Blog

10 VRAGEN AAN MARTIJN DE KOK

Deze week een mooi verhaal van Martijn de Kok. Martijn is al jaren één van de betere hardlopers in Zeeland. Dan is het leuk, interessant en inspirerend om eens iets meer over deze sportman te lezen. Foto Patrick van Iersel: Martijn tijdens de door hem gewonnen JARO Sinterklaascross in Goes – Zuid.

Stel jezelf even voor aan de lezers.

Hallo mede hardlopers! Ik ben Martijn de Kok (41) uit Heinkenszand. Getrouwd met Sandra, samen hebben we twee zonen, Max (11) en Tim (9). Ik het dagelijks leven ben ik afdelingshoofd maatschappelijke ontwikkeling bij de gemeente Veere. Een interessante veelzijdige job.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en hoe ging het verder?

In 2006 ging ik af en toe een rondje hardlopen met een collega. Hij vertelde de kustmarathon te gaan lopen en maakte mij daar ook warm voor. Mijn eerste wedstrijd was het NK Veldloop voor ambtenaren in maart 2006 in Vlaardingen. Dat jaar liep ik ook de kustmarathon maar moest ik helaas opgeven met een knieblessure. Door die blessure kwam ik terecht bij fysiotherapeut en hardlooptrainer Anton Engels. Via hem kwam ik op de baan trainen bij Dynamica. Daar heb ik veel jaren met plezier getraind. Ook ben ik toen wedstrijdatleet geworden. Ik heb me altijd gericht op de lange afstanden. Later ben ik naar AV’56 gegaan. Ik heb er ook enkele keren uitgelegen vanwege verschillende blessures. Zo rond 2017 ben ik zelfs helemaal gestopt en heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Uiteindelijk kwam ik toch weer aan hardlopen toe dankzij behandelingen (en met name oefeningen) van fysiotherapeut Nathan Traas. Ik werd al snel weer lid. Mijn niveau van vóór 2017 heb ik echter bij lange na nooit meer gehaald.

Eigenlijk heb ik best veel te danken aan die ene collega die me aan het hardlopen bracht. Via het hardlopen kwam ik contact met Sandra, met wie ik bijna 12 jaar getrouwd ben en twee kinderen heb.

Overigens heb ik naast het hardlopen ook altijd andere sporten gedaan, zoals fietsen en schaatsen. Had ik me meer toegelegd op hardlopen, dan had ik er misschien wel meer uit kunnen halen, maar dat zullen we nooit weten en dat telt ook niet mee😊.

Wat zijn je persoonlijke records?

Marathon: 2.33.50

30 km: 1.45.50

Halve marathon: 1.10.01

10 Engelse Mijl: 53.12

10 km: 32.05

5 km: 15.41

3.000 m: 8.53.24

Hoe ziet je training er globaal uit?

Ik wissel duurtrainingen en intervaltrainingen met elkaar af. Die balans moet goed zijn. Ik kan hier geen eenduidig antwoord op geven omdat ik zoveel varieer. Een duurloop is vaak op één tempo, maar soms doe ik daar ook wat wisseltempo’s in. Wat ik in ieder geval doe is voor mezelf iedere week, of soms voor wat langere tijd, een schema maken. Voor mij geldt: geen enkele training zonder plan. Iedere training dient een doel, dus ik ga nooit van huis met het idee: ik zie wel wat voor training ik ga doen of hoe lang ik ga. Dat ligt altijd wel aardig goed van tevoren vast.

Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit je hardloopbestaan?

Sportief gezien? Ik denk mijn 1.10.01 in de Venloop van 2016, al blijft het natuurlijk altijd knagen dat het geen 1.09 was. Ik denk nog steeds weleens: als ik toen op carbonschoenen liep dan was dat vast gelukt! Een andere sterke prestatie waar ik trots op ben is mijn 7e plaats in de Mastboscross van 2015. Ik kreeg toen zelfs een dopingcontrole en ik voelde me opeens echt een serieuze atleet, hahaha. Ook de 5e plaats in de Kustmarathon van 2014 (in een erg sterk veld) was (en ben) ik heel trots op. En, het klinkt misschien raar, maar de marathon van Rotterdam in 2016, waar ik onder de 2.30 wilde lopen maar bleef steken op 2.33, zie ik ook als een hoogtepunt. Het jezelf tegenkomen hoort er ook bij en de marathon is daar bij uitstek een mooie gelegenheid voor. Uiteindelijk liep ik er toch ook een pr en dat is toch waar ik nog steeds trots op ben, op mijn doorzettingsvermogen om er toch alles uit te halen wat er die dag in zat. Verder zijn er best wat mooie wedstrijden (en circuits) die ik heb gewonnen, maar ik kan niet echt zeggen dat er één speciaal uitspringt.

Verder kan ik erg genieten van de trainingen die ik doe. Lekker rennen door de natuur is gewoon heerlijk. Soms ervaar ik een duurloopje na een langdurige blessure ook als een hoogtepunt. Gewoon, dat je lekker kunt lopen zonder pijn, dat is soms al een hoogtepunt op zichzelf. Of dat Sandra en ik samen weer eens pijnvrij een rondje kunnen hardlopen.

Waren er ook dieptepunten?

Eigenlijk niet. Blessures zijn vervelend maar er zijn nog zoveel andere dingen buiten het hardlopen die je dan wel kunt doen. Verder waren er natuurlijk ook wanprestaties: uitstappen bij een marathon, slechte wedstrijden lopen etc. Maar ik neem mezelf niet serieus genoeg om dat dieptepunten te noemen. Ik lach mezelf dan even uit en ga weer vrolijk verder. Toch zeker de laatste jaren.

Heb je op hardloopgebied nog plannen voor de komende jaren?

Zeker! Vooral lekker bezig blijven en kijken wat er nog in zit. Over ruim een week loop ik de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Ik hoop nog zo rond de 2.46 te lopen. Ik zie dat weer als een mooi avontuur zonder er veel druk op te leggen, wat ik vroeger vaak wel deed.

Wat vind je in het algemeen van het Zeeuwse hardlopen?

Tja, het niveau is wel droevig eigenlijk. En de weinige atleten die wel een hoog niveau halen lopen weinig in Zeeland, dat vind ik jammer. Wat ik wel mooi vind is het wereldje op zich. Iedereen kent elkaar, er is veel saamhorigheid. En er zijn best wat lopers van mijn niveau op dit moment. We proberen elkaar te prikkelen en zo elkaar te motiveren. Zo vroeg ik of Bart Magnus in Heinkenszand wilde komen lopen bij de Kika KWF Run, mede om toch ook voor mezelf tegenstand te hebben. Vervolgens loopt hij mij eraf in een dik pr. Dat soort dingen vind ik dan echt leuk. Al had ik natuurlijk liever zelf gewonnen!

Zou je veranderingen willen?

Kan niet echt iets bedenken. Het is me wel wat waard dat de crosscompetitie behouden blijft, met name voor de jeugd. Maar dan heb je ook senioren/masters nodig die meedoen.

Wat wil je verder nog kwijt over hardlopen?

Ik heb interesse in sport in het algemeen, dus ook in atletiek. Ik vind het mooi om de jeugd ermee bezig te zien en het steeds verbeteren van jezelf. Ik geef ook regelmatig training en ik geniet er dan van om mensen er plezier in te laten beleven en tips te geven hoe ze zichzelf kunnen verbeteren.

Geen Commentaar

Geef Commentaar