Blog

LAATSTE RECHTE LIJN NAAR MARATHON

Nog een kleine 1,5 respectievelijk 2,5 week en het is zover. De Rotterdam Marathon of de Marathon Zeeuws Vlaanderen en stel je doet voor de eerste, de tweede of misschien al voor de 10e keer mee aan een marathon. Die laatste groep hoef ik niets meer te vertellen en lopers die nog meer ervaring hebben ook niet, hoewel! Of je genoeg getraind hebt en in vorm ben, kan ik niet beoordelen. Ik neem aan van wel, maar toch is er iets wat je bij een wedstrijd niet in de hand hebt. Het weer.

Gelukkig zijn beide marathons niet komend weekend. Ze geven namelijk temperaturen boven de 20 graden af. Prachtig weer? Om op het strand te liggen, maar voor een marathon niet geweldig. Zeker omdat we dat nog niet gewend zijn. Ik heb al eens eerder verteld dat marathons vroeger bijna altijd plaatsvonden in de periode mei – september en dat de kans op te warm weer dan groter was, maar dat je trainen en wedstrijden in de warmte dan wel gewoon was. Nu organiseren ze liever in april en oktober en bij grote stadsmarathons staat de start bovendien redelijk vroeg in de ochtend gepland, zodat er in een aangename temperatuur van 10 á 12 graden gelopen kan worden. Maar helaas is het ook in die maanden soms plotseling te warm en daar kunnen veel lopers slecht tegen. 

Je moet dus met weersomstandigheden rekening houden en je daarop kleden. Op de beelden van marathons zie ik veel lopers met m.i. te veel kleren aan. Ze nemen dan ook nog zo’n soort rugzakje mee dat dient als waterreservoir. Hoe tegenstrijdig! Ze zijn bang voor uitdroging, maar juist de hoeveel kleding en zo’n rugzakje zijn de oorzaak van meer zweten. Loop dus gewoon in een korte broek en een shirtje of hemd en vertrouw op de verzorgingsposten onderweg.

Wat doe je de laatste 24 uur voor de wedstrijd? Uiteraard heb je de laatste week voor de marathon niet veel gelopen om krachten te sparen. Een week voor de marathon nog een snelle 10 km is ideaal en dan relatieve rust. Gevorderde lopers doen soms een halve week voor de marathon nog een soort test om de laatste twijfels weg te nemen: 10 x 700 meter in je “marathontijd” met 100 meter dribbelen er tussen en natuurlijk in – en uitlopen. Woordje uitleg. Wie streeft naar een marathon in bijvoorbeeld 3.15 uur, moet dan de 700 metertjes in 3.15 minuten lopen. Verder vond ik het altijd prettig om een dag voor een marathon een beetje los te lopen. Een half uur is lang genoeg en stukjes wandelen mag.

Wat moet je eten en drinken? Het veiligste is de normale kost die je altijd nuttigt. Extra koolhydraten kan en mag, zolang het de maag niet overbelast. Ga niet experimenteren met voeding en drank. Een alcoholische versnapering op de avond voor de marathon kan geen kwaad als je dat gewend bent. Maar niet overdrijven. Ik liep ooit een voor mijn doen goede marathon na 3 biertjes en 3 jenevers de avond ervoor. Toen ik dat bij een volgende marathon weer probeerde, ging het van geen kanten en moest ik opgeven.

Waar moet je op de wedstrijddag rekening mee houden? Eigenlijk alleen met jezelf. Rustig ontbijten en zorgen dat je goed naar de WC kan, vond ik het belangrijkste. Op tijd richting startplaats, zodat je daar geen stress van krijgt is ook een must. En voor de rest rustig op de start wachten en kijken waar je nog voor de laatste keer “pipi” kunt doen. In geval van nood een oude bidon meenemen??? Na de start zo snel mogelijk een goed loopritme vinden en zorgen dat je niet in het gedrang van de groep terecht komt. Ik neem aan dat je een wedstrijdplan hebt met een beoogde eindtijd en tussentijden per 5 km. Wel zo handig om niet te snel, maar zeker ook niet te langzaam van stapel te lopen. Bedenk wel dat dit richttijden zijn en raak niet in paniek als het de eerste 10 km vanwege de drukte niet lukt.

En dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Als het onderweg toch even zwaar wordt, bedenk je alvast maar wat je in je verhaal kunt zetten voor deze website. Verhalen zijn namelijk altijd welkom, ook als je ruim 4 uur over de marathon doet en mijn ouderwetse visie over marathonlopers helemaal niet deelt. Succes allemaal. Foto Huib Boogert: maak gebruik van de verzorgingsposten en sleep eten en drinken niet zelf mee.

Geen Commentaar

Geef Commentaar