Blog

BEKENDE EN MINDER BEKENDE HARDLOOPSCHOENEN

Als je aan de start van een hardloopwedstrijd staat, zie je de deelnemers op verschillende merken schoenen. Een paar merken zijn zo te zien het populairst. Dat heeft voor een deel te maken met de verkrijgbaarheid van de schoenen. Bij de gewone sportwinkels zie je hoofdzakelijk Asics, Brooks, Saucony, New Balance en Nike en dat zie je ook terug in het hardlooppeloton. Verder is Hoka behoorlijk vertegenwoordigd, maar die zijn vooral te koop bij de hardloopspeciaalzaken. De aloude merken Adidas en Puma doen het bij de modale hardloper veel minder, hoewel je Adidas wel veel ziet bij gesponsorde lopers en Puma bij baanatleten.

Je zou bijna denken dat er geen andere merken zijn, maar in de praktijk blijkt het tegendeel. Ik heb voor de aardigheid het alfabet gehanteerd en gekeken of er bij elke letter één of meer merken van hardloopschoenen zijn. Weet jij nog andere?

A: Adidas, Altra, Anta, Asics                      N: New Balance, Nike, Newton, NNormal

B: Brooks                                                  O: Olympikus, On, Oofos

C: Craft, Columbia                                    P: Puma, Paredes. Peak

D: Diadora, Dynafit                                   Q: niets gevonden

E: Errea, EB ( Brütting )                             R: Reebok

F: Fila                                                        S: Salomon, Salming, Skechers, Saucony,  Scott, Superdry

G: niets gevonden                                    T: TYR, The North Face, Topo Athletic

H: Hoka, Hi – tec                                      U: Under Armour

I: Inov 8, Iq                                               V: Vibram, Vivo

J: Joma, John Smith                                  W: niets gevonden

K: Karrimor, Kelme, Kalenji, Karhu           X: Xero

L: li Ning, Le Coq Sportif, La Sportiva,    Y: niets gevonden

M: Mizuno, Merrell, Munch                     Z: Zoot, Zen Running

Dan zijn er ook nog merken met getallen, zoals 361, 4T2 en 4F. Sommige merken hebben maar een paar modellen of zijn bijna uit de hardloopbranche verdwenen. Fila timmerde jaren aan de weg met veel gesponsorde hardlopers, maar nu is hun assortiment bijna niets. Het merk EB Brütting, waar wij in de jaren 70 op liepen, wordt nu door anderen gemaakt en heeft alleen goedkope sneakers. De topmodellen Sao Paulo, Marathon en Lydiard bestaan ook nog, maar worden weer ergens anders gemaakt en of je daar nog op kunt hardlopen? Die schoenen kosten liefst 229 euro, maar dan heb je wel handgemaakte schoenen met rundlederen bovenwerk.

Het valt me sowieso op dat sommige relatief onbekende merken behoorlijk aan de prijs zijn, terwijl de schoenen er redelijk klassiek uitzien. Waarschijnlijk betaal je dan ook voor exclusiviteit. Ik zie bijvoorbeeld het voor mij totaal onbekende merk Olympikus met de topmodellen Corre 3 en Corre Grafeno 2 voor € 158,- respectievelijk € 225,-. Het Chinese Anta brengt de C 202 voor € 162, -. Nog niet de ruim € 250,- die je voor de carbonschoenen van Nike en Adidas betaalt, maar voor onbekende merken toch niet goedkoop. Van Karrimor en Kalenji ( Kiprun ), huismerken van grote sportketens heb je voor dat geld 2 tot 4 paar schoenen. Merell, Vibram, Vivo en Xero behoren bij de zogenaamde minimalistische schoenen, d.w.z. ze benaderen het lopen op blote voeten gevoel en zijn behalve Vivo weer relatief goedkoop. Wil je meer weten over bepaalde merken? Via de zoekmachine op je computer lukt dat zeker. Op de afbeelding hardloopschoenen van een minder bekend merk.

Geen Commentaar

Geef Commentaar