Blog

NIEUWE HARDLOOPSCHOENEN KOPEN deel 1

 

In mijn boekje “50 jaar hardloper” schreef ik een verhaal over de ontwikkeling van hardloopschoenen. Hoeveel paar zou ik eigenlijk in die bijna 60 jaar versleten hebben? Of beter gezegd gekocht hebben, want soms bevielen ze eigenlijk niet zo goed en verdwenen ze met weinig kilometers op de teller in de bak van het Leger des Heils. Jammer, maar helaas. Dit is echter wel de manier om te ondervinden wat voor jou de geschiktste schoenen zijn. Gelukkig is bij mij het aantal miskopen beperkt gebleven en weet ik uit ervaring wel welke schoenen ik nodig heb. Ook de schoenen die wel voldoen en werkelijk versleten zijn eindigen trouwens in de container van het Leger.

Maar hoe kies je schoenen als deze ervaring ontbreekt? Weet jij veel wat een geschikte schoen is als je pas bezig bent met hardlopen, maar ook als je al een paar jaar loopt blijkt de schoenenkeuze nog moeilijk. Natuurlijk ga je af op het advies van de hardloopwinkel, maar je kunt van te voren zelf ook al veel doen. Ik ga proberen een overzicht te geven, waarbij ik niet te veel specifieke merken of modellen zal noemen. Het is namelijk niet de bedoeling reclame te maken, dus het dient hooguit als voorbeeld.

Meet en weeg jezelf en bepaal dan of je bij de lichtgewicht, middengewicht of zwaargewicht lopers behoort. Bij mannen reken ik grof geschat iemand onder de 65 kg tot de lichtgewichten, tussen 65 en 85 kg tot het middengewicht en daarboven is dan het zwaargewicht. Hangt natuurlijk ook van de lengte af. De meeste hardlopende vrouwen zijn lichtgewichten. Lichtgewichten moeten dus niet op schoenen van boven de 350 gram gaan hardlopen is dan mijn eerste advies.

Heb je in het verleden al klachten gehad met de onderste ledematen en zo ja welke? Bedenk goed dat lichte voetafwijkingen niet direct aangepast schoeisel vereisen. De meeste lopers kunnen dus prima uit de voeten met neutrale schoenen. Proneren ( iets naar binnen kantelen met de voet ) is niet echt een afwijking, dus daar hoef je geen speciale steun voor te hebben. Bij overdreven veel proneren kan dat wel helpen. Mensen die over de buitenkant van de voet afrollen ( supineren ) worden dikwijls geadviseerd om lichtgewicht – of wedstrijdschoenen te gebruiken. Op veel sites kun je uitgebreide analyses vinden over voetafwijkingen en de daarbij passende schoenen. Let op! Daarbij gebruikt niet iedereen dezelfde woorden voor eigenlijk hetzelfde begrip. Kan verwarrend zijn. Toch een voorbeeld: Op de site van het Amerikaanse Running Warehouse kun je via Run Better en Shoe Finder veel informatie vinden over type lopers en de bijpassende schoenen. Wel in het Engels.

Ben je gebonden aan een bepaald budget? De duurste schoenen zijn niet altijd de beste of geschiktste. Koop liever 2 paar verschillende modellen van ongeveer € 100,- dan een slagschip ( zwaar met allerlei steunen ) van ruim € 200,-. Aanbiedingen zijn soms erg aantrekkelijk. Veel merken komen jaarlijks, maar dikwijls om het half jaar, met nieuwe modellen of zogenaamde updates. Dat is een bestaand model in een andere kleur en eventueel een kleine wijziging. Het restant van de vorige collectie wordt dan tegen korting aangeboden en daar kun je een goede schoen aan hebben. Ga bij de huidige gewone hardloopschoenen uit van een levensduur van maximaal 800 km. Wedstrijdschoenen 300 km.

Heb je een voorkeur voor bepaalde merken vanwege eerdere aanschaf of omdat je grote voorbeeld er op loopt? Veel lopers zweren bij de bekende sportmerken, maar de laatste jaren komen er steeds meer andere merken op de hardloopmarkt. Soms betaal je wel een prijs voor zo’n exclusief merk. Omgekeerd kunnen huismerk schoenen, zoals Kiprun/Kalenji of Karrimor van grote sportketens uitstekend geschikt zijn om er als 2e of 3e model bij te kopen. Kijk eerst op de computer naar modellen van de merken en lees de productinformatie. Je kunt dan al een paar modellen schrappen, die op grond van bovenstaande voor jou niet geschikt zijn. Bedenk echter wel dat niet alle merken door een winkel in de buurt verkocht worden. Volgende keer meer uitleg over verschillende soorten hardloopschoenen.

Geen Commentaar

Geef Commentaar