Blog

WERELDKAMPIOENSCHAP VELDLOPEN

Terwijl iedereen zijn of haar crossspikes al heeft opgeborgen of ze afgelopen winter niet of nauwelijks uit de kast heeft gehaald, moet de belangrijkste cross van het seizoen nog gelopen worden. Op zaterdag 30 maart is er het WK in Belgrado. Het was mij eerlijk gezegd helemaal ontgaan. Sinds 2011 wordt het WK cross om de 2 jaar georganiseerd en aangezien er vorig jaar een WK in Australië was, kwam voor mij het nieuws dat Sifan Hassan ambities heeft voor dit kampioenschap een beetje uit de lucht vallen. Het WK zou oorspronkelijk op 10 februari in Kroatië worden georganiseerd, maar daar kreeg men het blijkbaar niet rond. Waarom er nu na een jaar weer een WK is, weet ik eigenlijk niet.

Wereldkampioenschappen veldlopen of cross zijn er sinds 1973. Daarvoor kende men de zogenaamde “Landencross” als belangrijkste internationale confrontatie tussen de beste crossers van de wereld. Die landencross was er overigens tot 1967 alleen voor mannen en werd al sinds 1903 met uitzondering van de oorlogsjaren georganiseerd. Eerst met slechts 4 landen, maar later kwamen er steeds meer landen bij. Nederland deed in 1950 voor de eerste keer mee.

Dat het wereldkampioenschap en daarvoor de landencross eind maart plaatsvindt lijkt nu misschien vreemd, maar de verklaring is simpel. Het crossseizoen in Europa begon globaal in november en in bijna alle landen stonden de nationale kampioenschappen geprogrammeerd voor het eerste weekend van maart. In zo’n weekend mochten er vroeger geen andere wedstrijden worden gehouden, zodat de sterkste lopers aan de start stonden. Het nationale kampioenschap was tevens de selectiewedstrijd voor het WK en dat was altijd 2 weken later.

Het WK veldlopen werd lange tijd beschouwd als de sterkst bezette hardloopwedstrijd, omdat de vedetten van de 1500, 5000, 10000, 3000 steeple chase en de marathon er tegen elkaar liepen. Je had in de jaren voor 1980 bovendien nog pur sang crossers, d.w.z. hardlopers, die alleen in de winter in topvorm waren en weinig ambities hadden op de baan of de weg. De Belg Erik de Beck, wereldkampioen in 1974 en 2 keer Belgisch kampioen, was zo’n loper. Hij liep in de zomer een paar baanwedstrijden en wegwedstrijden als training en voorbereiding op het crossseizoen. Een beetje te vergelijken met de meeste veldrijders in het wielrennen. Toch liep Erik de Beck een 10000 meter op de baan in 28.40 minuten en won op die afstand ook een keer het BK.

In tegenstelling tot Nederland was België een echt crossland en zo’n wereldkampioenschap en daarvoor de landecross was voor hen prioriteit. Gaston Roelants won de landencross 4 keer en naast Erik de Beck wonnen ook Leon Schots en de voor België uitkomende Mohammed Mourhit het WK. De prestaties van de laatste kwamen in een ander daglicht te staan, toen hij betrapt werd op epo. Bovendien organiseerde België het WK veldlopen 4 keer: Waregem 1973, Antwerpen 1991, Oostende 2001 en Brussel 2004. Nederland organiseerde het WK nooit en slechts 1 keer kon ons land een titel behalen. Dat was bij de vrouwen, maar wel door de van oorsprong Keniaanse Lornah Kiplagat.

De overmacht van de Afrikaanse lopers en loopsters zorgde er overigens voor dat de belangstelling bij de Europese landen steeds minder werd. Vanaf 1994 is er daarom een EK veldlopen in het tweede weekend van december. Veel landen houden hun nationale kampioenschap en/of selectiewedstrijd daarom tegenwoordig al vroeg op het seizoen. Toen met name Turkije zo’n 10 jaar geleden de kampioenschappen domineerde met “gekochte” Afrikanen, dreigde ook deze kampioenschappen aan waarde te verliezen. Gelukkig draait dat nu weer een beetje bij en haalden Nederland en België bij het laatste EK in Brussel mooie resultaten.

Over grote deelname aan het komende WK door de lage landen lees of hoor ik verder niets. De deelname van Hassan hangt af van haar herstel na de marathon van Tokio afgelopen zondag, maar lijkt nu definitief. En veel andere Europese hardlopers richten zich op de belangrijke marathons in april of zijn al volop in voorbereiding op het baanseizoen. Een andere datum voor een WK cross is misschien in de toekomst wenselijk. Of moeten we het integreren in de reguliere wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. In het verleden was het veldlopen ook een olympisch onderdeel, dus zo vreemd is dat niet. Op de foto de Belg Leon Schots de wereldkampioen veldlopen in 1977.

Geen Commentaar

Geef Commentaar