Blog

OFF ROADCIRCUIT GOES – ZUID

In september publiceerde ik een verhaal over de toekomst van de Zeeuwse crosscompetitie en vorige week liet ik al iets los over een soort alternatieve crosscompetitie. Het waarom en de nodige details kun je nu lezen. Mijn uitgangspunt blijft wel dat er voldoende animo moet zijn en dan heb ik het over ongeveer 40 deelnemers per cross. Anders heeft een competitie met klassement geen zin en staan de prijzen niet in verhouding tot de deelname. Een losse cross, zoals zaterdag a.s. in het Poelbos, kan dan altijd nog.

Heeft een crosscompetitie nog toekomst? En dan bedoel ik het idee van een klassement en niet de op zich staande wedstrijden, waarvan er zeker 3 wel voldoende deelnemers trekken. Nee, als je de competitie blijft organiseren over een periode van 4 maanden met 7 wedstrijden, waarbij je deelnemers verplicht om zich van te voren voor de hele competitie in te schrijven en er nauwelijks prijzen zijn. Misschien ja, als je 5 wedstrijden binnen 2 maanden houdt, elke deelnemer per wedstrijd punten geeft en voor het eindklassement aantrekkelijke prijzen in het vooruitzicht stelt.

Dat laatste is bij de Zeeuwse crosscompetitie een probleem, want ze hebben al enige tijd geen echte sponsor meer. Bij de laatste editie, waar overigens bij de lange cross en dat is m.i. het uithangbord van de cross slechts 9 vrouwen en 32 mannen aan de vereiste 5 wedstrijden kwamen, bleef het bij een bos bloemen of zoiets en de eer. Herinneringen waren er zover ik weet ook niet. Bij de editie 21/22 waren er nog wel prijzen en herinneringen, maar toen een sponsor uitbleef heeft ondergetekende dat voor een deel betaald.

Waarom ik dan de Zeeuwse crosscompetitie niet sponsor? Dat wil ik best en ik heb dat min of meer aangeboden, maar alleen als men de hele opzet verandert. Alles afwerken in de maanden november en december, maximaal 5 wedstrijden waarvan de beste 4 resultaten tellen en bij 3 wedstrijden kom je in het klassement. De 6e wedstrijd wordt dan een apart open Zeeuws kampioenschap cross en de 7e wedstrijd kun je omdopen tot ZK teamcross of ZK tijdcross. Details hoe dat laatste er moet uitzien kun je krijgen. Dat vergt een hervorming van de winterkalender, want ik zou dan o.a. opteren voor de Mosselloop als competitiecross ( daar doen Zeeuwse toppers wel regelmatig mee ) en kan Scheldesport niet beter een cross organiseren in het Axelse bos?

Een uitgewerkt concept voor zo’n crosscompetitie heb ik in de computer zitten, maar ik denk niet dat de VZA hier oren naar heeft. Wat ik nu wil proberen is een kleinschalige competitie met alleen wedstrijden in Goes. Aangezien er voor de Poelboscross op 21 oktober a.s. al bijna 40 aanmeldingen zijn, vind ik dat een goede basis om de plannen verder uit te werken om te kijken of dat werkt. Ik heb in Goes 3 parcoursen hemelsbreed 1 km van elkaar en dan kan ik op de fiets alle materiaal vervoeren. Als eenmansorganisatie kost het echter te veel moeite om volledig onverharde parcoursen uit te zetten. Vandaar de naam off road, want er zitten ook kleine stukjes verhard voetpad in waar je op spikes wel naast kunt lopen. De wedstrijden heb ik inmiddels als klein evenement aangemeld bij de gemeente Goes ( betekent maximaal 50 deelnemers tegelijk ) en nu is het wachten op groen licht. Dat weet ik uiterlijk 28 oktober. De 3 wedstrijden vinden plaats in december.

Programma:

Zaterdag 2 december: Sinterklaascross in het park langs de van Hertumweg.

Zondag 17 december: Elviscross in het park bij Elvis Presleylaan.

Zaterdag 23 december: Kerstcross in het park langs de Eikenlaan bij flat Boszicht.

Alle crossen bestaan uit 2 wedstrijden: promotiecross alle leeftijden* over 1 ronde om 13.30 uur en vanaf 14 jaar respectievelijk 30 – 35 – 40 minuten + ronde afmaken om 14.00 uur. Rondjes altijd tussen 1000 en 1300 meter. Deelname gratis. Voor de winnaars v/m per wedstrijd een taart of cake en iedereen een aardigheidje. Mooie cadeaus voor de beste 5 vrouwen en mannen van de promotieloop en geldprijzen ( 200  – 100 – 50 – 50 – 50  euro ) voor de beste 5 vrouwen en mannen in het eindklassement. Kost me minder dan beoogde sponsoring ZCC.

  • Afhankelijk van aantal aanmeldingen aparte prijzen voor jeugd onder 14 jaar.

Puntentelling: 100 – 91 – 83 – 76 – 70 – 65 – 61 – 58 – 56 – 55 – en dan steeds met 1 punt minder. Bij gelijke stand is laatste wedstrijd doorslaggevend. Wie één wedstrijd mist of uitvalt, krijgt de punten van de laatste – 5, zodat je niet bij voorbaat helemaal kansloos bent.  

Inschrijven steeds tot uiterlijk de donderdag voor de wedstrijd via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, club of woonplaats en promotie – of lange cross. Voor alle wedstrijden tegelijk mag uiteraard ook. Op vrijdag krijg je dan de details en laatste informatie.

Belangrijk: December duurt nog lang, maar ik wil op voorhand wel weten of er voor een dergelijk circuit belangstelling is. Laat het even weten of schrijf je nu al in. Foto Huib Boogert: start jeugd bij Kerstcross vorig jaar.

Geen Commentaar

Geef Commentaar