Blog

DE “NACHT” VAN DE 10000 METER

De 10 km is bij veel hardlopers populair: niet te kort, niet te lang en voor de meesten haalbaar binnen 1 uur. De vraag is altijd of zo’n 10 km juist gemeten is. Een 10 km bij een cross of natuurloop is meestal bij benadering en vanwege de ondergrond kun je sowieso geen snelle tijd lopen. Op de weg zijn er tegenwoordig records, maar in principe alleen als het parcours een certificaat heeft van de juiste afstand. De meeste organisaties doen die moeite niet, dus veel tijden gelden eigenlijk niet als record.

Waar in principe nooit discussie bestaat over een juiste afstand is de atletiekbaan. Daar is een 10000 meter 25 ronden van 400 meter en als de baan goedgekeurd is, klopt dat voor elke afstand. Dat je in de praktijk iets meer loopt, is een andere kwestie. De afstand van de baan is 400 meter op 30 cm ( of is het tegenwoordig 20 cm? ) van de beton of andere rand. Dat is namelijk de plaats waar de lopers het dichtst tegen de binnenkant kunnen lopen. In een groepje zullen sommigen echter zeker in de bochten meer meters maken. Maar dat geldt op een wegparcours dat gemeten is via de kortste lijn ook.

Een 10000 meter op de baan zie je behalve op kampioenschappen nauwelijks meer. In mijn “topjaren” liep ik er soms 3 per jaar. En geloof het of niet, dan waren er bij zo’n wedstrijd soms 2 of 3 series over deze afstand. Series op sterkte, maar dat loog er niet om. Uiteraard de sterkste hardlopers in serie A, maar in serie B liep de winnaar dan ook nog altijd tussen 33 en 34 minuten en zelfs in serie C dook de top onder de 40 minuten. Hardlopen van langere afstanden op de baan is echter niet meer in trek. Dat bewezen de uurlopen in Goes de afgelopen 2 jaar met nauwelijks 20 deelnemers per keer.

Dit jaar geen uurloop op de baan, maar AV’56 gaat het wel proberen met een 10000 meter en dat op vrijdagavond 24 mei a.s. Ik weet niet welke onderdelen er die avond nog op het programma staan, maar alleen een 10000 meter als loopnummer kan een succes worden als “iedereen” eens meedoet en we daar minstens 2 series hebben. Niet alleen de hardlopers van AV’56, maar ook de Zeeuwse toppers. Met wat tegenstand van buiten de provincie krijgen we dan misschien eindtijden onder de 30 minuten. Zo is de kans groot dat Mebrathu Kiros aan de start komt. Mebrathu verbleef vorig jaar een tijdje in Goes en trainde toen bij AV’56. Met een p.r. van 13.37 minuten over 5000 meter moet hij in staat zijn om onder de 29 minuten te lopen. Dan moet het toch een uitdaging zijn voor onze regiotoppers om daar tegen te lopen. Die toppers komen waarschijnlijk alleen als er iets tegenover staat, maar dat valt met toestemming van de organisatie te regelen.

Natuurlijk is er meer nodig om zo’n wedstrijd voor iedereen interessant te maken. Ik denk dan aan een deskundige speaker met een goede geluidsinstallatie, maar een speaker kan natuurlijk niet 2 of 3 keer een half uur tot een uur volpraten. Een lekker achtergrondmuziekje doet het bij veel lopers ook altijd goed en zeker met teksten als “Keep on running”, I’m a roadrunner en Run for home. En als er dan ook nog eens honderden toeschouwers rond de baan staan, de media de toppers van te voren op scherp zet en het weer ideaal is, krijgen we misschien wel een topwedstrijd.

Nu is 24 mei pas over ruim 3 maanden, maar als we lang wachten met deze wedstrijd onder de aandacht van atleten te brengen is het misschien al te laat. Hebben ze weer net iets anders gepland of past het bij de toppers niet in de voorbereiding op bijvoorbeeld een NK. Dat zou jammer zijn en daarom mijn advies om nu al actief te beginnen deze 10000 meter onder de aandacht te brengen en met het aantrekken van hardlopers. Foto: Mebrathu Kiros in actie tijdens de uurloop in het Kapelse bos.

3 Comments

 • Jeroen Janse on februari 7, 2024

  Aan de overkant van de plas hebben ze de “Night of the 10,000m PBs”. Dat is een hele happening, kijk maar op de website: https://www.nightofthe10kpbs.com/ . Het punt met de hardloopcultuur is dat vooral draait om ‘events’, zoals een bepaalde marathon of een andere lokale race met een groot of bijzonder profiel. Baanwedstrijden zijn meestal niet zo speciaal, want ze hebben altijd dezelfde ‘soort’ locatie, dat is een euvel dat moet worden overwonnen.

 • Marco Olivier on februari 9, 2024

  Ook een vermelding waard is de BIG10 te Rotterdam. Deze wordt zaterdag 7 september 2024 voor de tweede keer georganiseerd. Een snelle 10 kilometer hardlopen in verschillende heats op een vlakke wielerbaan aan de noordkant van Rotterdam. Ook een happening, maar zowel voor de bescheiden recreant (zoals ik), als de snellere lopers geschikt. Hopelijk krijgt AV’56 ook iets dergelijks van de grond met hun 10000 meter op de baan. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat de uurloop van vorig jaar niet opnieuw wordt georganiseerd. De animo die er was voor de uurlopen van Jan, zag ik niet terug bij de officiële uurloop van AV’56. Jammer dat ze na één keer al de handdoek in de ring gooien, wat de reden dan ook mag zijn.

 • Jos den Hollander on februari 10, 2024

  Op 30 maart is er in Zaandam de Mission Hem 10km. Er wordt gelopen in 3 heats van maximaal 200 deelnemers ingedeeld op tijd. Een evenement vergelijkbaar met de Big 10. Er kunnen maximaal 600 deelnemers meedoen

  https://www.indierunner.nl/hem10k/

Geef Commentaar