Blog

ACTUEEL HARDLOOPNIEUWS IN DE KRANT

Vanochtend werden we in de PZC getrakteerd op een verhaal over een hardloper, die volgend jaar in augustus een marathon mag lopen op het olympische parcours in Parijs. Het is Maarten van harte gegund en ik wens hem veel succes. Maar moet zo’n verhaal in november al in de krant? Bovendien laat de verslaggever voor de zoveelste keer blijken dat hij weinig weet over hardlopen.

“Welke Zeeuw kan nu zeggen dat hij ooit de olympische marathon heeft gelopen” lees ik in de inleidende tekst. Heeft deze verslaggever ooit gehoord van Kim Reynierse en Lia Melis? Beiden liepen de marathon op de OS. Zij kwamen toen uit voor Aruba, omdat dat volgens de regels mogelijk was. Kim werd daar geboren en in 1992 werd hij in Barcelona 53e in 2.25.31 uur. Zijn PR is met 2.13.43 uur echter een stuk sneller. Lia werd in 1988 56e in Seoul in 2.53.24 uur en dat is tevens haar PR. Ook in 1992 stond Lia aan de start, maar toen moest ze helaas opgeven.

En verder zijn er genoeg Zeeuwen die wel eens een marathon hebben gelopen op een olympisch parcours. Elk jaar wordt in Athene nog steeds de marathon georganiseerd op het parcours van Marathon naar Athene met aankomst in het klassieke stadion. Daar stonden in de jaren 70 al Zeeuwen aan de start. De 1e marathon van Amsterdam in 1975 werd gelopen op het parcours uit 1928, toen de OS in onze hoofdstad werden gehouden. Ook daar veel Zeeuwen, waaronder ik.

Ik heb niets tegen het verhaal over Maarten en zijn olympische marathon, maar waarom staat er vandaag niets in de krant over de Elderschanscross in Aardenburg en de Zakloop in Nisse. Deze wedstrijden vinden morgen en overmorgen plaats en dat is dan tenminste actueel. Zeker de wedstrijd voor de crosscompetitie kan wel een beetje extra aandacht gebruiken. Dat beide wedstrijden in hetzelfde weekend worden gelopen, vind ik persoonlijk geen goede zaak, maar ook daar zou je als journalist aandacht aan kunnen besteden.

Of komt dat allemaal in de krant van zaterdag? Waarschijnlijk niet, want dan staan de verrichtingen van Hoek, Kloetinge, Goes en al die andere zwaar overschatte voetbalploegen centraal. Maar ik moet eerlijk zijn en toegeven dat ook het niveau van het hardlopen de laatste tijd niet meer is wat het was ( zie verhaal Ad Courtin ) en dat er misschien geen reden meer is om er veel aandacht aan te besteden. Heb jij ook een mening over de berichtgeving over hardlopen en atletiek in het algemeen. Reageren mag. Op de foto het klassieke stadion in Athene waar de marathon finisht.    

Geen Commentaar

Geef Commentaar