Blog

WERELDRECORD MARATHON DOOR REVOLUTIONAIRE SCHOEN?

Foto: Assefa tijdens de Berlijn marathon 2023  © SCC EVENTS/Petko Beier

Wie zondag 24 september voor de buis zat heeft waarschijnlijk gezien dat het wereldrecord bij de vrouwen met 2 ½ minuut is verbeterd naar 2:11:53 door Tigst Assefa, een vrij onbekende atlete uit Ethiopië. Vorig jaar won zij de Berlijn marathon weliswaar ook maar haar tijd van 2:15:37 was toen niet spectaculair en in lijn met wat andere marathonloopsters hebben gepresteerd, immers Paula Radcliffe liep die tijd (2:15:25) ook al 20 jaar geleden op schoenen zonder carbon plaat.

Wat maakt dat zij in één jaar tijd bijna 4 minuten van haar PR af haalt op de marathon? Het kan toch niet dat haar conditie in zo’n korte tijd zoveel is verbeterd? De omstandigheden in de Berlijn marathon waren nagenoeg gelijk, de temperatuur was misschien iets hoger maar voor een Afrikaanse atlete is dat meestal geen probleem. Bij de mannen liep Kipchoge zelfs iets langzamer dan vorig jaar terwijl werd gezegd dat zijn vorm hetzelfde was. Wat was het dan?

Een persbericht op 14 september doet vermoeden dat het waarschijnlijk de revolutionaire schoen was waar zij zondag op heeft gelopen. Adidas, de sponsor van Assefe, kondigde een volgens hen revolutionaire hardloopschoen aan, de “Adidas Adios Pro EVO 1, the future of racing. At its lightest”. Deze schoen zou maar 138 gram wegen, zo’n 40% minder dan andere vergelijkbare hardloopschoenen met een carbonplaat. In een eerder bericht op deze site heeft Jan Roose al iets geschreven over deze superlichte schoen.

De Adidas Adios EVO Pro 1 © foto Adidas website

Adidas kondigde verder aan dat de schoen gedragen zou worden door een aantal pro-atleten tijdens de marathon van Berlijn en zo gezegd zo gedaan. Assefa had de schoen uiteraard al geprobeerd en zei daarover het volgende:

“This is the lightest racing shoe I have ever worn and the feeling of running in them is an incredible experience – like nothing I’ve felt before. They enable me to put my full focus on the race, which is exactly what you want as an athlete. I feel ready to defend my title in Berlin and can’t wait to lace up at the start line in these.”

Wat is er dan zo anders aan deze schoen? Volgens het artikel wat je hier kunt lezen wordt gebruik gemaakt van een minimalistisch design en translucente (doorzichtige) elementen waardoor de schoen heel licht is en er ook zo uit ziet. Er wordt voortgeborduurd op technologie die Adidas al had (Lightstrike Pro) en die men verder heeft doorontwikkeld. Ook de buitenzool en de bovenste gedeelte van de schoen is verder in gewicht verlaagd door gebruik van lichtere materialen en door weg te snijden waar dat kon. Adidas claimt dat met deze schoen de “running economy” verder wordt verbeterd waardoor met dezelfde energie harder kan worden gelopen.

Maar is zo’n schoen ook voor de gewone man te verkrijgen? Er wordt gezegd dat deze vanaf dinsdag 26 september voor de gewone atleet/atlete te verkrijgen is zolang je er maar €500 voor neer wilt tellen. Een ongelooflijk groot bedrag voor een stukje minimalistisch design en hoeveel kilometer kan je er dan op lopen?

Andere merken zullen waarschijnlijk wel gaan volgen en de technologie van de schoenen gaan verbeteren.

Geen Commentaar

Geef Commentaar