Blog

10 VRAGEN AAN ….. ARTHUR STIJNS

Het zijn deze keer 6 vragen geworden. Dat mag natuurlijk, want op sommige vragen kun je soms gewoon geen antwoord geven. Of heb je de antwoorden al bij een andere vraag gegeven. Op www.dehardlooprebel.nl is dat allemaal geen probleem, dus veel plezier met dit verhaal. Op de foto zie je Arthur in zijn Dynamica GOLD shirt.

Stel jezelf even voor aan de lezers. 

Ik ben Arthur Stijns, woonachtig in Oudelande. Leeftijd 76 jaar en ik hou van hardlopen en wandelen(tracking). Sinds 2008 met pensioen en ik heb 37 jaar bij AMAC gewerkt waar ik landbouwmachines ontwierp.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en hoe ging het verder?

Ik ben na mijn Wandel-Kustmarathon in 2009, 2010  en 2011 begonnen met hardlopen. Dat lijkt vreemd, maar door problemen met de benen ging het hardlopen mij beter af. Met behulp van schema’s van de atletiekunie heb ik mijzelf getraind. Natuurlijk begonnen met 5km, dat werd al snel 10km. De eerste wedstrijd die ik liep was de Zakloop (7,5km) in Nisse. Wat was ik nerveus! Getraind voor de 5km en dan toch maar even die 7,5 doen! Er volgden wat lokale loopjes in de jaren erna en pas in maart 2013 was er een 10km loop. Mijn eerste halve marathon was de Grote Zakloop in 2014, tijd 1:59:24. En na diverse 10km loopjes was het in december 2014 tijd voor een echte grote loop, de Zevenheuvelenloop. (afstand 15km,  tijd 1:23, in 2022 nogmaals in 1:20 en 3de H75+) In 2015 schreef ik mij in voor de CPC Loop in Den Haag. Dat werd een mooie tijd van 1:56.

Na de Singelloop van Middelburg in 2015 ben ik lid geworden van Dynamica, de Goldgroep. Daar kwam ik voor het eerst op een atletiekbaan! Een hele ervaring. Maar ik deed enthousiast mee met de wekelijkse training. Het is er nog steeds heel gezellig maar ook veel drukker geworden. Inmiddels in 2016 ingeschreven voor de Zwinstedenloop over 21,1km. Het werd een onverwachte  uitslag 1:54:07. Deze tijd bleef lang mijn PR. Pas in 2022 kwam ik na 40 halve marathonloopjes in de buurt van het PR. Dat was de CPC Loop in 1:54:58.(1st H75+)   Het volgende jaar ging ook die tijd er aan! Een PR gelopen in Zoetermeer , 1:53:05  (2de H65+)  Die tijd werd nogmaals gelopen in de CPC van dat jaar . (1st H75+)  Vervolgens de Halve van Lille(F) , Malta (1stH70), Stockholm (2de H75+), Malaga (1st H75+).

De hele marathon moest ik ook lopen. In 2016 viel de keuze op de Kustmarathon. Misschien niet de slimste keus maar ik kende het traject. Met behulp van het systeem “Sportrusten” van Koen de Jong heb ik mijzelf in 100 dagen getraind om op hartslag te lopen. Het ging prima, geen probleem gehad, naar de tijd leek nergens op, 5:53u ! Het jaar daarop en in 2019 de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen gelopen. De tijd kon ik met een half uur verbeteren, maar bij de laatste ging het bijna mis. Binnen de tijd gefinisht maar ik was totaal op! Nog een tijdje bij de EHBO gelegen. Daarna geen pogingen meer gedaan.

Inmiddels is de 48st CPC Loop geweest en daar heb ik wederom mijn PR verbeterd, tijd 1:51:28 (1st H75+) ! En het blijkt dus mogelijk ook op latere leeftijd, ik wordt in augustus 77 jaar, om je tijden te verbeteren.

Wat zijn je persoonlijke records?

De persoonlijke records zijn kort samengevat:

5km-25min, 10km-50min, 15km- 1:20 ,  21,1km-1:51, 42,2km- 5:07

Heb je nog plannen voor de komende jaren?

Voorlopig houden we het op de regionale loopjes, ook in België. De Drechtstadloop in Dordt staat ook altijd op het programma. Verder zou ik na Malaga ook eens in Valencia en/of in Porto willen lopen. Voorlopig kan ik nog een tijdje mee. Maar er staat nu nog iets veel groters op het program, de Camino. Ik start officieel op 1 april in St.Jean-Pied-de-Port, op weg naar Santiago de Compostella. Wandelen dus. Ik hoop eind mei weer terug te zijn. Donderdag 14 maart maak ik eerst een mini pelgrimage door Brabant. slechts 160km, om er in te komen. 

Wat vind je in het algemeen van het Zeeuwse hardlopen?

Het Zeeuwse hardlopen biedt voor ieder wat wils. Van stratenloop tot cross, 5km tot 42,2km.  Helaas vallen de ouderen boven de 70 jaar vaak in de categorie 65+ en daar zitten behoorlijk sterke lopers. De kans op een podiumplaats is dan nihil. In België zijn die  categorieën er meestal wel. Ook de inschrijfkosten zijn daar lager. Zodoende zijn we ook nog lid van de Belgische Kreekenlopers.

Wat wil je verder nog kwijt over hardlopen?

Ik hoop nog vele jaren met plezier mee te kunnen doen met de wekelijkse training, zowel op de baan(dinsdag)  als in de duinen van Oostkapelle of Schouwen-Duiveland (donderdag). Op hogere leeftijd is herstel zeer belangrijk. Ik zorg er dus voor na een wedstrijd minimaal 1 rustdag om te herstellen, maar dat kan ook nog langer duren. Zo voorkom je blessures. Om de 1 á 2 jaar  een sportkeuring kan ik ook zeker aanbevelen om je fysieke toestand in de gaten te houden.

Een woord van dank aan alle maatjes van Gold en Jacobus uit Oudelande waarmee ik de coronaperiode door ben gekomen. Dankzij de virtuele trainingen van Jaro (RYOR) en Goruna zijn wij daar sterker uitgekomen en hebben vele onbekende plekken van Zeeland gezien. Ook mijn lieve vrouw mag ik niet vergeten. Zij vergezelde mij in de begin jaren altijd. Ook als het buiten de provincie was en regende! Helaas is zij er niet meer maar mijn familie en vrienden vangen mij dan weer op na afloop, zo ook dit laatste weekend in Scheveningen. Maar ook in Dordt, Apeldoorn en Geldrop staan ze klaar. Zonder al deze mensen zou ik dit niet meer kunnen.

Geen Commentaar

Geef Commentaar