Blog

NIEUWE COLLECTIE JOMA HARDLOOPSCHOENEN

Het in het Spaanse Toledo gevestigde merk JOMA komt ook in 2024 met een serie nieuwe of vernieuwde hardloopschoenen. Toen ik het merk een kleine 2 jaar geleden ontdekte, hadden ze eigenlijk alleen relatief goedkope modellen, maar ook bij JOMA komen er nu schoenen in het duurdere segment. Dat betekent ook betere materialen en zo nu en dan carbon.

Bij onafhankelijke sites zoals roadrunningreview komen deze nieuwe modellen over het algemeen goed uit de test en worden de verschillen met de eerste modellen duidelijk aangegeven. De duurdere JOMA hardloopschoenen zijn in Nederlandse winkels bij mijn weten niet te koop en ook online zijn er niet zoveel mogelijkheden. JOMA zelf heeft wel een webshop, maar levert niet aan Nederland. Via JOMA Belgium kan het wel, maar is het assortiment beperkt. Ik koop mijn JOMA schoenen via Runnerinn. Dat is een onderdeel van Tradeinn, een grote online winkel voor meerdere sporten en elektronica. Op de producten zit redelijk snel korting en de verzendkosten zijn gunstig.

De modellen R 2000 en R 4000 zijn updates, d.w.z. dat deze modellen al bestonden en dit jaar vooral in een andere kleur worden uitgebracht. In dit geval veel wit met rode details. De R 2000 is een lichtgewicht trainingsschoen van ongeveer 260 gram met een drop van 10 mm. Geschikt voor de dagelijkse trainingen en voorzien van zogenaamd reactief materiaal in de zool voor de schokdemping. De R 4000 is een pure wedstrijdschoen van ongeveer 215 gram met weinig drop. Deze modellen kosten normaal ruim € 120, – , maar staan nu bij Runnerinn voor respectievelijk € 84,99 en € 88,99. Modellen van vorig jaar zijn dikwijls nog goedkoper.

De R 3000 is ook een update, maar wel helemaal vernieuwd vergeleken met het model van 2023. Dat laatste model vond men te hard en het materiaal versleet te snel. Dat is nu verbeterd. In deze schoen is wel carbon verwerkt en zou daarom geschikt zijn voor langere afstanden en ook voor middelzware lopers. Gewicht ongeveer 240 gram en drop 6 mm en volgens Roadrunningriview de wedstrijdschoen voor de lange afstanden. Kost bij Runnerinn € 129,99.

De R 1000 is helemaal nieuw en lijkt veel op de R 3000. Ook in deze schoen zit carbon, maar met een gewicht van ook ongeveer 240 gram en een drop van 6 mm is dit model weer meer geschikt voor wedstrijden en training  JOMA beschouwt het als het topmodel en dat is ook te zien aan de prijs: bij Runnerinn € 152,99.

Ook de R 5000 is helemaal vernieuwd. De oude modellen waren eigenlijk zoals de R 4000, maar dan nog lichter en platter. Geschikt om op de atletiekbaan en op mooi asfalt te lopen voor afstanden tot maximaal 10 km. De nieuwe R 5000 is nog niet verkrijgbaar, maar krijgt volgens insiders een carbonzool en is veel dikker dan de vorige modellen.

Dan komen er in 2024 ook updates van de goedkopere modellen, zoals o.a. de Supercross, Victory, Lider en Hispalis. Bij de nieuwe modellen staat dikwijls de toevoeging 24. Ook voor de trailliefhebbers is er nieuws. Er bestond al een TR 9000, die afgeleid was van de R 4000 en met een gewicht van 210 gram ook geschikt is om te crossen. Nu komen er de TR 6000, de TR 7000 en de Storca. De TR 6000 is daarvan het topmodel en kost € 152,99. Op de foto de JOMA R 1000.

Wil jij een verhaal kwijt over jouw hardloopschoenen of over hardloopschoenen in het algemeen? Dat kan. Stuur de tekst liefst met een afbeelding naar jacroose@hetnet.nl en ik doe de rest.

Geen Commentaar

Geef Commentaar