Blog

10 VRAGEN AAN ESTHER DE KONING

Deze week de antwoorden van Esther de Koning. Esther zou het op prijs stellen als Berry Simonse één van de volgende kandidaten wordt in de rubriek. Op de foto zie je Esther tijdens de door haar gewonnen JARO Sinterklaascross in Goes – Zuid.

Stel jezelf even voor aan de lezers. 

Hoi, ik ben Esther de Koning, 45 jaar, geboren in het Noord-Brabantse en uiteindelijk in Zeeland (Heinkenszand) terecht gekomen waar ik nu zo’n negentien jaar woon samen met Martijn en onze dochters Meike (15) en Nikki (14).

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en hoe ging het verder?

Op 29 december 2015 ben ik begonnen met hardlopen: ik liep een rondje van 5,7 kilometer in een tempo van 6:57 min/km. Ik had al snel de smaak te pakken en wilde én steeds verder én steeds harder. Op 25 juni 2016 deed ik mee aan de PZC familieloop en liep 10 km in een tempo van 4:59 min/km. Een maandje later liep ik een halve marathon in training. Véél te hard van stapel allemaal dus. En de nodige blessures volgden…

Na een jaartje werd ik lid van AV56 en ging op de woensdagochtend op de baan trainen onder leiding van Adrie Matthijssen. Veel geleerd hier, bijvoorbeeld dat het ook prima is om eens wat langzamer te lopen. Ook leerde ik Jos den Hollander kennen die al snel met adviezen/tips kwam. Na een poosje ‘verhuisde’ ik naar de dinsdagavondgroep en kwam in het nieuwe Zeeland Running loopteam van Jos.

Nu, ruim 8 jaar later, zijn ook mijn man Martijn en dochter Nikki besmet met het hardloopvirus.

Wat zijn je persoonlijke records?

1 mijl op de weg: 5:57 (clubrecord in mijn leeftijdscategorie 😊) (2023)

10 kilometer: 44:36 (2021)

15 kilometer: 1:07:26 (2020)

Halve marathon: 1:34:37 (2024)

Marathon: 3:55:08 (2023)

Hoe ziet je training er globaal uit?

Inmiddels ligt bij mij de focus meer op triathlon. Mijn grootste doel voor dit jaar is deelname aan de halve triathlon in Almere in september 2024. Dat betekent dus dat er naast hardlopen ook gezwommen en gefietst moet worden. Zwemmen gaat me aardig af: ik heb als kind altijd aan wedstrijdzwemmen gedaan dus die techniek zit er goed in. Fietsen is relatief nieuw voor mij en daar moet ik dus nog wel wat in investeren. Op het moment loop ik zo’n drie keer in de week waarvan altijd wel een intervaltraining en een langzamere duurloop. Daarnaast dus ook nog een keer zwemmen bij Zwemvereniging De Ganze in Goes en een paar keer fietsen (thuis in de garage maar nu bij beter weer ook weer op de weg).

Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit je hardloopbestaan?

Hoogtepunt uit mijn hardloopbestaan is het winnen van de kleine Meidoornloop in 2019. Ik liep in een kopgroepje met Annette Bevelander, Durby Meijboom en Sandra de Kok, allemaal hardloopsters tegen wie ik al een poosje opkeek en ineens had ik ze eraf gelopen!! Een geweldige herinnering heb ik eraan dat ik daar in Nisse door Matthieu Warrens, de speaker, als winnares onthaald werd. Ik straalde en heb de rest van de dag met een lach van oor tot oor rondgelopen!

Waren er ook dieptepunten?

Afgezien van verschillende blessures waar ik natuurlijk enorm van gebaald heb, zijn er voor mijn gevoel niet echt dieptepunten geweest. Ik heb altijd genoten van het hardlopen, zelfs tijdens mijn enige marathon toen de kramp er vóór kilometer 30 al inschoot en ik moest gaan wandelen.

Heb je op hardloopgebied nog plannen voor de komende jaren?

Plannen zijn er altijd. Heel graag wil ik mijn PR op de 10 kilometer verder aanscherpen: dat moet er wel inzitten. En, maar zeker nog niet op korte termijn, ben ik nog van plan om een keer de Kustmarathon te lopen. Die ontbreekt nog op mijn lijstje.

Wat vind je in het algemeen van het Zeeuwse hardlopen?

Ik geniet van het hardlopen in Zeeland. Het is een ‘klein wereldje’ waar niet per se véél grote wedstrijden zijn, maar waar je over het algemeen wel steeds veel bekenden tegenkomt. Dat bevalt mij. Leuk is het hier dat ik soms wat extra uitgedaagd wordt doordat ik podium kan lopen, maar uiteindelijk vind ik de gezelligheid onderling het belangrijkste!

Zou je veranderingen willen?

Ik ben zelf iemand die iets snel prima vind en niet snel zelf veranderingen in gang wil zetten. Daarentegen ben ik wel blij dat er mensen bestaan die deze ambitie wel hebben en dat deze mensen  het hardlopen in Zeeland aantrekkelijk (blijven) maken.

Wat wil je verder nog kwijt over hardlopen?

Schoenen aan en gaan!

1 Comment

  • Gisela Nijsse-Meertens on april 1, 2024

    Leuk om je verhaal te lezen, Esther. We komen je graag tegen bij een wedstrijdje. Ik ben benieuwd wie de volgende vrouw is die op de vragen zal antwoorden.

Geef Commentaar