Blog

JARO TIME CHALLENGE

Wat heeft Jan Roose nu weer verzonnen? Eigenlijk gewoon iets ouds in een nieuw jasje, maar wel met een duidelijke reden. Bij mijn adviezen over de marathonvoorbereiding hamer ik vooral op trainen met als basis recente tijden over kortere afstanden op een vlak en verhard parcours. Een wedstrijd leent zich daar het beste voor, maar in deze periode zijn het hoofdzakelijk crossen en een cross is een prima training, maar geen goede graadmeter.

Het eerste weekend van februari staat de halve marathon van Cadzand op de kalender, maar zo’n wedstrijd gedeeltelijk over het strand vind ik als test voor een vlakke marathon ook niet zo geschikt en een Bosbokkentrail eind februari ook niet. Loop dan liever de halve marathon in Axel. Een 10 km in Ritthem gaat voor zover ik weet ook gedeeltelijk over een crossparcours en klopt die afstand? Daarom het volgende….

Op zaterdag 27 januari staan er in Zeeland geen wedstrijden gepland. Een mooie gelegenheid om testlopen te houden. Geen wedstrijd, want ik heb te weinig tijd om toestemming te vragen, EHBO te regelen, prijzen te kopen, enz. Gelukkig kan ik terugvallen op ervaringen uit het verleden.

Wat deden we een paar jaar geleden toen vanwege corona wedstrijden niet mogelijk waren? Precies virtuele wedstrijden, waar iedereen op een zelf gekozen en later op een uitgezet parcours de voorgeschreven afstand aflegde en het resultaat via de mail en later via de speciale site van RUN YOUR OWN RACE opstuurde. Als het maar om eenvoudige testloopjes gaat, kan dat nu toch zeker ook nog! Bovendien lees ik regelmatig dat er in veel gemeenten vaste hardlooproutes worden aangelegd waar lopers een “tijd kunnen neerzetten”. Het is dus blijkbaar actueel.

Ik heb in Goes – Zuid een compleet verhard parcours van exact 2,5 km. Keuze uit 2,5 – 5 – 10  – 15 – 20 km of te wel 1, 2, 4, 6 of 8 ronden. Start/finish op fietspad naast veldje met voetbalkooi bij flat Boszicht aan het eind van Eikenlaan/Populierenstraat. Ik zet een startlijn, op cruciale plaatsen JARO bordjes en pijlen met stoepkrijt en dan kun je op zaterdag 27 januari tijden neerzetten. Misschien ook een leuk alternatief voor een lange groepstraining.

Je kunt zelf je tijdstip kiezen. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Kom alleen of spreek af met een groepje om samen te starten. Iedereen kan meedoen, dus het is niet alleen voor marathonlopers. De 2,5 km is vooral voor de jeugd. Na het lopen kun je een mail sturen naar jacroose@hetnet.nl met je naam en het resultaat ( afstand + tijd ). Een bewijs meesturen mag, maar moet niet. Ik ga uit van goed vertrouwen en bovendien valt er behalve eeuwige roem niets te winnen. Ik maak wel op zondag een resultatenlijst en zet die op www.dehardlooprebel.nl.

Voor extra informatie, zoals het parcours kun je me mailen op bovenstaand adres. Een eerste peiling naar de belangstelling leverde in eerste instantie niet veel op, maar nu zijn er toch al diverse positieve reacties. Men wilde het vooral op één dag en niet gedurende 3 dagen. Zodoende heb ik het idee verder uitgewerkt en misschien doe ik er sommige hardlopers een plezier mee.

Geen Commentaar

Geef Commentaar