Blog

HET LAATSTE WOORD ….. OF TOCH NOG NIET

In de PZC van maandag 4 december kun je in de rubriek “Het Laatste Woord” lezen waarom ik nog JARO crossen blijf organiseren. “ Jan Roose wil de boel wakker schudden” staat er boven. Ik heb al dikwijls mijn ongenoegen geuit over de opzet van de reguliere Zeeuwse crosscompetitie en dan zijn mijn try outs een middel om te kijken of het anders kan. Maar er staat ook te lezen dat ik de VZA een brief heb geschreven ( op 26 november ) met mijn visie en dat ik dan eventueel ook als sponsor wil optreden. Deze brief wil ik graag met jullie delen ( de VZA weet dat ik dat doe ), zodat je weet wat mijn insteek is. Misschien steun je dit idee of ben je het er helemaal niet mee eens en mag de VZA nog jaren doorgaan op deze manier. Sommige stukken van het verhaal heb je op deze site al eerder kunnen lezen. 

Beste VZA leden,

Dit weekend was de 2e wedstrijd van de ZCC 23/24 in Aardenburg. Helaas moet ik concluderen dat de belangstelling voor met name de lange cross ( in mijn ogen toch het uithangbord van deze wedstrijden ) erg matig was. Dat is geen nieuw verschijnsel, want ook vorig jaar waren er eigenlijk maar 3 van de 7 crossen met een redelijk deelname.

Ik heb al eerder mijn bezorgdheid geuit en dan vooral over het samenvallen van competitie crossen met andere door een VZA vereniging georganiseerde wedstrijden. Zo viel deze Elderschanscross weer in hetzelfde weekend als de Zakloop in Nisse. En in februari staan de cross van AV Flakkee en het ZK Halve Marathon in hetzelfde weekend gepland.

Verder is er al een paar jaar het verschijnsel dat hardlopers in januari beginnen met de voorbereiding op een marathon d.m.v. lange groepstrainingen en langere wedstrijden. Crossen past daar blijkbaar niet in. Zelf ben ik een andere mening toegedaan, maar je moet kijken naar de realiteit. Moet je daar als VZA geen rekening mee houden?

Wat ook niet motiverend werkt om meer deelnemers in de klassementen te krijgen is de verplichte inschrijving voor alle crossen voor een bepaalde datum. Als je dat niet doet, krijg je geen punten ongeacht het aantal deelnames. Deze regel is er bij mijn weten ( en ik ga al lang mee in de Zeeuwse hardloopwereld ) tot voor corona nooit geweest. Concreet betekent het nu dat er voor de lange cross maar 49 hardlopers ( 10 vrouwen en 39 mannen ) zijn aangemeld. Afgaande op vorig seizoen zal zeker 25 % van die 49 niet aan 5 wedstrijden geraken en wat blijft er dan nog over? Klassementen met soms 3 of minder deelnemers per categorie zijn een aanfluiting. Ik heb begrepen dat andere hardlopers hier ook al op geattendeerd hebben.

Sinds een paar jaar is er ook geen fatsoenlijke sponsor meer, die garant staat voor prijzengeld en herinneringen. In het seizoen 21/22 heb ik op verzoek van Wil Zweemer nog garant gestaan voor deze kosten, omdat het toen was aangekondigd. Nu is er op dat gebied niets meer. Wie A zegt moet ook B zeggen en daarom mijn formele voorstel voor de volgende crosscompetitie. Ik had dat informeel al aan enkele leden van de VZA laten weten voor dit seizoen, maar blijkbaar is de boodschap niet overgekomen. Dat ik nu zelf met een soort alternatief bezig ben, is gewoon om te kijken of het werkt en wat nog beter kan. Kom eens kijken, zou ik zeggen. Ik stuur dit nu op, omdat ik zie dat de wedstrijden voor de volgende competitie al gedeeltedijk zijn ingevuld en als ik wacht tot volgend voorjaar is het misschien te laat. Ik zet deze brief t.z.t. ook op mijn website www.dehardlooprebel.nl om zo steun te vragen voor mijn concept bij de Zeeuwse hardlopers

ZEEUWSE CROSSCOMPETITE 2024 ( CONCEPT )

BASISREGELS:

 1. Er worden 5 wedstrijden georganiseerd in de periode november – december.
 2. De beste 4 resultaten tellen mee voor klassement.
 3. Bij deelname aan minimaal 3 wedstrijden kom je in het eindklassement.
 4. Puntentelling als voorheen, maar elke deelnemer krijgt punten ongeacht of je 1 of 5 keer meedoet en of je je wel of niet van te voren voor de complete competitie aanmeldt.
 5. Eindprijzen bij de jeugd: bekers/standaards voor top 3 per categorie. Bij korte cross geldprijzen overall v/m voor top 5. Bij lange cross geldprijzen overall v/m voor top 10 en voor de winnaar per leeftijdscategorie, mits minimaal 5 deelnemers in dat eindklassement.
 6. Herinnering: bijvoorbeeld  functioneel shirt voor iedereen in eindklassement. Shirt wordt uitgedeeld bij laatste wedstrijd. Eindprijzen en herinnering voor rekening van JARO zolang er geen echte sponsor is.
 7. Prijzen per wedstrijd voor rekening van organiserende vereniging.
 8. Inschrijfgeld maximaal € 5, – per cross.
 9. Registratie aankomst, tijd en puntentelling: Race Result.
 10. Vermijden dat wedstrijden ZCC in hetzelfde weekend vallen met andere VZA organisatie, zoals nu met de Zakloop en de HM Cadzand. Aan wedstrijden van derden, zoals Aagtekerke kunnen we helaas weinig doen. 

Wedstrijden voorstel 1:

Zaterdag 2 november 2024: Moerschanscross RHAV in Hulst op de gebruikelijke manier.

Zaterdag 9 november 2024: Mosselloop Delta Sport. Jeugdreeksen op rondje Deltacross. Korte cross op aanvangsrondje van ongeveer 3 km. Lange cross op originele parcours van ongeveer 8 km. Bij de Mosselloop is sterke deelname verzekerd.

Zaterdag 16 november 2024: Elderschanscross AV de Wielingen Aardenburg of Grevelingencross AV Flakkee Bruinisse ( beide clubs leveren nauwelijks deelnemers aan ZCC en ik vraag me af of zij eigenlijk wel een competitie cross willen organiseren ) op de gebruikelijke manier.

In de weekenden van 23/24 november ( ook Warandacross in Tilburg? ) en 30 november/1 december 2024 is er dan ruimte voor Hobbeldebobbelloop, Jules Unlimitedloop en Zakloop.

Zaterdag 7 december 2024: Den Inkelcross AV’56 Kruiningen op de gebruikelijke manier.

Zaterdag 14 of 21 december 2024: Scheldesportcross Scheldesport in Westdorpe of op parcours Axelse bos waar rond die tijd altijd de Eindejaarscross wordt gehouden. In Axel kun je een fatsoenlijke prijsuitreiking houden na de laatste wedstrijd. In Westdorpe?

Donderdag 26 december 2024 ( 2e kerstdag ): Kerstloop/Kustcross ( combinatie ) Dynamica Vlissingen als open Zeeuws kampioenschap. Prijzenschema zoals eindprijzen competitie. Geldprijzen voor rekening JARO, herinneringen ( kerststol/zakje kransjes? ) voor Dynamica.

De Deltacross, Elderschanscross/Grevelingencross worden dan losse crossen in januari of februari. Je kunt wel bijvoorbeeld bij één van deze crossen een ZK teamcross organiseren. Je loopt dan op een ronde van maximaal 1500 meter met duo’s, trio’s of kwartetten gedurende een bepaalde tijd + ronde afmaken. Ik heb daar de nodige ervaring mee. Of een ZK tijdcross naar het idee van de Sasloop van AV’56. Op een grote ronde van ongeveer 6 km deelnemers om de 20 of 30 seconden laten starten. De op papier langzaamste lopers eerst.

Wedstrijden voorstel 2:

Zaterdag 2 november 2024: Moerschanscross RHAV in Hulst op de gebruikelijke manier.

Zaterdag 9 november 2024: Mosselloop Delta Sport. Jeugdreeksen op rondje Deltacross. Korte cross op aanvangsrondje van ongeveer 3 km. Lange cross op originele parcours van ongeveer 8 km. Bij de Mosselloop is sterke deelname verzekerd.

Zaterdag 16 november 2024: Elderschanscross AV de Wielingen Aardenburg of Grevelingencross AV Flakkee Bruinisse ( beide clubs leveren nauwelijks deelnemers aan ZCC en ik vraag me af of zij eigenlijk wel een competitie cross willen organiseren ) op de gebruikelijke manier.

In de weekenden van 23/24 november ( ook Warandacross in Tilburg? ) en 14/15 december 2024 is er dan ruimte voor Hobbeldebobbelloop, Jules Unlimitedloop en Zakloop.

Zaterdag 30 november 2024: Kustcross Dynamica Vlissingen op de gebruikelijke manier.

Zaterdag 7 december 2024: Den Inkelcross AV’56 Kruiningen op de gebruikelijke manier. Als laatste wedstrijd wel rekening houden met prijsuitreiking competitie.

Zaterdag 23 december 2023: Scheldesportcross Scheldesport in Westdorpe of op parcours Axelsebos waar rond die tijd altijd de Eindejaarscross wordt gehouden als open Zeeuws kampioenschap. In Axel kun je een fatsoenlijke prijsuitreiking houden na de wedstrijd. In Westdorpe? Prijzenschema zoals eindprijzen competitie. Geldprijzen voor rekening JARO, herinneringen ( kerststol/zakje kransjes? ) voor Scheldesport.

De Deltacross, Elderschanscross/Grevelingencross worden dan losse crossen in januari of februari. Je kunt wel bijvoorbeeld bij één van deze crossen een ZK teamcross organiseren. Je loopt dan op een ronde van maximaal 1500 meter met duo’s, trio’s of kwartetten gedurende een bepaalde tijd + ronde afmaken. Ik heb daar de nodige ervaring mee. Of een ZK tijdcross naar het idee van de Sasloop van AV’56. Op een grote ronde van ongeveer 6 km deelnemers om de 20 of 30 seconden laten starten. De op papier langzaamste lopers eerst.

Prijzengeld competitie en ZK:

Korte cross zowel bij vrouwen als mannen: 100 – 60 – 40 – 20 – 20 euro.

Lange cross zowel bij vrouwen als mannen: 200 – 150 – 100 – 60 – 60 – 40 – 40 – 20 – 20 – 20 euro.

Winnaar v/m per categorie bij lange cross: 40 euro.

Ik realiseer me dat prijzengeld en herinneringen zo’n slordige € 8000,- kunnen zijn, maar dat is geen probleem. Als clubs het onderling eens worden mag een andere volgorde ook. De Moerschanscross als ZK en de Kustcross als slotwedstrijd van de competitie bijvoorbeeld. In 2025 kun je dan een andere cross als ZK aanduiden, maar wel bij voorkeur eind december na de crosscompetitie of aan het begin in november. En je kunt sowieso elk jaar rouleren indien gewenst. Dit betekent een behoorlijke hervorming van de winterkalender, hoewel ….. het valt eigenlijk wel mee.

Groeten,

Jan Roose

1 Comment

 • Melvin Hunnik on december 4, 2023

  Hallo Jan,

  Bovengenoemde wijzigingen in het ZCC, lijken een mooie verbetering. Met name de wedstrijden in een korter tijdsbestek is hopelijk een trigger voor mensen om zich aan te melden voor het hele circuit. Met de genoemde geldprijzen komen er misschien ook meer toppers aan de start. Een stukje professionalisering is denk ik wel op z’n plaats als je met meerdere verenigingen werkt. Zelf kan ik dit jaar niet mee kunnen doen door omstandigheden, maar ik zou in een nieuwe opzet zeker wel mee willen doen.

  Ik vraag mij wel af of er al enige reactie vanuit de VZA is of zal gaan komen. Namelijk bang dat er na al die jaren nog steeds wordt vastgehouden aan het oude en nauwelijks ruimte is voor verbetering. Nu heb ik misschien makkelijk praten, maar als ze het niet willen laten doodbloeden net als het PZC-stratenloopcircuit (nu allemaal opzich staande loopjes) dan moet er wel verandering komen. Mogelijk ook wat meer promotie om het aantrekkelijker te maken om mee te doen, leidt tot meer sponsoring en vooral zorgen dat er geen dubbele wedstrijden op 1 dag zijn. Ik ben benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn.

Geef Commentaar