Blog

NIEUWE HARDLOOPSCHOENEN KOPEN deel 3

Ik las enkele jaren geleden een artikel op de site van Hardloopnieuws. Aan de universiteit van Helsinki was onderzoek gedaan naar het effect van dikkere zolen bij hardloopschoenen. Conclusie: bij dit soort comfortabele hardloopschoenen is het risico op blessures groter. Uiteraard heb ik gereageerd met de opmerking of dat verhoogde risico niet komt door het altijd dragen van dezelfde soort hardloopschoenen. Toen wist ik ook nog niet dat dergelijke schoenen bijna ongeloofwaardige tijden zouden opleveren. Of komt dat toch door de “betere medische ondersteuning”.

Het vorige hoofdstuk ging over de aanschaf van hardloopschoenen. Waar moet je op letten en waar kun je van te voren rekening mee houden. Deze keer gaat het over het gebruik van hardloopschoenen. Wie maximaal 3 x per week 5 km loopt en nooit aan wedstrijden meedoet, kan dat prima op dezelfde schoenen doen. Maar ben je iets ambitieuzer en staan er verschillende trainingsvormen op je programma. Gebruik dan verschillende schoenen.

Ken jij die stokoude mop van de hardloper met 2 verschillende schoenen? Toen hij er door een andere hardloper op werd gewezen dat hij rechts een Nike en links een Adidas model aan zijn voeten had, antwoordde hij: “En zo heb ik thuis nog een paar”.

Dat bedoel ik dus niet als ik dikwijls het advies geef om op verschillende schoenen te trainen. Ik bedoel dan dat je meerdere paren in de kast hebt staan. Eventueel verschillende merken, maar toch zeker verschillende modellen van hetzelfde merk. Je kunt dan letten op het gewicht, de drop, het profiel en de hardheid van de zool van de schoenen.

Voorbeelden en dan moet ik merken noemen, maar niet met de bedoeling om reclame te maken: Ik had een tijdje terug 3 modellen van het merk Altra. Deze schoenen staan bekend om hun nullijn, d.w.z. voor en achter zijn ze even dik dus de drop is 0. Daar moet je aan wennen en het is niet verstandig om daar altijd op te lopen. Toch zat er in de 3 modellen wel degelijk verschil. Eén model was ontzettend licht en je kon ze met en zonder inlegzool dragen. Met inlegzool wogen ze 130 gram, zonder 115 gram. Een pure wedstrijdschoen, die vooral geschikt is voor wedstrijdjes tot maximaal 10 km. Soms eens een testloopje of zoiets, maar met deze schoenen doe je jaren. De andere 2 modellen wogen ongeveer 220 gram. De ene had echter een harde en de andere een zachte zool, maar ze konden beide voor de dagelijkse trainingen ingezet worden. Bij dit gebruik zijn ze na een jaar wel versleten.

Om toch mijn kuiten te sparen moet ik ook wel eens op schoenen lopen met meer drop. Op dat moment beschikte ik over 2 paar Nikes met een drop van 8 respectievelijk 10 mm. Toch ook hier weer de nodige verschillen: de schoen met drop 8 mm woog 195 gram en had een harde zool en was eigenlijk een wedstrijdschoen. De andere woog 245 gram met een redelijk zachte zool. Veel lopers beschikken waarschijnlijk over schoenen boven de 300 gram. Daar is niks mis mee, maar ik ben nu eenmaal lichte schoenen gewend. Er wel op letten, dat je lichaamsgewicht in verhouding is met die van je schoenen.

Nu had ik tijdens mijn actieve periode vooral schoenen van Adidas, maar ook weer diverse modellen die trouwens niet wekelijks werden ingezet. Zoveel schoenen is natuurlijk overdreven en bij mij eigenlijk een “tik”. Begin eens met een normale trainingsschoen van ongeveer 300 gram en een model van ongeveer 200 gram. Dat lichte model gebruik je alleen voor wedstrijden en bij de snellere trainingen. Vind je crossen echter leuk en doe je ook speciale veldlooptrainingen, zoals in mijn schema’s, dan zijn iets lichtere schoenen met een beetje extra profiel wel handig. En zeker nu veel parcoursen er met de vele regen toch vettig bijliggen. Ik had daar een crossspike voor zonder punten, dus spikeless en meestal te koop voor minder dan € 70,- en ook hier doe je jaren mee. Veel merken hebben dit soort schoenen, maar meestal alleen online te verkrijgen.

Is dat allemaal niet erg duur? Het is handig om regelmatig naar aanbiedingen te kijken. Voor veel topmodellen uit de categorie van het Finse onderzoek betaal je 160 tot boven de 250 euro. Voor datzelfde geld koop ik 2 paar kwalitatief goede schoenen, gewoon van de bekende merken. Natuurlijk moet iedereen zelf uitvinden wat voor hem/haar geschikte schoenen zijn, maar met sommige van de bovengenoemde zaken kun je van te voren rekening houden. Het is ook niet de bedoeling om jullie op kosten te jagen, maar misschien heb je iets aan deze informatie. Op de foto zie je een spikeless ( zonder puntjes ) crossschoen van ongeveer 150 gram. Deze en veel andere modellen zijn er ook met punten en in de aanbieding kosten ze soms nauwelijks € 60,-.

Geen Commentaar

Geef Commentaar