Blog

WE MOETEN ATLETIEK/HARDLOPEN BETER VERKOPEN

In de PZC van maandag 8 januari moet de 61e Wallenloop in Goes het doen met welgeteld 56 woorden. Een voorbeschouwing van één van de oudste sportwedstrijden in Zeeland heb ik helemaal niet gezien. Nu moet ik eerlijk toegeven dat er ook niet zoveel te vermelden valt over deze hardloopwedstrijd. Patrick de Vos won voor het tweede jaar op rij zonder noemenswaardig tegenstand in een tijd, die tot de 10 langzaamste tijden behoort sinds de Wallenloop in 1973 op dit parcours wordt gelopen.

Patrick had zelf op meer tegenstand gehoopt, viel er online nog te lezen en dat is eigenlijk de essentie van sport. De beste hardlopers van Zeeland moeten hun verantwoording opnemen en tegen elkaar lopen. Zij worden daar beter van en de lopers net achter die top kunnen zich er aan optrekken. Als dat balletje eenmaal rolt, komt er automatisch meer belangstelling van media, publiek en andere deelnemers en komt zo’n wedstrijd op maandag paginagroot in de krant, zoals vroeger.

Helaas is dit een utopie en hoeveel hardlopers zijn er in Zeeland eigenlijk die het Patrick nog moeilijk kunnen maken. Bij de dames is het niet veel beter. Weliswaar was het afgelopen zaterdag een spannende wedstrijd tussen de top 3, maar wel ruim 3 minuten langzamer dan het parcoursrecord en als “kenner” had ik de uitslag vrijdag al bijna goed voorspeld. Van die top 3 is eigenlijk alleen Leonie Ton een bekende naam, maar dan vooral vanwege haar prestaties in het ultralopen. Waar zijn al die Zeeuwse talenten van de laatste jaren? Allemaal geblesseerd of uitgeweken naar wielrennen, duathlon en triathlon? Jammer, want van jullie moet het hardlopen het hebben om weer populair te worden.

Dan maar hopen op de jeugd, want de jeugd heeft de toekomst is een eeuwenoude kreet. Vergeet het maar. Voor de jeugdwedstrijden in diverse categorieën wordt ruim een uur uitgetrokken en dan komen er slechts 54 hardlopertjes aan de start. En dat zijn er dan maar 30 uit Zeeland, want de rest is van AC Duffel uit België. Behalve AV’56 zelf zijn andere Zeeuwse clubs niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Waarom maken Zeeuwse clubs geen afspraken over het bezoeken van elkaars wedstrijden? Of wil de jeugd niet aan wedstrijden meedoen en is de club alleen maar een soort kinderopvang.

Dat laatste geloof ik niet en toen ik in 2019 bij wijze van stunt € 500,- uitloofde voor elke atletiek – of hardloopclub die met minstens 20 deelnemers kwam meedoen aan de JARO Kapellecross, kwamen ze wel. Betalen van sporters is echter een gevoelig punt. Afgelopen zaterdag toonde Jan Jansma me een krantenartikel over de Wallenloop in 1978. Blijkbaar had de organisatie de top 3 betaald en daar was veel ophef over. Toch resulteerde dat in een hoogstaande wedstrijd met Marc Smet als winnaar voor Piet Vonck en Marc Nevens. Marc Smet deed mee aan de Olympische Spelen van 1976 en 1980 en heeft een p.r. over 10000 meter van 27.48.5 minuten en 2.10. uur op de marathon. Met 22.01 minuten liep hij bij die Wallenloop in 1978 de op één na beste tijd in de geschiedenis. En dat 46 jaar geleden.

Persoonlijk ben ik niet tegen het geven van een “onkostenvergoeding” aan de betere loopsters en lopers, maar waar leg je de grens. Aantrekkelijke geldprijzen is dan eerlijker, want dan loop je ervoor. Maar of dat aanslaat bij de toppers is ook maar afwachten. Bij mijn wedstrijdjes in Kapelle werkte het in ieder geval een paar keer. Toch is dit geen structurele oplossing. We moeten wedstrijden voor iedereen interessanter maken, zodat het achter een paar goede en redelijke lopers geen loopoptochten worden.

Tot slot even voor de duidelijkheid. Het is geenszins mijn bedoeling om de Wallenloop op de korrel te nemen. Dat was toevallig de laatste wedstrijd en aanleiding voor mijn betoog. Natuurlijk hoorde ik zaterdag veel oudgedienden zeggen dat het ook bij de Wallenloop zacht uitgedrukt anders is dan vroeger, maar al deze punten gelden natuurlijk voor bijna alle wedstrijden in onze provincie. Zaterdag a.s. hervat de Zeeuwse crosscompetitie met de Deltacross. Gelukkig kan deze wedstrijd vanwege de mooie omgeving altijd rekenen op een behoorlijke deelname, maar wat met de resterende crossen en dan zeker bij de lange cross. Ik heb er al genoeg over geschreven op deze site. Een proces dat al jaren bezig is, kun je niet in één klap omdraaien. Je moet eerst erkennen dat het allemaal niet zo geweldig is en dan ook nog de wil hebben om het te veranderen en ergens te beginnen. Niet alleen bestuurders en organisaties, maar ook de atleten zelf en de media. Foto: kopgroep van de vrouwen bij de Wallenloop.       

Geen Commentaar

Geef Commentaar