Blog

HET HANTEREN VAN LIMIETEN

Wie aan een grote wedstrijd mee wil doen, moet zich bijna altijd kwalificeren. Je mag meedoen als je een bepaalde plaats op de ranking hebt of als je voldaan hebt aan de gestelde limiet. Ik denk dat iedereen dat logisch vindt, hoewel er over de limieten nog wel eens discussies zijn. Zo zijn nationale limieten dikwijls scherper dan de internationale eisen en dat wil er niet bij iedereen in. Helaas heeft Zeeland op dit moment geen atleten die in de buurt komen van zo’n deelname en voor wie het niet weet was dat in het verleden wel anders. Maar op oude koeien zitten de lezers niet te wachten.

Waarom dan toch een verhaal over limieten? Op de site van atletiekzeeland liet Eddie Pekaar deze week weten dat hij de limieten om in de bestenlijsten te komen verscherpt. Nu zijn de lijsten van Eddie niet de officiële lijsten van de VZA, dus kan hij doen en laten wat hij wil. In het verleden heeft dit al geleid tot verwarring, want de houders van een ZR bij Eddie zijn niet altijd dezelfde als bij de VZA. Je moet lid zijn van een erkende Zeeuwse atletiekclub + AV Flakkee of lid van een andere erkende atletiekclub en aantoonbaar woonachtig in onze regio om als “Zeeuw” beschouwd te worden. De laatste Kustmarathon werd dus formeel gewonnen door een Zeeuw, want Thijs Schrama is volgens de PZC lid van Delta Sport.

Toch kan ik Eddie wel begrijpen met zijn limieten. Het niveau van het hardlopen is de laatste tientallen jaren behoorlijk gekelderd. Met de toen nietszeggende tijden van mezelf zou ik nu bij sommige regionale wedstrijdjes op het podium staan, terwijl ik toen niet bij de beste 25 eindigde. Je moet dus niet alle prestaties in bestenlijsten opnemen, maar bestaat dat probleem wel? We kennen 2 soorten bestenlijsten: de lijst per seizoen en de lijst allertijden. Om op die laatste lijst bij de beste 250 namen te komen, moet je bij de mannen al behoorlijk kunnen lopen. Voorbeelden: 10 km op de weg 37.24 minuten, halve marathon 1.22.00 uur en marathon 2.59.09 uur. Wie sneller loopt, komt dus terecht op deze lijst. Bij de vrouwen is dat anders, maar bedenk dan wel dat vrouwen pas sinds de jaren 80 aan dit soort wedstrijden mogen meedoen. Toch staat een 250e tijd op de 10 km van 48.33 minuten niet in verhouding met de 37.24 minuten bij de mannen. Met de 11 % formule ( verschil mannen en vrouwen ) in het verhaal van Eddie zou dat maar net boven de 42 minuten mogen zijn. Op de halve en hele marathon zijn die verschillen nog veel groter.

Op de seizoenranglijsten komen ook bij de mannen tijden voor, die daar niet thuishoren. In 2022 liep nummer 250 op de 10 km 49.32 minuten. In een wedstrijd zijn er dan nog tientallen achter je, maar voor mijn generatie was 40 minuten zo’n beetje de grens. Nu kun je om limieten te bepalen allerlei berekeningen gebruiken op basis van wereldrecords, maar volgens mij kan het eenvoudiger. Maak je ranglijsten korter, zodat matige tot slechte prestaties er sowieso niet opkomen.

Waar ik het bij de limieten op atletiekzeeland niet mee eens ben, is het feit dat het ook gehanteerd wordt bij de uitslagen van wedstrijden. In eerste instantie verschijnt de complete uitslag, maar na verloop van tijd wordt deze aangepast en verdwijnen er resultaten. Bij de laatste FysiKapelleloop over 5 km waren er 125 deelnemers gefinisht, maar nu staan er nog 61 op de uitslag. Bij de WEA stadsloop in Goes idem: 97 van de 171 blijven er over. Eddie Pekaar had het in het verleden regelmatig over het meedoen als volwaardige deelnemer en doelde daarmee op het verschil tussen wel of geen lid van de atletiekunie. Maar blijkbaar zijn lopers met een 5 km boven de 22.30 minuten ook niet volwaardig.

Dat er bij lange afstanden boven de 10 km heel lang gewacht moet worden op de laatsten vind ik ook een steeds groter probleem worden. Dat is echter niet de schuld van deze lopers. Zolang de organisaties het niet aandurven om hogere eisen ( lees limieten ) aan hun wedstrijd te stellen, zal dat zo blijven. Bij wedstrijden over een bepaalde tijd + ronde afmaken heb je dat probleem niet. Maar natuurlijk moeten er ook gewoon wedstrijden over courante afstanden blijven, zodat iedereen daar een tijd kan neerzetten. Wat vind jij van limieten en deze hele problematiek? Foto Huib Boogert: haal jij de limiet?

Geen Commentaar

Geef Commentaar