Blog

JARO KIJKT TERUG OP 2023

Het jaar is bijna voorbij en dus is het tijd om alles even op een rijtje te zetten. Correctie: niet alles, want ik beperk me tot hardloopgerelateerde zaken. Onder de naam JARO heb ik in 2023 liefst 8 kleine wedstrijdjes georganiseerd. Het begon met een uurloop in het Kapelse bos in februari, waar we plotseling een toploper aan de start kregen. Mebrahtu Kiros die een 5000 meter dik onder de 14 minuten kan lopen en op dat moment in het AZC Goes verbleef, legde in een uur 15 ronden van 1250 meter af en dubbelde bijna alle deelnemers 1 of meer keer. Alleen Jasper Zuidhof en Koen Steenblok, die als duo meededen konden gedubbeld worden voorkomen.

Daarna waren er uurlopen op paasmaandag in slecht weer met weinig deelnemers in het Abbekindersebos en op Hemelvaartsdag op de Stelleplas met prachtig weer en relatief veel deelnemers. In juli volgde de zogenaamde “JARO jubileummijl” op de skeelerbaan in Goes – Zuid. Leuke deelname met veel Zeeuwse en clubrecords in diverse categorieën. Ik had de wedstrijd opgezet om zo aan 60 jaar onafgebroken wedstrijden lopen te komen, maar moest helaas afzeggen voor de mijl en me beperken tot de verrassingsloop. Na een pauze van ruim 3 maanden volgden toen nog 4 crossen in oktober en december. Allemaal erg laagdrempelig, maar ik kijk er met een prettig gevoel op terug.

Minder prettig was het in de zomermaanden. In juli was er gedoe, nadat ik me kritisch had uitgelaten over met name de berichtgeving na Goes on Track. Als één van de geldschieters van deze baanwedstrijd vond ik de deelname van de toppers minder dan in voorgaande jaren. Toch werden er meerdere goede atleten aangekondigd, die er uiteindelijk niet waren. Ze stonden ook niet meer op de definitieve deelnemerslijst en dat wekte mijn verbazing. Toch vind ik Goes on Track nog steeds een wedstrijd met potentie en als iedereen akkoord gaat ben ik ook in 2024 sponsor.

Net voor de JARO jubileummijl bleek bovendien dat ik een medisch probleem heb, waardoor hardlopen steeds moeilijker of eigenlijk onmogelijk wordt. Hoge bloeddruk, verkeerde cholesterolwaarden en een vaatvernauwing leidden tot de diagnose “etalagebeen” d.w.z. dat er te weinig bloed en dus ook zuurstof bij de spieren in mijn onderbeen komt. Vooral links is dat een probleem en krijg ik al na 5 minuten wandelen pijn in mijn kuit en moet ik steeds stilstaan alsof ik een etalage bekijk. Met de nodige medicatie en een soort therapeutische wandelingen kan ik nu in ieder geval weer ruim een uur wandelen afgewisseld met stukjes hardlopen. Soms bijna zonder pijn, maar in ieder geval veel minder vergeleken met juli en augustus.

Het leukste afgelopen jaar was voor mij het opzetten van een eigen website over hardlopen. Ik weet niet hoeveel mensen er regelmatig kijken op www.dehardlooprebel.nl, maar ik kan er in ieder geval mijn ei kwijt. Sinds 1 september zijn er ruim 70 artikeltjes verschenen. Natuurlijk dikwijls over de door mij georganiseerde wedstrijden en mijn “rebelse” visie, maar ook trainingstips, iets uit de oude doos, adviezen over schoenen en ook een paar bijdragen van andere hardlopers. Dat laatste mag in 2024 nog wel iets meer. En aarzel ook niet om commentaar te geven, ook als je het niet met me eens bent. Alleen op die manier blijft een hardloopwebsite actueel. Iedereen de beste wensen voor 2024 en laat eens weten wat je van de website vindt, zodat ik daar volgend jaar enthousiast mee verder kan gaan. Op de foto Jan Roose tijdens de JARO jubileummijl.      

Geen Commentaar

Geef Commentaar