Blog

ALTERNATIEVE CROSSCOMPETITIE “BIJNA VOLGEBOEKT”

Voor het offroadcircuit Goes – Zuid, een soort alternatieve crosscompetitie over 3 wedstrijden, georganiseerd door JARO in de maand december hebben zich in totaal al 47 deelnemers aangemeld. Hiervan doen er 27 mee aan alle crossen. Nu is dit aantal niets vergeleken met de reguliere crosscompetitie waar 194 hardlopers zich gemeld hebben voor het complete circuit van 7 wedstrijden. En natuurlijk komen daar de “losse” deelnemers nog bij. Toch zeggen deze getallen niet alles.

Bij de echte Zeeuwse crosscompetitie ( ZCC ) gaat het over heel veel verschillende categorieën van pupillen onder de 8 jaar t/m masters 65 en dat dan bij zowel vrouwen als mannen. Gemiddeld betekent dat ongeveer 10 deelnemers per categorie voor het klassement, maar meestal minder en soms is 5 keer starten al voldoende om bij de beste 3 te komen. Bij de JARO competitie mogen er per wedstrijd vanwege een afspraak met de gemeente Goes maar 50 hardlopers meedoen en gaat het over 3 categorieën: vrouwen, mannen en teams.

Waarom dan toch een alternatieve competitie? De ZCC heeft al jaren in mijn ogen geen enkele uitstraling meer. Dat de jeugd het leuke wedstrijdjes vindt en daar plezier aan beleeft, ga ik niet ontkennen. Maar het uithangbord van zo’n wedstrijd is nog steeds de lange cross. Dat onderdeel wordt in de krant besproken en wordt uitgezonden op Omroep Zeeland. En juist hier is de belangstelling sterk teruggelopen. Vorig seizoen kwamen er nog 9 vrouwen en 32 mannen in het eindklassement, d.w.z. dat ze aan 5 van de 7 wedstrijden hadden meegedaan en zich van te voren voor de complete competitie hadden ingeschreven. Liefst 20 aangemelde atleten kwamen niet aan 5 wedstrijden en dus ook niet in het klassement.

Dat laatste is nog maar sinds enkele jaren verplicht. De ZCC bestaat al ruim 50 jaar en gedurende de meeste jaren kreeg elke hardloper per wedstrijd punten, ongeacht het aantal wedstrijden waaraan werd deelgenomen. Na de laatste cross telden de beste 5 resultaten en logisch dat iemand met 7 deelnames meer kans had dan een hardloper met 3 of 4 resultaten. Nu wordt er dus al direct een schifting gemaakt en dat is m.i. funest voor de competitie. Verder willen veel hardlopers na half januari niet meer crossen, omdat ze zich vanaf die tijd richten op het langere werk richting marathon in april.

Daar zou je als organisatie van de ZCC op in moeten spelen. Ik heb een voorstel liggen en verbindt daar zelfs sponsoring aan. Niet voor een paar honderd euro, maar laten we zeggen minstens € 5000,- per jaar. Ik heb dat informeel laten weten aan de VZA ( overkoepelend orgaan van Zeeuwse clubs en verantwoordelijk voor de ZCC ). Geen reactie en ze gaan verder op de vertrouwde manier. Het gevolg is dat nu nog minder hardlopers zich hebben aangemeld voor de lange cross: bij het sluiten van de inschrijftermijn 10 vrouwen en 36 mannen. Het grootste deel behoort bij de categorie van de masters, dus in principe niet de sterkste hardlopers uit de provincie.

Is dat nog interessant voor de media en de atletiekliefhebbers? Commerciële sponsors haakten al eerder af en nieuwe staan niet te dringen. Om te kijken of mijn idee werkt, heb ik dus deze alternatieve competitie uit de grond gestampt als een soort try out met beperkte deelname. Dat het werd vermeld in de PZC van 3 november was voor mij ook een complete verrassing. Natuurlijk is het idee gebaat met de steun van veel Zeeuwse hardlopers, ook van de toppers. Voor niets hoeven ze het niet te doen, want voor de beste 5 vrouwen en mannen is er een leuke geldprijzenpot voorzien. Bovendien voor iedereen met 3 deelnames een speciaal shirt. En elke wedstrijd kent dagprijzen, hoewel dat zeer bescheiden is. Met veel positieve feedback kan ik dan formeel mijn opzet aan de VZA voorleggen, want op nog een alternatieve crosscompetitie in 2024 zit niemand te wachten.

De term “bijna volgeboekt” is dus op dit moment nog lichtelijk overdreven. Van de 47 aangemelde hardlopers staan er 38 ingeschreven voor de Sinterklaascross op 2 december. Er is dus nog genoeg plaats, maar bedenk wel dat een groot deel van de “vaste JARO klanten” nog niet heeft ingeschreven. En nu het ook in de krant heeft gestaan en Zeeland Running deelname behoorlijk promoot, zou het wel eens snel vol kunnen zitten. Ik heb de limiet gezet op 40 sololopers v/m en 10 teams per cross. Voor alle details moet je kijken bij de rubriek evenementen. Foto: een beetje modder is bij een JARO cross geen uitzondering.  

1 Comment

  • Ella de Kok on november 3, 2023

    Ha Jan, ik wil me graag aanmelden voor alledrie de wedstrijden.

Geef Commentaar