Blog

ZEEUWSE CROSSCOMPETITIE NADERT DE EINDSTREEP

De ZCC 23/24 beleefde zaterdag zijn voorlaatste wedstrijd. Op het parcours langs de Grevelingen streden bij de lange cross 42 hardlopers v/m om de punten, d.w.z. de lopers die meedoen voor het klassement konden nog punten verdienen. Zou het bij de mannen nog spannend worden, want leider Rens Maljers moest deze wedstrijd laten schieten en Martijn de Kok was zo nog een bedreiging als hij de laatste 2 wedstrijden in de top van de klassementslopers kan eindigen.

Die laatste wedstrijd is overigens pas op 2 maart, dus het woord “nadert” is niet helemaal op zijn plaats. De Scheldesportcross in Westdorpe stond eerst gepland voor 27 januari, maar werd verzet. Hierdoor duurt de competitie bijna 4 maanden en dat vinden veel volwassen atleten te lang. Zelfs de wedstrijden in januari en begin februari laten ze aan zich voorbij gaan, omdat ze zich vanaf die tijd gaan richten op wegwedstrijden en/of een marathon in april.

Het was dus even spannend welk resultaat Martijn bij de Grevelingencross zou halen. Martijn werd 5e en als 3e van de klassementslopers verdiende hij 233 punten. Met een overwinning bij de laatste cross kan hij volgens mij nog steeds winnen, maar dan mag Rens geen 2e of 3e worden. En als Rens in Westdorpe eventueel niet meedoet, heeft Martijn aan een 3e plaats genoeg. Op die manier toch nog een beetje spanning, maar verder is het bij de mannen niet druk in de klassementen. Van de 38 aangemelde lopers komen er nog 23 in aanmerking voor de vereiste 5 wedstrijden. In sommige leeftijdscategorieën gaat het om 3 of minder deelnemers, terwijl de VZA zegt dat bij onvoldoende deelname categorieën worden samengevoegd!   

Bij de dames is alle spanning al sinds half januari verdwenen. Marieke Mullaert was toen al 5 keer de beste van de klassementsloopsters en serieuze tegenstand heeft ze nooit gehad. Slechts 11 vrouwen hadden zich aangemeld voor de competitie en daarvan komen er sowieso al 6 niet meer aan de vereiste 5 wedstrijden. Ook bij de jeugdcategorieën en de korte cross is de animo voor een complete deelname m.i. niet zo groot. Bij de korte cross tel ik voorlopig 22 namen voor het klassement, maar 10 van hen moeten dan wel in Westdorpe meedoen. Bij alle jeugd zijn er iets meer dan 120, maar dikwijls zijn dat er nauwelijks 10 of minder per categorie. In de jaren 70/80 deden er alleen van AV’56 al 100 pupillen en junioren mee.

Volgens mij zijn er voldoende argumenten om de opzet van de ZCC te veranderen: compacter met minder wedstrijden op een kortere tijd, aantrekkelijke prijzen en herinneringen voor iedereen in het eindklassement. Ik heb dat hier al uitgebreid uit de doeken gedaan. Om de VZA te overtuigen is er steun nodig. Ik weet dat een paar hardlopers een bericht naar de VZA hebben gestuurd in ongeveer dezelfde bewoordingen, maar 3 proteststemmen maken geen indruk. Of vind je het prima zo?

De crosscompetitie bestaat al ruim 50 jaar en in die beginperiode werkte deze opzet wel. Ook toen duurde de crosscompetitie 4 maanden, maar er was een wezenlijk verschil. Er was geen concurrentie van lange wedstrijden en groepstrainingen voor de marathon. Bijna alle bij een club aangesloten hardlopers deden mee, ook de toppers. Er waren in de winterperiode 8 crosswedstrijden voor de competitie ( in principe elke maand 2 ) en daarnaast losse crossen, 3 soms 4 relatief korte stratenlopen en de nodige zogenaamde prestatielopen op meestal onverharde parcoursen. Bij een prestatieloop kon je kiezen uit een paar afstanden, maar werd er geen uitslag gemaakt. Zo had je in de wintermaanden een zo goed als volwaardig crossseizoen en de fanatieke veldlopers pakten nog de nodige Belgische crossen mee.

Nu is dat allemaal anders en als we de JARO crossen even buiten beschouwing laten, zijn er eigenlijk maar 8 crossen tussen begin november en begin maart. Moet je dan een competitie organiseren met een concept van een halve eeuw geleden? Ik heb de naam dat ik ouderwets ben, maar ik probeer in ieder geval andere dingen. Bij de VZA en dus eigenlijk alle atletiekclubs zie ik dat niet. Dat noem ik pas conservatief. Hopelijk is de eindstreep op 2 maart niet het definitieve einde van de Zeeuwse crosscompetitie. Laat dus je stem horen. Dat kan ook door een reactie op deze site. Foto: Is er nog toekomst voor de Zeeuwse crosscompetitie?    

Geen Commentaar

Geef Commentaar