Blog

WAT DOEN WE MET GEBRUIKTE HARDLOOPSCHOENEN

Eerst een andere vraag. Hoeveel kilometer gaan hardloopschoenen tegenwoordig nog mee? Op de Brütting schoenen liepen wij in de jaren 70/80 minstens 1500 km. Nu is de levensduur van hardloopschoenen maximaal de helft en bij wedstrijdschoenen is dat nog minder. Dit komt vooral door het gebruikte materiaal in de zolen, dat blijkbaar eerder zijn functie verliest. Ook schoenen die er na een jaar nog bijna als nieuw uitzien, zijn dan rijp voor de afvalcontainer.

Gooien we ze daadwerkelijk weg of blijven we doorlopen op deze schoenen met blessures als vervelend gevolg! Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om in de tuin te werken of zoiets. Toen ik nog onderwijzer was, nam ik ze soms mee voor leerlingen uit groep 8 met voor hun leeftijd redelijk grote voeten. Ze konden er dan een beetje mee voetballen of gewoon als vrijetijdschoen gebruiken.

Nu ik al jaren als gevolg van leeftijd en medische problemen veel minder loop, zou je denken dat ik met een paar hardloopschoenen minstens 2 jaar doe. Niets is minder waar. Ik ben namelijk verslaafd  aan hardloopschoenen en koop soms modellen gewoon om te proberen. Dan zit er ook regelmatig een minder geschikt paar bij. Voor mij minder geschikt, maar iemand anders kan er misschien prima op lopen.

Zo kocht ik ooit het eerste model van Adidas met een carbonzool voor 150 euro, maar die waren voor mij te hard en dat was slecht voor mijn rug. Na een keer of 10 belandden ze dus in de kast, want ik durfde er niet meer op te lopen. Weggooien dan maar? Gelukkig kon ik mijn tuinman er een plezier meedoen. Hij nam ze van mij over voor 5 euro en heeft ze nog een poos gebruikt. Evenals een paar veldloopschoenen van het merk Altra.

Door de problemen met mijn rug durfde ik ook niet meer op spikes te lopen, maar ik had nog een paar nauwelijks gebruikte exemplaren in de kast staan. Na een oproep op één of andere site, kwam Jozias ze halen en voor het “bedrag” van een kruimelvlaai en een fles bier werd hij de nieuwe eigenaar. Hij kreeg er zelfs nog een paar trailschoenen bij cadeau. Hij liet me diverse keren weten dat de spikes erg goed bevielen en hij vond het jammer toen ze echt versleten waren.

Toch levert zo’n oproep meestal geen reacties op en dan verdwijnen de schoenen in de container van het Leger des Heils of een andere firma, die de schoenen recycleert. Mijn laatste zak met gebruikte hardloopschoenen heb ik aan Jos den Hollander gegeven. Jos zocht schoenen voor de jongens van het AZC die onder zijn leiding trainen. Dat is natuurlijk een prima bestemming, maar soms komt het er gewoon niet van om de schoenen af te leveren of op te halen.

Sinds deze week heb ik weer een zak met gebruikte hardloopschoenen. Ook op deze schoenen zijn niet veel kilometers gemaakt. Waarschijnlijk gaan ze richting container, maar als je belangstelling hebt mag je ze hebben. Het gaat om een paar JOMA Victory maat EUR 42, kleur rood. Dit is een eenvoudig model vooral geschikt voor beginners. Dit in tegenstelling tot de JOMA 2000 voor meer gevorderde lopers. Ook maat EUR 42 en kleur turquoise. Het bovenwerk van de linkerschoen is een heel klein beetje beschadigd, maar bij het lopen merk je daar niets van. Tot slot de Adidas Terrex Speed 225 in maat EUR 42 2/3 en grijsgroen van kleur. Dit is een trailschoen, maar door het spikeachtige model uitermate geschikt voor crossen of veldlopen.

Wie belangstelling heeft moet het maar laten weten via jacroose@hetnet.nl. De schoenen zijn gratis, maar een appeltaartje of fles zwaar Belgisch bier sla ik nooit af. Nog niet in de zak met gebruikte hardloopschoenen en ook niet helemaal gratis zijn de JOMA R 5000, maat EUR 42 en kleur groen ( zie afbeelding ). Dit is een ultra lichte wedstrijdschoen geschikt voor afstanden t/m 10 km en om op de atletiekbaan te lopen. Voor slechts € 10,- mag je ze hebben.  

Geen Commentaar

Geef Commentaar