Blog

LOSSE HARDLOOP – EN ATLETIEKFLODDERS

Sinds de start van deze website nu een half jaar geleden heb ik bijna 100 stukjes geplaatst. Dat is bijna 4 per week en dat zijn geen verhalen die ik heb overgenomen uit andere bronnen, zoals bijvoorbeeld op www.hardloopnieuws.nl. Maar deze week weet ik eigenlijk niets te verzinnen. Voor een artikel over de zomertraining is het nog te vroeg, net als voor de aankondiging van de volgende JARO wedstrijd. De Zeeuwse crosscompetitie eindigt morgen, maar moet ik daar nog iets over schrijven. Mijn standpunt is duidelijk, lijkt me en een reactie op mijn voorstel voor de volgende competitie heb ik nog niet gehad. En eerlijk gezegd verwacht ik die ook niet meer.

Toch nog iets over de cross. Veel hardlopers zien veel crossen niet zitten, omdat ze zich willen voorbereiden op een marathon. Persoonlijk denk ik daar anders over en kun je crossen goed combineren met je marathontraining. De Belgische hardloopster Chloé Herbiet bewees dat op 18 februari in Sevilla. Bij haar 2e marathon verbeterde ze haar p.r. met bijna 3 minuten tot 2.24.56 uur. Bij haar debuut begin oktober 2023 liep ze in Eindhoven 2.27.53 uur. Twee weken later stond ze al aan de start van de aflossingsveldloop in Berlare. Daarna werkte ze nog een serie crossen af. Ze won ook het BK en werd 9e bij het EK, waar ze met het team brons won.

Dit weekend is het wereldkampioenschap indooratletiek in Glasgow. Dat de BBC deze wedstrijd gedurende 3 dagen rechtstreeks uitzendt, is niet verwonderlijk. Maar ook op de Nederlandse televisie zijn de belangrijkste wedstrijden rechtstreeks te zien. Staan elke avond gepland op NPO 3 vanaf ongeveer 20.00 uur. Ik denk dat dit toch het Femke Bol effect is, want in het verleden was de belangstelling voor atletiek bij Studio Sport niet zo groot. Of het Femke Bol effect ook doorsijpelt naar de verenigingen blijft afwachten. Bij Daphne Schippers dachten ze dat ook, maar ik zie er in Zeeland niet veel van terug.

Over baanatletiek gesproken. Nu het crossseizoen er bijna opzit en niet iedereen marathons gaat lopen, kun je ook eens denken aan een baanwedstrijd. Dat seizoen begint steeds vroeger. In Goes is er op 16 maart al een onderlinge oefenwedstrijd en bij Dynamica staat voor 1 april ( paasmaandag ) de Paaseiwedstrijd geprogrammeerd. Deze wedstrijden zijn alleen voor leden, maar misschien leuk om mee te doen en krijg je dan de smaak te pakken voor meer wedstrijden. Bij AV’56 kun je op 8 en 24 mei terecht op de baan en op de 24e is er zelfs een 10000 meter ( 25 ronden ). En als klap op de vuurpijl Goes on Track op 5 juli.  

Zo’n baanwedstrijd is niet alleen voor lopers. Bij de onderlinge oefenwedstrijd op 16 maart heb ik me bijvoorbeeld ingeschreven voor kogelstoten en discuswerpen. Nu zijn dit soort nummers voor mij niet helemaal onbekend, omdat ik bij de junioren ook regelmatig het werptuig hanteerde, maar voor de rest kan ik er niet veel van. Met een kogel van 4 kg en een discus van 1 kg ( gewichten voor 70+ ) kom ik tot ongeveer 5.50 en 12 meter. Aangezien het hardlopen van langere afstanden niet meer gaat, is dit een mogelijkheid om toch aan een wedstrijdje mee te doen en dan pak ik de 100 meter er ook nog bij. Daar doe ik overigens ook bijna een halve minuut over en dat met een p.r. van 12.7 seconden.

“Hoe zit dat trouwens met je etalagebeen ( vernauwing bloedvat ), waardoor je geen afstanden meer kunt lopen” krijg ik regelmatig te horen. Vergeleken met vorig jaar augustus een stuk beter. Toen kon ik nauwelijks 300 meter achter elkaar wandelen en dan moest ik even stilstaan. Nu is ruim een uur wandelen met stukjes hardlopen weer mogelijk en dan is de pijn aan mijn kuit veel minder of niet aanwezig. Afhankelijk van ondergrond en schoeisel spelen mijn achillespezen soms op, maar toch kon ik deze week een keer 600 meter achter elkaar hardlopen. Bij de fysio verliep een wandeltest ( 30 minuten op een loopband met helling 10 % en snelheid 4,4 km/uur ) naar wens. In oktober haalde ik maar 3,2 km/uur. Hopelijk zet de verbetering zich verder en kan ik straks weer enkele kilometers achter elkaar hardlopen.

Tot zover een paar hardloop – en atletiekflodders. Volgende week of over 2 weken begin ik met een nieuwe rubriek op deze site. Mijn oproep om respons leverde niet veel, maar toch één leuk idee op. Aan de hand van 10 standaardvragen zetten we steeds een hardloper of andere atleet in de schijnwerper. De rubriek heet dan ook: 10 vragen aan ….. Foto: Jan Roose als discuswerper.    

Geen Commentaar

Geef Commentaar