Blog

ATLETIEKCLINICS VOOR ATLETEN UIT REGIO 11

Deze week heb ik een bijdrage geleverd aan het opkrikken van het niveau van de Zeeuwse atletiek en AV Flakkee of te wel regio 11. En daar moest ik bijna niets voor doen. Er worden dit jaar een paar trainingsdagen georganiseerd voor ongeveer 60 talentvolle atleten, zo te zien op de foto’s hoofdzakelijk jongeren. Als ik het goed begrepen heb, gaat het initiatief uit van de VZA ( overkoepelend orgaan van de Zeeuwse atletiekclubs ). Behalve de atleten zijn ook hun trainers welkom en op zo’n dag krijgen ze oefenstof voor de verschillende atletiekonderdelen.

Dus niet alleen hardlopen, maar ook technische onderdelen en horden komen aan bod. Daarvoor wordt een beroep gedaan op specialisten. In het verslagje op de site van de VZA over de bijeenkomst  op 24 maart in Vlissingen zie ik de namen van oud topatleten Marcel van Westen, Patrick Snoek, Richard van den Biggelaar en Anjolie Engels – Wisse, dus aan expertise geen gebrek. Dit soort initiatieven verdient ondersteuning en dan komen we gelijk bij mijn aandeel. Die details zijn verder niet belangrijk.

Toch kijk ik ook kritisch naar dit soort bijeenkomsten. Natuurlijk worden het niet allemaal topatleten. Ik ben al blij als 30 á 50 % ooit de rangen van de senioren haalt. Het is algemeen geweten dat investeren in de jeugd dikwijls weggegooid geld en verspilde moeite is. Het verloop is enorm en dat is niet alleen zo bij atletiekclubs. Ik las bovendien een paar weken geleden dat slecht 9 % van de jeugdleden van sportclubs lid wordt om aan wedstrijden mee te doen.

Daar moet dus ook z.s.m. iets aan gedaan worden. Wie aan deze clinics mee mag doen, moet beseffen dat het niet te vrijblijvend mag zijn. Zo’n clinic kost geld. Misschien zijn er atleten die dat zelf betalen, maar in de meeste gevallen zal de club dat voor zijn rekening nemen. Of een geldschieter die door de club is benaderd. Dan mag er ook wel iets tegenover staan en dan doel ik vooral op de deelname aan wedstrijden. Bij een wedstrijd kunnen atleten laten zien dat hun training rendeert.

Topsporters maken er tegenwoordig een gewoonte van om maar aan een paar wedstrijden per jaar mee te doen en dan vooral te pieken naar kampioenschappen. Voor de sport een slechte zaak en als gewone sporter moeten we dat zeker niet nadoen. “De wedstrijd is nog altijd de beste training” zeiden ze vroeger, maar natuurlijk kom je er niet met alleen wedstrijden. Een geslaagde mix is meestal het beste en om dezelfde reden hebben clinics alleen zin als ze gevolgd worden door wedstrijden. De clinic is een middel en geen doel. Wanneer en waar is de volgende clinic, want ik zou graag eens komen kijken? Foto VZA: goed voorbeeld doet goed volgen.

Geen Commentaar

Geef Commentaar