Blog

NIEUWE ZEEUWSE CROSSCOMPETITIE 2024

Ik kom er toch nog één keer op terug. Misschien kan ik de clubs/VZA en atleten overtuigen dat het anders moet. Je leest het goed. Er staat ZCC 2024 en niet ZCC 24/25. Het moet compacter en daarom alles afwerken in 2 maanden. Maar eerst nog even de cijfers ( waarom zeggen we niet gewoon getallen, want cijfers zijn er maar 10, namelijk 0 t/m 9 ) van het nu juist geëindigde seizoen.

Bij de lange cross staan er slechts 5 vrouwen en 23 mannen in het eindklassement, d.w.z. dat ze aan minstens 5 van de 7 wedstrijden hebben deelgenomen. Bij de korte cross zijn dat 9 vrouwen en 10 mannen en bij de jeugd in totaal 97 meisjes en jongens. Om even een vergelijking te maken: bij het door mij georganiseerde kleinschalige JARO crosscircuit in december over 3 wedstrijden kwamen er 9 vrouwen en 16 mannen in het klassement. Ook niet veel, maar daar was bij elke wedstrijd een gelimiteerde deelname toegelaten. De winnaars ( Esther de Koning en Martijn de Kok ) kregen als prijs wel € 200,- en zelfs de 5e verdiende nog € 50,-. Bovendien kregen alle lopers in het klassement en de trouwe deelnemers aan de teamcross een T shirt. Dat kan bij een vernieuwde Zeeuwse crosscompetitie wat mij betreft ook.

Hoe zat het met de deelname per wedstrijd bij de lange cross. Bij de Moerschanscross in Hulst 70 deelnemers, waaronder een behoorlijke afvaardiging uit Hilversum en de nodige Belgen. De Elderschanscross in Aardenburg kende slechts 50 deelnemers, maar met een Zakloop 1 dag later is dat niet verwonderlijk. Bij den Inkelcross in Kruiningen 75 finishers, maar ook enkele uitvallers vanwege de omstandigheden. Bij deze cross waren er voor corona dikwijls ruim 100 deelnemers aan de lange cross. De Deltacross in Westenschouwen was met 132 deelnemers het best bezet, maar dat wijt ik hoofdzakelijk aan de aantrekkelijke omgeving. En daarna ging het snel bergafwaarts en dat was voorspelt. De groepstrainingen richting marathon en al de nodige halve marathons zorgen ervoor dat lopers afhaken voor de cross: Bij de Kustcross nog 72, maar de Grevelingencross met 42 en de Scheldesportcross met 35 deelnemers waren een dieptepunt. Dat zijn de aantallen uit begin jaren 70, toen er nog niet veel hardlopers waren. Ook jammer voor de organisaties, want als ik foto’s van Westdorpe bekijk, is daar behoorlijk veel werk aan geweest.

Als clubs/VZA blind zijn voor deze getallen, houdt alles op. Als ze inzien dat er iets moet veranderen, kan ik helpen. Of je dat in één keer om kan draaien lijkt me moeilijk, maar je moet ergens beginnen. Maak de competitie compacter met minder wedstrijden. Maak het eenvoudiger om in het eindklassement te komen. Zorg voor aantrekkelijke prijzen en een herinnering, zoals bij het JARO crosscircuit. Kijkend naar de kalender van 2024 kan de competitie er als volgt uitzien:

26 oktober: Kustcross Vlissingen ( Scheldesportloop 1 week eerder? )

2 november: Moerschanscross Hulst

9 november: Mosselloop Westenschouwen

30 november: Elderschanscross Aardenburg

7 december: Inkelcross Kruiningen

Op 21 of 28 december kun je dan een apart ZK cross organiseren, bijvoorbeeld op 28 december in Axel door Scheldesport bij de Eindejaarcross. Alle andere crossen als losse cross of maak van de Grevelingencross een ZK teamcross. Na evaluatie kan er de andere jaren gewisseld worden, maar hou als club niet halsstarrig vast aan een datum. De andere details heb ik al eerder verteld op deze site. Zie “Het laatste woord ….. of toch niet” geplaatst op 4 december 2023. Foto AV’56: Graag meer deelnemers aan Zeeuwse crosscompetitie 2024.

Geen Commentaar

Geef Commentaar