mee kunnen doen. En dan goed voorbereid kunnen starten bij het NK van AV Scheldesport in ….. Apeldoorn. Foto Delta Sport

Geen Commentaar

Geef Commentaar