Blog

VOORLOPIG WEINIG ANIMO VOOR HARDLOOPOMNIUM

“Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”. Dat gezegde is blijkbaar ook van toepassing op hardlopers. Hardlopers zijn gewend aan wedstrijden over een voorgeschreven afstand en de snelste wint. Punt uit, heel duidelijk en zo gaat het al ruim honderd jaar.

De enigste veranderingen in de afgelopen decennia zijn de parcoursen. Voor sommigen kan het niet extreem genoeg zijn. Bij de Barkley Marathon een wedstrijd in de USA over 160 km moeten deelnemers binnen de 60 uur finishen en dat is nog maar weinigen gelukt. Bij de laatste editie welgeteld 5 en dan loopt de winnaar 58 uur en een beetje. Dat is dus een “snelheid” van ongeveer 2,7 km per uur en heeft dus niets meer met hardlopen te maken.

Ook bij gewone wedstrijden gaat het merendeel van de deelnemers steeds langzamer. Dat zal ongetwijfeld komen door de toenemende leeftijd van het peloton, maar ook door de benadering van het hardlopen. Men traint lange afstanden in een super langzaam tempo, maar bij een wedstrijd kunnen ze niet veel sneller. Lang lopen kan in principe iedereen, maar snel lopen vereist specifieke training. En ook als je geen aanleg hebt, kun je dat verbeteren.

Het meedoen aan relatief korte wedstrijden is dan een prima middel. Die wedstrijden zijn er echter hoofdzakelijk op de atletiekbaan, zoals 800, 1500 en 3000 meter. Veel hardlopers zien rondjes op zo’n baan niet zitten, dus komt het er niet van. Bij stratenlopen is een 5 km meestal het kortste en in de winter kun je nog meedoen aan de korte cross van ongeveer 3 km. Crossen is sowieso niet populair en dan blijft er weinig over.

Met mijn JARO wedstrijdjes probeer ik daar verandering in te brengen. Bij de uurlopen en crossen is er de mogelijkheid om als team mee te doen. Je loopt dan een paar keer een afstand van ongeveer 1250 meter in een behoorlijk tempo. Spelenderwijs werk je aan je snelheid. Als sololoper hik je niet aan tegen een vastgestelde afstand, maar loop je een bepaalde tijd. Je hoeft je dus niet te sparen, want je komt altijd in de uitslag.

Het hardloopomnium heeft eigenlijk hetzelfde doel: korte wedstrijdjes waar je snel kunt lopen en dat een paar keer op een middag met de nodige rust. Eerst een tijdloop over 550 meter. Wie normaal ruim 5 minuten per km loopt, kan nu proberen om onder de 2,5 minuut te blijven. En snelle 800 meter lopers onder de 1,5 minuut. Daarna een gewoon wedstrijdje over 3 ronden of te wel 1650 meter. Hier kun je je aan anderen optrekken en aangezien het maar maximaal een minuut of 8 duurt, hoef je ook hier niet met de handrem op te lopen.

En dan als sluitstuk de afvalrace. Hier hoef je met afstand en tijd helemaal geen rekening te houden. De maximale tijdsduur is ongeveer 20 minuten. Echt snelle lopers zullen dan tussen de 5 en 6 km afleggen, maar misschien stopt de wedstrijd wel eerder. Bij de afvalrace is het de bedoeling om niet gedubbeld te worden. Dat lukt natuurlijk bij de meesten niet, maar toch is dit een prikkel om direct snel te lopen en gedubbeld worden zo lang mogelijk uit te stellen. Wie gedubbeld wordt, maakt de ronde af en wordt geklasseerd.

Bij elk onderdeel krijg je punten: de laatste 1, de voorlaatste 2, enz. De beste 3 krijgen respectievelijk 3, 2 en 1 bonuspunten. Alle punten samen zorgen voor de einduitslag. Alle deelnemers krijgen een aardigheidje en de snelste vrouw en man een extra prijs. Bij voldoende jeugd onder de 14 jaar pas ik bij onderdeel 2 en 3 de lengte iets aan en is er ook voor het snelste meisje en de snelste jongen een extra prijs.

Maar dan moeten er wel voldoende deelnemers zijn. Aangezien dit een try out of probeersel is, heb ik het minimum op 15 gezet. Die zijn er op dit moment echter nog niet. Het zijn er nog maar 6. Een leuk aantal voor de Barkley Marathon, maar niet voor dit hardloopomnium op Koningsdag 27 april in Goes – Zuid. Inschrijven kan nog t/m woensdag 24 april ( dat is nog 2 weken ) via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, club of woonplaats en voor de jeugd t/m 13 jaar de leeftijd. Deelname is gratis en je krijgt uiterlijk 26 april een mail met alle details. Foto: bij de tijdloop start iedereen apart.    

Geen Commentaar

Geef Commentaar