Blog

61e WALLENLOOP IN GOES OP 6 JANUARI

Vorig jaar schreef ik een lang verhaal over de 60e Wallenloop. Dat kwam op de website van AV’56 te staan en ik verstuurde het ook naar al de lopers in mijn hardloopbestand. Dit alles met de bedoeling om veel en sterke deelnemers te trekken. Met 124 hardlopers v/m bij de hoofdloop over 7560 meter waren er wel veel deelnemers, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het niveau vergeleken met de topjaren van de Wallenloop niet zo geweldig was.

De Wallenloop in Goes is één van de oudste wedstrijden in Zeeland. In 1965 stond ik als 14 jarige al aan de start en t/m 2014 heb ik als het even kon meegedaan. Opgeteld zijn dat ruim 40 deelnames, maar broer Wim bleef meedoen t/m 2020 en heeft er nog meer achter zijn naam staan. Waarschijnlijk is hij de recordhouder voor wat het verder voorstelt, want Wim hecht daar geen belang aan.

Nu we alleen nog als toeschouwer aanwezig zijn, kijken we naar andere zaken. “Waar zouden we nu eindigen met onze beste tijd van vroeger” bijvoorbeeld. Die vergelijking kun je maken, want de ronde is al sinds begin jaren 70 hetzelfde. Alleen start en finish zijn de laatste jaren voor café Baarends en vroeger in de volgende bocht, maar dat maakt voor de afstand geen verschil. Met mijn beste tijd van 27.28 minuten zou ik bij de laatste editie als 20e over de finish gelopen zijn. In 1976 werd ik daarmee 28e, maar toen waren er minder deelnemers en was het niveau in de breedte sterker. Broer Wim liep meestal een tijd rond de 26 minuten met in 1987 nog een uitschieter naar 25.44 minuten. Met die tijd word je nu 6e en toen 32e.

Maar wat geweest is, is voorbij en je moet vooruit kijken. Veel oudere lopers betekent automatisch langzamere tijden, maar aan de top moeten tijden van 22 á 23 minuten toch nog steeds mogelijk zijn. Niet alleen door snelle Belgen, zoals de laatste jaren Tim van der Velde, maar ook Tim Pleijte liep in 2015 nog 22.47 minuten. Het zou toch mooi zijn dat de huidige Zeeuwse toppers Floris Willeboordse en Tim van de Broeke eens een mooi duel zouden uitvechten en dan liefst met tegenstand van de regiotoppers uit Flakkee, zoals Maikel Peeman en Ricardo Sint Nicolaas. En dan daarachter de lopers die nu de regionale wedstrijdjes winnen, maar zich juist aan een hoger niveau kunnen optrekken om zelf nog beter te worden.

En dan kom ik weer uit bij het verleden van de Wallenloop toen de Zeeuwse toppers het opnamen tegen Marc Nevens, Marc Smet en andere sterke Belgen, maar ook tegen elkaar. In de archieven heb ik gevonden dat Raf Wijns ooit de snelste tijd liep op dit parcours, namelijk 21.55 minuten. Marc Smet kwam al in 1978 tot 22.01 en toen was het pad op de Lange dijk nog niet geasfalteerd, maar bedekt met kiezeltjes. Luc Wijns won 2 keer ook met tijden onder de 22.30 minuten. Nederlandse winnaars met tijden onder de 23 minuten waren o.a. Piet Vonck, Robin en Erik Punt en onze Zeeuwse Mexicaan Mauricio Gonzalez. Kan dat nog in 2024? Ja, als alle sterke Zeeuwen eens overeenkomen om een wedstrijd tegen elkaar te lopen. Nee, als iedereen zijn eigen plan trekt. Details en inschrijven voor de 61e Wallenloop op www.av56.nl. Op de foto zie je hardlopers tijdens de Wallenloop in 1981.

Geen Commentaar

Geef Commentaar