Blog

DOE MEE MET DE MRT

In de lange reeks duurlopen als voorbereiding op de marathons van Rotterdam of Zeeuws Vlaanderen zijn er ook weekenden waar de mogelijkheid van een wedstrijd wordt voorgesteld. Een wedstrijd als test vind ik een prima idee, mits die wedstrijd op een goed gemeten en normaal parcours wordt gelopen. De Bosbokkentrail op 25 februari vind ik dus totaal ongeschikt, omdat zoiets voor veel deelnemers ontaardt in bijna een veredelde wandeltocht. Kies dan in dat weekend voor de halve marathon van Axel.

Op 17 maart is er ook nog een halve marathon in Sluis en dat is wel een geschikte wedstrijd, hoewel er vorig jaar twijfels bestonden over de juiste afstand door een verandering van het parcours. Wie niet aan deze wedstrijden meedoet en zich toch serieus wil testen voor de komende marathon, kan eens denken een MRT training. MRT staat voor Marathon Ren Tempo en is mede ontwikkeld door de Duitser Manfred Steffny, zelf deelnemer aan de olympische marathons in 1968 en 1972.

Bij deze training is sprake van een redelijk lange duurloop, waarbij je blokken van 3 of 5 km in het beoogde marathontempo loopt. Wie van plan is om 3.30 uur ( 5 minuten per km ) over de marathon te lopen moet dus deze blokken in respectievelijk 15 of 25 minuten lopen en de kilometers daar tussen in ongeveer 6 á 6.30 minuten per km. Zo’n training kun je voor jezelf doen, maar net als bij andere trainingen is een soort georganiseerde training natuurlijk leuker, gezelliger en het is goed voor de motivatie. Eén kanttekening: laat je niet opjagen door anderen en hou je aan je eigen tempo.

Praktische uitvoering van deze trainingen:

In het weekend van 24/24 februari 22 km liefst op een ronde van 3 km. Je loopt eerst 2 km rustig, d.w.z. 1 á 1,5 minuut boven je geplande marathontempo. Vervolgens 3 km in je marathontempo. Dat in totaal 4 x en vervolgens 2 km uitlopen.

In het weekend van 16/17 maart 28 km liefst op een ronde van 5 km. Eerst 3 km rustig en vervolgens 5 km in MRT. Dat 3 x keer en 4 km uitlopen. Ronden lopen is misschien saai, maar zo kun je de blokken goed vergelijken en speelt wind mee of tegen geen grote rol. Bovendien kun je bevoorrading bij het startpunt zetten, zodat je dat niet mee moet slepen.

Een paar jaar geleden organiseerde ik wel eens van deze trainingen, zodat alles voor de lopers geregeld was. Ik zette dan een parcours uit met pilonnen op elke kilometer en een tafel om bidons op te zetten. Meerdere lopers hebben o.a. dankzij deze training mooie resultaten gehaald op hun marathon. Tegenwoordig is daar minder belangstelling voor en daarom doe ik dat alleen nog op verzoek. Met behulp van www.afstandmeten.nl kun je zelf ook wel een mooi traject vinden om deze trainingen uit te voeren. Foto: Manfred Steffny de bedenker van de MRT training.

Geen Commentaar

Geef Commentaar