Blog

10 VRAGEN AAN GISELA NIJSSE

Zoals aangekondigd begin ik met een nieuwe rubriek op de website. Aan de hand van 10 standaardvragen komen we iets meer te weten over een Zeeuwse hardloper v/m. Deze mag ( moet niet ) aan het eind van zijn of haar verhaal het stokje doorgeven aan iemand anders. Hopelijk zijn de volgende hardlopers net zo enthousiast als Gisela. Op de foto zie je haar tijdens de JARO Sinterklaascross.

Stel jezelf even voor aan de lezers:

Geboren in 1961 ben ik dus 60+. Samen met René woon ik al bijna 30 jaar in Oud-Sabbinge. René is (kerk-)orgelbouwer en ons bedrijf bevindt zich naast ons woonhuis in de Ring. Een eigen bedrijf betekent altijd reuring.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en hoe ging het verder?

Twee maal deed ik de startersgroep van Jos den Hollander en ik heb er geen moment spijt van gehad. René & ik werden lid van AV’56. M’n eerste loop was de kleine Zakloop en daarna de 5 km Oliebollenloop in 2013. Sindsdien spaar ik startnummers. Door het hardlopen hebben we veel leuke mensen leren kennen.

Wat zijn je persoonlijke records?

Ik ben er trots op dat ik kan zeggen de halve marathon van Roosendaal in 2017 te hebben gelopen in 2.13. Het is leuk om als master 5 km Drechtstadloop nog binnen het half uur te hebben gelopen in 2022. De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik de korte afstanden leuk vind: sprinten op de baan: 400m, 800m, 1000m of een mijl.

Maar als je ouder wordt, moet je gewoon blij en dankbaar zijn dat je nog steeds kunt hardlopen: dat je blessurevrij bent. Vorig jaar mocht ik op het podium staan in Middelburg: 3e plaats in mijn categorie. Anton Engels overhandigde de bloemen en zei: “Blijven lopen hoor”. Tegenwoordig ben ik steeds vaker laatste loper, maar dan zeg ik tegen mezelf: “Je bent erbij en dat is het allerbelangrijkste”.

Hoe ziet je training er globaal uit?                                                                               

Maandagavond en woensdagmorgen op de baan van AV’56 bij trainers Birgen, Marlies en Frank. Zij volgen het jaarplan van AV’56: inlopen, loopscholing, een kern en uitlopen.

Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit je hardloopbestaan?

Mijn allereerste halve in Valencia. In Rotterdam 3x Ekiden omdat het onvergetelijk mooi was om dit samen te doen. Estafettes in Zeeuws-Vlaanderen en vorig jaar in de hitte tussen Zoutelande en Burgh-Haamstede. De klimaatestafette in de ochtendschemering: we losten Acronius en Huub af bij de Panhoeve en gaven bij Arnemuiden de fakkel door aan Kim Reijnierse. Alleen lopen is oké maar samen lopen is zoveel leuker!! Precies een jaar geleden liepen René & ik op zijn verjaardag een halve marathon in New York. Dat was categorie ‘once in a lifetime’.

Waren er ook dieptepunten?

Zeker: ploeteren in het zand van Westenschouwen: ik kwam nauwelijks vooruit. Huilen na de finish zo slecht ging het lopen. Bleek dat ik corona had: twee dagen later testte ik positief.

Heb je op hardloopgebied nog plannen voor de komende jaren?

Wat Anton Engels zei oftewel blijven lopen.

Wat vind je in het algemeen van het Zeeuwse hardlopen?

Er wordt genoeg georganiseerd. Wel graag rekening houden met masters. Daarom vind ik de GOLD groep van Dynamica een goed initiatief. Samen met loopmaatje Hennie ging ik kijken en meedoen. Kijk maar naar het verslag op de website van AV’56 www.av56.nl.

Als Leonie Ton wint of Monique Verschuure een record in haar categorie loopt, krullen mijn mondhoeken vanzelf omhoog. Maar óók als een AV’56 loopmaatje van 50+ een halve marathon binnen de 2 uur loopt.

Zou je veranderingen willen?

Jan, kom maar door met leuke wedstrijdjes. De crossen in een veel korter tijdsbestek vind ik een prima idee.

Wat wil je verder nog kwijt over hardlopen?

De eerste IAAF Wereldkampioenschappen atletiek vonden plaats in augustus 1983 in het Olympisch Stadion van Helsinki. In dat jaar was ik au-pair bij een gezin in Finland. Een vriendin die op de ambassade werkte had kaarten voor het stadion. We zagen Carl Lewis 100m hardlopen en met 10.06 winnen. Nog steeds kippenvel als ik het filmpje terugkijk. Maar net zo’n mooi moment was het speerwerpen van de Finse Tiina Lillak. 

Ik word blij van een rondje rennen met vrienden of gewoon de lunchpauze gebruiken om m’n Brooks aan te trekken en in de zon 5 km te lopen.              

One run can change your day, many runs can change your life

Ik geef het estafettestokje door aan Kees vd Pol of Arthur Stijns.

Geen Commentaar

Geef Commentaar