Blog

SINT NICOLAAS VERKEERD GESTUURD

Zoals bijna elk jaar was ook de 55e Mosselloop weer goed bezet. Niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Bij de beste 10 mannen veel regionale toppers, want de mannen van AV Flakkee horen nu eenmaal bij onze regio. En dat geldt ook voor de winnares bij de vrouwen. Voor mij zou dat nogmaals een reden zijn om van deze Mosselloop een competitiecross te maken. Natuurlijk wel in een totaal andere opzet, die ik al eerder uit de doeken heb gedaan.

Helaas was er blijkbaar ook een smetje op de wedstrijd. In het verslag lees ik dat Ricardo Sint Nicolaas zijn 2e positie aan Patrick de Vos verloor, omdat hij verkeerd werd gestuurd. Werd hij daadwerkelijk verkeerd gestuurd of lette hij zelf niet goed op? Een parcours uitzetten in deze bossen is niet zo gemakkelijk. Je kunt en mag niet overal linten spannen. Een twintigtal parcourswachten het bos insturen is ook niet mogelijk. Bordjes die laag bij de grond staan, worden door hardlopers in volle inspanning niet altijd gezien. En soms zijn er mensen met minder goede bedoelingen die bordjes en lint weghalen. In het verleden ging het bij de vele wedstrijden in dit bos dus ook wel eens mis. Gelukkig weten de meeste deelnemers wel hoe ze moeten lopen als ze ook bij vorige edities al hebben meegedaan. En bij honderden wedstrijden ging het wel goed en het lopen in deze prachtige omgeving blijft geweldig.

Toch denk ik dat we niet te gemakkelijk moeten denken over het uitzetten van een parcours. Ook bij de laatste ladiesrun in Zoutelande liepen de koploopsters verkeerd en vorig jaar waren er ook twijfels over de uitslag bij de eerste editie van de trailrun tijdens het marathonweekend. En hoeveel keer lees of hoor je er niets over, terwijl er toch verkeerd gelopen werd door sommige deelnemers. Als ik bijvoorbeeld de uitslag van de 12 km in Heikant van afgelopen zaterdag bekijk, denk ik dat er ook een paar de verkeerde afslag hebben genomen.

Kun je dit voorkomen zonder dat je tientallen parcourswachten moet inzetten? Bij het uitzetten van je ronde kun je al met diverse zaken rekening houden. Wie een halve marathon gaat organiseren op 1 grote ronde, maar niet genoeg materiaal en mankracht heeft om dit uit te zetten en te beveiligen kan rekenen op problemen. Zoek naar een ronde met zo weinig mogelijk afslagen. Relatief korte rondjes zoals ik dat met de JARO crossen en uurlopen doe hebben veel voordelen: weinig uit te zetten, nauwelijks parcourswachten nodig, hulpdiensten zijn snel ter plaatse indien nodig en vanwege veel doorkomsten is er sfeer. Nadeel is het aantal gedubbelden, maar met Race Result is het tellen van de rondjes in ieder geval geen probleem meer.

Garantie biedt het nooit, maar de deelnemers kunnen een relatief korte ronde in ieder geval tijdens het inlopen helemaal verkennen en dat doe je normaal gesproken niet bij een ronde van ruim 5 km. En tot slot is het te hopen dat die andere Sint Nicolaas de komende weken niet verkeerd wordt gestuurd. Op 2 december brengt hij in ieder geval chocoladeletters en banketletters naar de JARO Sinterklaascross in Goes – Zuid. Let op! Deze cross zit bijna vol en de inschrijving sluit waarschijnlijk woensdag a.s. al.

Aanvulling geplaatst op 19 november. Als ik de berichtgeving over de Hobbeldebobbelloop in Zoutelande lees, zijn ook daar atleten verkeerd gelopen. De details ken ik nog niet, maar toen ik de uitslag las vermoedde ik al zoiets. Hardlopers die op een plek eindigen waar ze normaal niet zouden staan. Dat het zelfs al bij de nummers 2, 3 en 4 verkeerd is gegaan, zag ik pas later. Een waarschuwend stukje op deze website was dus blijkbaar niet voldoende. Misschien moet de PZC er eens iets uitgebreider aandacht aan besteden, want het “verkeerd lopen” begint nu toch wel zorgelijke vormen aan te nemen. 

Geen Commentaar

Geef Commentaar