Blog

MET JARO POELBOSCROSS STARTTE HET VELDLOOPSEIZOEN

Eigenlijk klopt deze kop boven dit verslag niet helemaal, want op dezelfde locatie vond eind september al een scholierencross plaats met ruim 400 deelnemertjes. Bovendien is deze JARO try out eerder een soort testloop met uitslag en prijsjes. De echte start van het crossseizoen 23/24 is dus pas op 4 november in Hulst, maar in het Poelbos konden hardlopers alvast wennen aan scherpe bochten, onverharde ondergrond en echt crossweer, maar over dat laatste straks meer.

Liefst 33 hardlopers maakten hier gebruik van. Ruim de helft als sololoper, maar ook 14 als duo of trio. Bij een team wisselen de lopers elkaar elke ronde af. Deze cross ging niet over een vastgestelde afstand, maar over 30 minuten + ronde afmaken. Op die manier zijn alle deelnemers ongeveer tegelijk klaar met hun wedstrijd. Dit in tegenstelling tot reguliere wedstrijden, waar de laatsten dikwijls de dubbele tijd van de winnaar nodig hebben.

Er werd gelopen op een ronde van ongeveer 1100 meter in het Poelbos bij Goes. Na ongeveer 400 meter was er een iets smallere passage met zelfs een droge greppel, maar verder was er genoeg ruimte om andere lopers te passeren of te dubbelen. Dat laatste is namelijk inherent aan het lopen op een relatief kort rondje met een duidelijk niveauverschil. Een kort rondje heeft echter ook veel voordelen: minder uit te zetten, minder parcourswachten nodig en je komt dikwijls langs start/finish waar lopers eventueel bevoorrading kunnen nemen en aangemoedigd worden. De jury moet natuurlijk goed opletten met het rondjes tellen. Met deze aantallen is dat in normale omstandigheden handmatig goed te doen, maar bij 50 of meer deelnemers niet. Gelukkig hebben ze tegenwoordig apparatuur om dit perfect op te lossen. Wedstrijden met veel deelnemers kunnen het dus ook toepassen.

Dan de wedstrijd zelf. Na 1 ronde lag het veld al behoorlijk uit elkaar. Bij de mannen liep Patrick Onderdijk op kop, gevolgd door Barrie Lamin en Hanibal Zwedi. Bij de vrouwen was Sandra de Kok in gezelschap van echtgenoot Martijn de koploopster en bij de teams hun zonen Max en Tim. De wedstrijdleiding kon toen al zien dat de besten ongeveer 7 rondjes zouden afleggen en de iets minder goede lopers 4 tot 5. Eén deelnemers had bij de aanmelding al laten weten dat hij hoofdzakelijk zou wandelen en hij kwam tot 3 ronden. De leiders na ronde 1 bleven op kop, maar bij de mannen veranderde er wel iets achter de koploper. Barrie Lamin raakte na 4 ronden geblesseerd en Abdullahi Ahmed schoof naar de 2e plaats. Ook Peter Koopman ging de andere AZC gasten nog voorbij.

Net voor de start begon het helaas wederom te regenen en dat had verstrekkende gevolgen. Niet voor de lopers of het parcours, maar wel voor het bijhouden van de ronden en de aankomst. Op nat papier valt namelijk nauwelijks te schrijven. Alleen met een potlood lukt dan nog een beetje, maar op den duur scheurt het gewoon. Mijn hulp bij het ronden tellen schreef na 30 minuten de aankomsten in zijn eigen boekje en heeft die later gemaild. Zo hebben we toch een volledige uitslag, maar als er een foutje inzit is dat mijn schuld en van de regen. Excuses.

Alle deelnemers hadden bij het afhalen van hun startnummer al iets lekkers gekregen en na afloop kregen de winnaars nog een extra prijsje. Geen grote beker of een enveloppe met inhoud, maar een simpel hardloopmutsje en een buff. Als het aan mij ligt, wordt dat in december wel anders. Zoals eerder gemeld heb ik plannen om in die maand een alternatieve crosscompetitie te organiseren met 1000 euro aan prijzen. Bij de gemeente Goes heb ik dit aangemeld, het wachten is op groen licht en de details heb ik op www.dehardlooprebel.nl al bekend gemaakt. Wie mijn verhalen over de Zeeuwse crosscompetitie gelezen heeft, zal de beweegreden wel snappen. Of het lukt moeten we afwachten. Ik kan alles tot in de puntjes in orde hebben, maar zoiets valt of staat vooral met de animo van de hardlopers. Foto Huib Boogert: winnaar Patrick Onderdijk in het Poelbos.

Uitslag Poelboscross op 21 oktober 2023. Wedstrijd over 30 minuten + ronde afmaken op een ronde van 1100 meter.

1Patrick OnderdijkMSerooskerke7 ronden
2Abdullahi AhmedMGoes7 ronden
3Peter KoopmanMKrabbendijke6  ronden
4team Max en TimMAV’566 ronden
5Hanibal ZwediMGoes6 ronden
6Haroon YahiaMGoes6 ronden
7Sandra de KokVAV’566 ronden
8Martijn de KokMAV’566 ronden
9team De SprintersMAV’566 ronden
10Kerow YahiaMGoes6 ronden
11team FitgirlsVAV’565 ronden
12Melvin HunnikMAV’565 ronden
13team SchaapM/VKortgene5 ronden
15Ron DellebekeMDynamica5 ronden
14team Kamerling juniorVAV’565 ronden
17team Kamerling seniorM/VAV’565 ronden
17Corien NieuwenhuizeVAV’565 ronden
18Jan DaleboutMBiezelinge5 ronden
19Mariëlle SimonseVAV’565 ronden
20Gisela Nijsse – MeertensVAV’565 ronden
21Barrie Mohamed LaminMGoes4 ronden
22Diana KoopmanVKrabbendijke4 ronden
23Theo KootstraMWaarde4 ronden
24Chris de BruijneMHeinkenszand3 ronden
25Chiel SinkeMKrabbendijke3 ronden
     

1 Comment

  • Jos den Hollander on oktober 23, 2023

    Mooi dat de mannen van het AZC ook meededen. Ze vonden de wedstrijden in Kapelle en Middelburg erg leuk om te doen en het Poelbos in Goes is hun trainingsgebied. Helaas is er veel verloop bij de deelnemers aan de wekelijkse trainingen die ik geef. Na 3 maanden verdwijnt een asielzoeker meestal naar een andere locatie. Kunnen ze eindelijk een beetje lopen dan is het alweer voorbij. Gelukkig zie ik ook steeds nieuwe gezichten. Probleem blijft wel het schoeisel. De meeste AZC jongens hebben geen fatsoenlijke schoenen om op te lopen en daarom een oproepje aan alle lezers van dit blog of ze nog gebruikte schoenen hebben in de maten 40 tm 46 die ze kunnen missen. stuur een mailtje naar jos@zeelandrunning.nl als je nog een paar schoenen over hebt.

Geef Commentaar