Blog

ZEEUWSE CROSSCOMPETITIE IS OVER DE HELFT

In september, oktober en december schreef ik al kritische verhalen over de Zeeuwse crosscompetitie. Vooral de deelname en het niveau van de lange cross baart me zorgen en als het zo doorgaat, vrees ik hetzelfde scenario als het stratenloopcircuit: losse wedstrijden zonder klassement.

Was dat allemaal niet te pessimistisch? Nu er 4 van de 7 wedstrijden achter de rug zijn even een tussenstand en dan bedoel ik niet de rangschikking, maar het verloop van deze wedstrijden. Nogmaals, ik bekijk het alleen voor de lange cross. Dat is m.i. het uithangbord van de competitie. Waarom? Daar wordt soms een reportage van gemaakt bij Omroep Zeeland, dat komt soms in de krant en andere categorieën zijn wel belangrijk, maar minder relevant.

Bij de Moerschanscross in Hulst waren er 70 deelnemers, waaronder een grote afvaardiging uit Hilversum en de nodige Belgen. De bij ons onbekende Jente Faber werd winnaar en Martijn de Kok was de beste Zeeuw. Bij de dames kregen we met Christine Bosch ook een winnares van buiten de regio en Marieke Mullaert als beste Zeeuwse.

De deelname bij de Elderschancross in Aardenburg was met 50 hardlopers v/m een voorlopig dieptepunt, maar wat wil je als de Zakloop in Nisse een dag later gepland staat. Ruben Martens uit het Belgische Stekene werd de winnaar en Rens Maljers was de beste Zeeuw. Bij de dames won Marieke Mullaert.

Bij de den Inkelcross in Kruiningen eindelijk iets bekendere namen in de top 3. Patrick de Vos werd winnaar en eerste Zeeuw, maar hij heeft verder geen belangstelling voor de ZCC. Bij de dames won Marieke Mullaert wederom. Er kwamen 75 deelnemers over de finish, maar door de slechte staat van het parcours waren er diverse uitvallers.

Na een pauze van ruim een maand werd de competitie vervolgd met de Deltacross in het prachtige duingebied van Westenschouwen. Deze omgeving lokte 132 deelnemers op de lange cross en dat is aanzienlijk meer dan bij de andere crossen. Toch ontbrak het ook hier aan echte toppers. Jennen Jonker van Delta Sport werd de winnaar bij de mannen, maar ook hij staat niet op de deelnemerslijst voor de ZCC. Bij de vrouwen won Annemiek van Kooten uit Lunteren en was Marieke Mullaert weer de beste van de klassement loopsters.

Morgen volgt de 5e wedstrijd met de Kustcross in Vlissingen. Marieke Mullaert hoeft alleen maar mee te doen en is dan zeker van eindwinst bij de dames. Van de andere 10 dames, die ingeschreven staan voor de complete competitie, is er al 1 uitgeschakeld met 0 wedstrijden. En 3 dames moeten de resterende 3 wedstrijden meedoen om aan de vereiste 5 deelnames te komen. In het slechtste geval komen er dan 7 dames in de klassering in verschillende categorieën!

Bij de mannen is het moeilijk om een prognose te maken. Rens Maljers staat op kop met 956 punten, maar hij heeft alle wedstrijden meegelopen. Martijn de Kok heeft met 500 punten uit 2 wedstrijden echter de maximale score, maar om te winnen moet hij dan nog aan 3 crossen meedoen. Van de 38 ingeschreven mannen aan deze ZCC zijn er trouwens al 6 kansloos, vanwege geen of te weinig wedstrijden en 4 hardlopers moeten de resterende wedstrijden in ieder geval meedoen. Ook hier dus geen vetpot.

Velen zullen mijn verhaal weer te negatief vinden, maar het zijn wel de feiten. Ik zou het ook liever anders zien. Hopelijk weet hardlopend Zeeland morgen de weg te vinden naar de Kustcross, zoals ze ook meededen aan de Kerstloop met liefst 445 deelnemers. Voor de crossen bij de Grevelingen en in Westdorpe vrees ik het ergste. Begin februari zijn er in dat weekend ook het ZK halve marathon in Cadzand en de loop in Ritthem. Begin maart heeft waarschijnlijk iedereen zijn crossspikes al schoongemaakt en opgeborgen tot het volgende seizoen. Mijn aanbod voor het volgende seizoen heb ik hier al bekend gemaakt, maar voorlopig heb ik van de VZA ( behalve een bevestiging dat het ontvangen is ) nog niets gehoord. Foto AV’56: Rens Maljers is voorlopig leider bij de lange cross in de ZCC.

Geen Commentaar

Geef Commentaar