Blog

OLIEBOLLENLOOP deel 1

We naderen de laatste maand van het jaar en dan zie je de aankondigingen weer: Oliebollenloop, Oudejaarsloop, Oudejaarscross, Sylvesterloop, Sylvestercorrida. Allemaal namen voor een hardloopwedstrijd op 31 december, de laatste dag van het jaar. Soms op 30 december of nog iets eerder, vooral als de 31e op een zondag valt. Alleen in Zeeland weet ik voor dit jaar al 4 van dergelijke lopen: Arnemuiden, Nieuwvliet, Westkapelle en Goes. Soms met vrije inschrijving, soms alleen voor leden van de organiserende club. Ik schreef er al eerder over, maar op mijn eigen website mag zo’n verhaal natuurlijk niet ontbreken.

De bekendste eindejaarsloop in Nederland is ongetwijfeld de Sylvestercross in Soest, waar veel nationale toppers aan de start staan. Zijn deze lopen er altijd geweest? Veel mensen denken waarschijnlijk van wel, maar toch is het niet zo. Ga van al deze lopen maar eens na aan de hoeveelste editie ze toe zijn. Er was ruim 50 jaar geleden maar 1 bekende oudejaarsloop namelijk de Sylvestercorrida in Sao Paulo. Een stratenloop over ongeveer 8 km, die iets voor 24.00 uur plaatselijke tijd werd gestart en dus finishte in het volgende jaar. Tegenwoordig is het een 15 km gewoon overdag op 31 december. Mijn grote voorbeeld Gaston Roelants deed regelmatig mee en won diverse malen.

Vandaar dat ik in 1969 ook zoiets in elkaar draaide voor de lange afstandslopers in Goes en omgeving. Een trainingswedstrijd op 31 december over 10 km door de polder tussen Goes en Kattendijke, voor een deel over het vroegere parcours van de Oosterscheldeloop. Alles werd geregeld vanuit huize Roose en in  het begin waren er zo’n 15 deelnemers. Na afloop was er thee en oliebollen. In 1973 zijn we verhuisd en werd het een parcours door de Poel. Vanwege de herverkaveling moesten we deze route al na 2 jaar verlaten. Het was toen 1976 en om de bij insiders bekende reden dacht iedereen dat er dat jaar geen Oliebollenloop zou zijn, maar dat liep anders.

Vanuit het ziekenhuis en volledig gestrekt kwam ik met een ander parcours en werd er toch gelopen. Start bij de Oostmolenweg richting Westerschelde tot aan de dikke boom en terug. Zo bleef het tot en met 1983 en pa en ma Roose maar oliebollen bakken. Dikwijls zo’n 180 stuks en dat vonden ze toch wel een beetje veel worden. Trouwens het huis werd te klein voor de “liefst” 30 lopers en loopsters. De Oliebollenloop verhuisde voor 2 jaar naar Wolphaartsdijk bij de familie Verstelle en daarna nam AV’56 het helemaal over. Vanaf het sportpark een ronde over Wilhelminadorp en langs de Oosterschelde. En zo is het eigenlijk nog steeds. Er zijn alleen meer afstanden en de route is aangepast. Alleen leden van AV’56 mogen meedoen en aangezien ik 15 jaar geen lid ben geweest was mijn laatste deelname aan de 10 km in 2002.  

Toch bleef ik tot een paar jaar geleden aan eindejaarslopen meedoen. In Nieuwdorp of bij de Tankloop. Het grappige is dat veel andere organisaties hun inspiratie bij mijn Oliebollenloop hebben gehaald. De Tankloop ontstond nadat iemand uit Vlissingen een keer bij mij had meegelopen in de tijd dat hij in Goes woonde. De eerder aangehaalde Sylvestercross in Soest was een initiatief van René van Zee, een geboren Goesenaar en al deelnemer bij mijn eerste Oliebollenlopen. Vanaf midden jaren 70 schoten de eindejaarslopen als paddenstoelen uit de grond en wordt ook dit jaar weer op honderden plaatsen zo het oude jaar uitgeluid. Soms ( meestal na een Westmalle tripel of 3 ) verbeeld ik me, dat ik daar indirect een heel klein beetje mede verantwoordelijk voor ben. Deel 2 volgt over een maand. Op de foto zie je de deelnemers aan de 3e Oliebollenloop.

Geen Commentaar

Geef Commentaar