Blog

WORDT DE TEAMCROSS OOIT EEN HIT?

In zwemmen en atletiek kennen we naast de individuele onderdelen ook estafettes. Standaard heb je daar 4 sporters voor nodig. In de atletiek zijn de 4 x 100 en de 4 x 400 meter de meest gangbare afstanden. Maar als je even verder zoekt zijn er ook records op de 4 x 200, 4 x 800 en 4 x 1500 meter alsmede de Olympische estafette 800 – 400 – 200 – 100 meter en Zweedse estafette 400 – 300 – 200 – 100 meter. Allemaal onderdelen op de atletiekbaan en misschien leuk om eens als aparte wedstrijd te organiseren. Uiteraard zijn er voor de jeugd nog andere afstanden, maar dat terzijde.

Hoe zit het met estafettes of aflossingswedstrijden buiten de atletiekbaan? We kennen de Ekiden, waar de marathon wordt afgelegd door 6 lopers die 5 – 10 – 5 – 10 – 5 – 7,195 km afleggen. Soms zie je andere variaties met 4 x 10,5 km of 8 x 5,25 km zoals bij de DOW aflossing in december. Een team van 8 lopers wordt meestal al snel een probleem, dus mag het ook met minder waarbij sommigen dan 2 of 3 keer lopen.

Bij de cross of het veldlopen heeft de aflossing ook een plaatsje gevonden. In België start de Crosscup altijd met de zogenaamde Relays en daar zijn honderden teams van 3 lopers die ongeveer 1000, 1500 en 3000 meter afleggen. Bij ons is het nog niet echt populair. Tot enkele jaren geleden was er een ZK veldloopaflossing in oktober aan het begin van het crossseizoen, maar dat beperkte zich meestal tot hoofdzakelijk teams van het organiserende Dynamica en is dus afgeschaft. Ook hier was het probleem dat je steeds 4 lopers moest hebben in een bepaalde categorie. Met 3 vrouwen en 3 mannen van dezelfde club kon je in principe niet meedoen, hoewel een gemengde ploeg dan mocht uitkomen bij de mannen. Maar voor 2 potentiële deelnemers was er op die manier geen plaats.

Op de Stellepas probeerde ik het ook een paar jaar. Er werden respectievelijk 1, 1 en 2 ronden gelopen en bij de teams werd niet ingedeeld op leeftijd. Een vader, moeder of trainer kon een team vormen met de kinderen. De winnende teams kregen een taart. Daarnaast kon iedereen ook nog aan een individuele cross meedoen. Men vond het leuk, maar de belangstelling stagneerde en een promotiecross over 1 ronde en een azencross over 4 of 5 ronden kregen de voorkeur.

In 2021 stopten Jaap Oele en ik met deze JARO crossen, maar sindsdien organiseer ik wel kleinschalige try outs. Vooral uurlopen met ronde afmaken en daarbij is ook startgelegenheid voor duo’s, trio’s en soms voor kwartetten. Nu hou ik op dezelfde manier veldloopjes en voor de Sinterklaascross van 2 december a.s. zijn er al 8 teams aangemeld. Dat betekent bijna full house, want er kunnen maar 10 teams meedoen. Is uitbreiding  iets voor de toekomst?

In mijn concept voor een reorganisatie van de Zeeuwse crosscompetitie heb ik ook op de mogelijkheid gewezen om een ZK teamcross te organiseren. Duo’s, trio’s en misschien kwartetten die gedurende een bepaalde tijd relatief korte rondjes van 1000 á 1300 meter lopen en dan na die tijd de ronde afmaken. Jeugd t/m 13 jaar bijvoorbeeld 30 minuten en ouderen 1 uur. Het team met de meeste ronden wint en bij gelijke ronden telt de aankomst. Bij grote deelname zet je Race Result in en geef je elk team een estafettestokje ( stuk PVC buis ) met chip. Is daar belangstelling voor en welke club durft het aan om zoiets te organiseren? Op mijn medewerking kunnen ze rekenen. Op de foto een aflossing tijdens een Stelleplascross.

Geen Commentaar

Geef Commentaar