Blog

ZEEUW OF GEEN ZEEUW

Een inwoner van Goes noem je een Goesenaar en een inwoner van Amsterdam een Amsterdammer. Een inwoner van Zeeland noem je een Zeeuw en iemand die in Friesland woont een Fries. Maar een inwoner van Nederland is niet automatisch een Nederlander. Je nationaliteit staat namelijk zwart op wit beschreven en zo zijn er in ons land misschien wel een miljoen inwoners, die geen Nederlander zijn. Nederlanders, die al jaren in het buitenland wonen, blijven normaal gesproken Nederlanders en mogen bijvoorbeeld meedoen aan landelijke verkiezingen. Maar mag iemand met Zeeuwse roots, maar niet woonachtig in Zeeland, zich nog Zeeuw noemen? Meedoen aan de provinciale verkiezingen in Zeeland zeker niet.

Waarom deze uitvoerige vergelijking? Omdat ik me deze week weer heb verbaasd ( het is namelijk al 1000 keer gezegd en uitgelegd ) over de berichtgeving met betrekking tot de Rotterdam Marathon: “Bart van Trigt snelste Zeeuw in marathon Rotterdam”, maar Bart woont in de regio Amsterdam en is dus een Noordhollander. Ik heb niets tegen Bart en hij is weliswaar opgegroeid in Goes, maar heeft daar bij mijn weten nooit aan atletiek/hardlopen gedaan. Toch in ieder geval niet in clubverband. In uitslagen kom ik hem voor het eerst tegen in 2013 en dat was al als lid van Phanos een club uit Amsterdam. Pascal van Troost afkomstig uit Sluiskil was ook zo’n geval en waarschijnlijk lopen er zo nog honderden rond in ons land of daarbuiten.

En waar leg je de grens. Luc Schout is een verdienstelijke hardloper uit het Brabantse Best. Hij heeft o.a. persoonlijke records van 29.51 minuten over 10 km en 1.05.54 uur over de halve marathon. Als ik me niet vergis is Luc de zoon van Jo Schout. Jo, die helaas te vroeg is overleden, was jaren lid van RKHAV en is nog steeds de officiële  Zeeuwse recordhouder over 3000 en 5000 meter. Later verhuisde Jo naar Noord Brabant. Luc heeft dus Zeeuwse roots en stel dat hij in Zeeland was geboren en nog een jaar hier had gewoond. Zou hij dan met al zijn prestaties wekelijks in de PZC staan en toch zeker op de ranglijsten van atletiekzeeland?  

Al deze voorbeelden verschillen nog wezenlijk met andere “Zeeuwen” die vooral door atletiekzeeland, maar zodoende ook door de PZC en Omroep Zeeland worden opgevoerd. Marijke de Visser, Paavo de Leng en Wouter Jansen om de bekendsten te noemen, hebben in ieder geval als junior van Dynamica nog meegedaan aan wedstrijden in onze provincie. Voor de Zeeuwse atletiek zijn deze atleten op dit moment echter geen Zeeuw. De regels zijn wat dat betreft duidelijk: lid van een Zeeuwse club of lid van een club buiten de provincie, maar aantoonbaar woonachtig in Zeeland.

Irma Heeren was dat bijvoorbeeld een tijd ook niet. Gelukkig boekte zij een deel van haar successen als lid van Sporting Walcheren, maar toen ze haar snelste marathon liep was ze lid en woonachtig buiten Zeeland. Datzelfde gold voor Marlies Jongerius – Kort. Daarom is Liesbeth van Ast nog steeds Zeeuws recordhoudster op de marathon. En dat is ook vreemd, want die woonde volgens mij in Zuid Holland, maar was lid van Delta Sport en dat is een Zeeuwse club.

En wat te denken van Hugo van Duysse! Een Belg woonachtig in Stekene, maar wel lid van RKHAV uit Hulst. Hugo kwam dus in aanmerking voor Zeeuwse titels en Zeeuwse records, maar mocht officieel niet meedoen aan een NK. Hij mocht echter wel starten bij een NK cross, want daar was ook een clubrangschikking aan verbonden en dan telde Hugo zijn klassering wel mee. Kun je nog volgen? Bij de atletiekunie konden ze dat ook niet, want ooit was er een relletje bij zo’n NK. De details weet ik niet meer precies, maar een Belg werd bijna Nederlands kampioen.

Eens een Zeeuw …. altijd een Zeeuw, is uiteraard een mooie uitspraak. Helaas is het allemaal niet te controleren en dan past een zeker terughoudendheid met uitspraken in de media. Of is de armoede in de Zeeuwse atletiek en misschien wel veel Zeeuwse sport zo groot, dat we ons dan maar verkneukelen aan prestaties waar toch ergens een Zeeuws tintje aanzit. En als dat allemaal niet lukt, kun je je eens afvragen of dan ook het omgekeerde moet worden toegepast! Je vermeldt iedereen met Zeeuwse roots, maar omgekeerd negeer je alle zogenaamde “import Zeeuwen”. Belachelijk natuurlijk, maar het is maar om aan te geven dat het begrip Zeeuw zich niets aantrekt van regeltjes. Maar we kunnen om te beginnen wel iets selectiever zijn in de berichtgeving om te voorkomen dat we straks berichten over “Zeeuwse” hardlopers, die nog nooit in Zeeland zijn geweest of zelfs niet weten waar het ligt. Foto: Hugo van Duysse voor Klaas Lok en Jacques Valentin tijdens een 20 km in Vlissingen.      

Geen Commentaar

Geef Commentaar