Blog

HET WEDSTRIJDAANBOD IS GROOT, MAAR ……

Dit weekend zijn er in Zeeland liefst 4 hardloopwedstrijden. Naast de 61e Wallenloop in Goes zijn er op zaterdag wedstrijden in Kruiningen en Heikant. Op zondag is er dan nog de Scheidsrechtersloop in Vlissingen. Ik vraag me af of dat bij sommige wedstrijden niet ten koste gaat van de deelname.

De voorinschrijving bij de Wallenloop is gesloten, maar er kan online nog tot zaterdag 6 januari 10.00 uur worden ingeschreven. Momenteel staat de teller op 166 deelnemers en dat is precies het aantal dat in 2023 gefinisht is. Veel zal er aan dit aantal waarschijnlijk niet veranderen. De laatste dag komen er zeker nog 20 aanmeldingen bij, maar ervaring leert dat 10 % van de inschrijvers niet komt opdagen vanwege ziekte, blessure of een andere reden.

Vergeleken met 2023 verwacht ik dus geen verschil in deelname, maar als we het vergelijken met de laatste Wallenloop net voor corona is dat verschil wel erg groot. In 2020 waren er in totaal nog 252 hardlopers en waren ook de gemiddelde prestaties m.i. beter. Ik kan die bewering natuurlijk staven met tijden, maar daar begin ik niet meer aan.

Wat zijn de verwachtingen voor 2024? Als ik de deelnemerslijst bekijk zie ik helaas geen echte toppers. Ik verwacht bij de mannen Patrick de Vos, Lennen Jonker, Bereket Petersen, Erwin Harmes en Robbert Meeuwse als top 5 met misschien na Patrick een iets andere volgorde. Bij de vrouwen is het iets moeilijker voorspellen, omdat ik sommige dames niet ken. Maar nu er geen Belgische dames zijn, zal het gaan tussen Marianne Koster, Leonie Ton, Durby Meijboom, Lianne Verloop en Esther Lootens en verwacht ik niet dat er iemand in de buurt van het parcoursrecord 27.25 minuten zal komen. En zowel bij vrouwen als mannen geldt natuurlijk dat late aanmeldingen mijn prognose nog kunnen “verstoren”.

Daar hoop ik natuurlijk op, want dat komt de wedstrijd alleen maar ten goede. Ik heb me de afgelopen 20 jaar wel afgevraagd waarom de belangstelling voor de Wallenloop minder is geworden. Is deze formule nog wel leuk voor iedereen. Recreanten en oudere lopers worden 2 tot 3 keer gedubbeld door de winnaar, maar de betere lopers moeten vanaf ronde 2 slalommen tussen de langzamere lopers.

Bij de jeugd speelt dat niet, maar ook daar is de belangstelling helaas niet zo groot. En dan vooral van de Zeeuwse jeugd. AC Duffel uit België komt nog wel met 20 jongens en meisjes, maar afgezien van AV’56 zelf, een paar scholieren en een paar leden van Dynamica en Gonzalez RT, komt er geen Zeeuwse jeugd. Ik weet uit mijn bronnen dat AV’56 er veel aan gedaan heeft om dat te veranderen. Zo hebben ze bijvoorbeeld alle scholen, die in september massaal aan de scholierenveldloop meededen, uitgenodigd. De voorzitter heeft vorige week bij de Oliebollenloop de leden nog eens opgeroepen om aan de eigen wedstrijd mee te doen, maar helaas.

En dat is jammer, want of starten ze nu met relatief kleine groepjes of worden groepen samengevoegd en ontstaan er hiaten in het programma. Ook hier misschien eens denken aan een andere opzet. Om even terug te keren naar de titel van dit verhaal. Komt dit allemaal door het grote aanbod van wedstrijden komend weekend. Ik denk het niet. Die andere wedstrijden hebben hun “vaste klanten” en die komen toch niet naar de Wallenloop. Andere oorzaken mag jezelf bedenken. Ik heb ze al dikwijls benoemd, maar van “oude zeuren” nemen ze blijkbaar steeds minder aan. Ik hoop morgen vooral op goed weer en de gebruikelijk leuke sfeer. Foto Martijn Lavooij: Wordt het weer AV’56 tegen AC Duffel bij de jeugd?  

Geen Commentaar

Geef Commentaar