Blog

DE ZEEUWSE CROSSCOMPETITIE … HOE VERDER  

De Zeeuwse crosscompetitie 23/24 begint over een goede maand op 4 november en eerlijk gezegd word ik er niet meer enthousiast van. Als grote voorstander van het crossen zag ik met lede ogen toe dat de vorige editie v.w.b. de lange cross al bij de start min of meer onthoofd werd. Je moest je van te voren aanmelden voor de complete competitie om punten te krijgen en dat deden slechts 10 vrouwen en 50 mannen. De Zeeuwse toppers lieten het zo goed als allemaal afweten. En als er dan bij de mannen door een blessure nog een topper wegvalt, is het nauwelijks spannend. Bij de vrouwen leek het misschien spannend als je naar de punten kijkt, maar als er zoveel snellere loopsters ontbreken, is dat niet echt interessant.

Na een wedstijd of 4 was het voor mij al duidelijk dat een behoorlijk deel van deze 60 aangemelde hardlopers de vereiste 5 wedstrijden niet zou halen. Toen in januari de marathongroepstrainingen begonnen, haakten er nog meer af. Bij een paar categorieën betekende het kort door de bocht gezegd dat 5 x meedoen volstond om bij de top 3 te eindigen in het eindklassement of er was zelfs geen top 3. Bij de vrouwensenioren was er maar 1 deelneemster, terwijl er zoveel vrouwen hardlopen. Gaat dit in dezelfde richting als het Stratenloopcircuit???

De berichtgeving in de media hielp ook niet echt mee om het crossen aantrekkelijker te maken, hoewel Omroep Zeeland niets te verwijten valt met 4 of 5 x een reportage. De PZC daarentegen beperkte zich hoofdzakelijk tot stukjes van Sjaak Sinke op de internetpagina. Geen voorbeschouwingen, soms een verkort verslag in de kantlijn of helemaal niets. Sjaak deed zijn best, maar de redactie besliste anders. Is de PZC nog wel een Zeeuwse krant?

Waar we in het verleden op de wedstrijddag ’s avonds al een uitslag konden vinden op atletiekzeeland ging daar een paar keer een dag of langer overheen. Op de site van de VZA duurde het soms tot het midden van de volgende week alvorens de uitslag en de tussenstand werd gepubliceerd. En dat in een tijd dat een uitslag met de moderne hulpmiddelen direct na de wedstrijd beschikbaar is. We moeten de crosscompetitie gewoon beter verkopen. Wie weet komen er dan ook meer en betere deelnemers. En sponsors, want die zijn er blijkbaar ook niet meer.

Potentieel is er op zich genoeg. Bij pupillen, junioren en korte cross waren er 150 hardlopers om aan de complete competitie mee te doen. Dwars als ik ben, heb ik van de lange cross een alternatieve rangschikking bijgehouden. Wel met dezelfde puntentelling, maar dan punten voor alle deelnemers ongeacht of ze 1 of 7 keer hebben meegedaan. Voor de eindstanden maakt dat overigens weinig uit, maar zo staan er meer hardlopers met een aantal wedstrijden in de einduitslag. Bij de vrouwen hebben er in totaal 55 hardloopsters meegedaan en bij de mannen 211 hardlopers. Natuurlijk zijn de Belgische deelnemers aan de Moerschanscross of de niet Zeeuwen bij de Deltacross niet geïnteresseerd in de Zeeuwse crosscompetitie, maar veel anderen uit Zeeland kun je misschien wel warm maken om eens een keer of 3 mee te doen.

En dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt. Maak de crosscompetitie compacter. Daarvoor is wellicht een hervorming van de winterkalender nodig en als clubs werkelijk niet willen of zo goed als geen deelnemers leveren, verplicht ze dan niet om een competitiecross te organiseren. Met 5 wedstrijden ( beste 4 resultaten tellen, bij 3 kom je in het klassement en iedereen krijgt punten) alleen in de maanden november en december kun je volgens mij een mooie competitie organiseren. Verder nog een apart Zeeuws kampioenschap. Alle clubs hebben dan de vrijheid om in de andere wintermaanden nog losse crossen of natuurlopen te houden.

Concreet voorbeeld: 4 – 11 – 18 november Moerschanscross – Mosselloop – Elderschans – of Grevelingencross, 9 – 23 december Inkelcross en Scheldesportcross maar dan bijvoorbeeld in Axel, op 26 december 2e kerstdag een apart Zeeuws Kampioenschap in Vlissingen als kerstloop en dan in januari eventueel een ZK teamcross of een ZK tijdcross op de overgebleven locaties. In de weekenden van 25/26 november ( ook Warandacross in Tilburg ), 2/3 december en 16/17 december 2023 is er dan ruimte voor Hobbeldebobbelloop, Zakloop, Jules Unlimitedloop en Aagtekerke. Meer details en een alternatief heb in mijn computer.

Als we zorgen voor mooie parcoursen, een beetje ambiance met een kort en krachtig programma, aantrekkelijke prijzen per cross en voor het klassement, binnen de clubs ook moeite doen om meer loopsters en lopers aan de start te krijgen, dan kan de crosscompetitie nog iets worden. Als je er zelfs niet aan denkt om iets te veranderen, sukkelt het waarschijnlijk nog jaren op deze manier door: relatief weinig deelnemers voor het klassement en bij sommige wedstrijden, weinig spanning, halve aandacht in de media, masters die de titel overall winnen, enz. enz. Op de kalender van de VZA zijn alle wedstrijden voor het seizoen 23/24 echter al ingevuld en er is nu al een wijziging, zodat het weer tot begin maart duurt. Dus ik vrees dat er voorlopig niets verandert.

Als er wel belangstelling is om in het seizoen 24/25 drastisch te veranderen, zal ik letterlijk een duit in het zakje doen. Dat heb ik trouwens ook in het seizoen 21/22 gedaan, toen er geen sponsor werd gevonden. Of moeten we toch eens denken aan een alternatief in de vorm van een eenvoudige “Bevelandse crosscompetitie” met 4 of 5 wedstrijden: Poelbos, Den Inkel, Kapelsebos, Stelleplas en park Goes – Zuid. Of alleen 3 crossen in de Goese parken?

Voor alle duidelijkheid. De hoofdlijnen van dit betoog zijn als het goed is al maanden bij de VZA bekend. Enkele leden van de VZA weten zelfs wat ik met “een duit in het zakje” bedoel. Het is dus niet zo dat ik ze een maand voor de start van de competitie met mijn ideeën overval. Een reactie is echter uitgebleven en dan gaat het bij de hardlooprebel openbaar, zodat ook anderen hun mening kunnen geven. Foto AV’56.

Aanvulling “heet van de naald”. De inschrijving voor de Zeeuwse crosscompetitie 23/24 is geopend. Alles gaat net als vorig seizoen. Je moet dus voor 1 november 18.00 uur inschrijven voor alle wedstrijden om punten te verdienen. Je kunt altijd inschrijven voor een “losse” cross en als je besluit om voor 9 december toch aan de competitie mee te doen, kan dan nog. Maar let op! De resultaten van eventuele deelname voor deze aanmelding tellen niet mee. Ondanks al mijn kritiek hoop ik dat er veel hardlopers v/m meedoen.

Geen Commentaar

Geef Commentaar