Blog

DE “STOMME” IDEEËN VAN JAN ROOSE

Het niet doorgaan van het hardloopomnium ervaar ik uiteraard als een teleurstelling. Ik werkte een  concept uit voor een hardloopwedstrijd en dan zijn er maar 5 inschrijvingen. Het was dus blijkbaar een stom idee, waar niemand op zit te wachten. Uit frustratie schrijf ik maar een verhaaltje. Mijn organisaties nog eens op een rijtje zetten en me afvragen of het wel de moeite waard was.

Hardloopwedstrijden organiseren doe ik al ruim 50 jaar. In het begin vooral om te zorgen dat er meer wedstrijden kwamen, want in de jaren 70 was de kalender nog niet zo als nu. Ook toen kwam ik dikwijls met iets nieuws en of dat stomme ideeën waren, laat ik aan de lezers over.

In 1969 begon ik als één van de eersten in ons land en misschien wel in Europa met een Oliebollenloop ( zie archief november/december ) op de laatste dag van het jaar. Afgekeken van de bekende Sylvesterloop in het Braziliaanse Sao Paolo. Nu zijn er honderden van dergelijke wedstrijden, dus toch niet zo’n gek idee.

In 1973 startten Cees Hoogesteger en ik met een zogenaamde halve marathon in het centrum van Goes. Dit waren 10 ronden van ongeveer 2 km door de binnenstad met finish op de Grote Markt. Stadslopen waren in die tijd zo goed als onbekend. Moet je nu eens kijken.

Ik heb zelfs een officiële marathon georganiseerd in 1990, dus ruim 10 jaar voor de nu bekende Zeeuwse marathons. Een marathon in Zeeland was toen een bijna onbekend fenomeen. Behalve een NK in 1964 en een paar militaire kampioenschappen in Middelburg waren er nooit marathons in Zeeland gelopen. Ook hier was ik mijn tijd vooruit, maar de tijd was er nog niet rijp voor ( zie archief januari ).

Bij mijn wedstrijden stond nooit de grote massa aan de start. Dat was ook niet de bedoeling. Het ging om kwalitatief goed hardlopen, maar wel toegankelijk voor normaal gesproken iedereen. Normaal gesproken, want in die jaren kon je alleen meedoen als lid van een atletiekvereniging. Toen dat werd losgelaten, ging het met het niveau snel bergafwaarts. Met de stratenloop over slechts 5 km in Kapelle, mijn JARO crossen vanaf 2011 en de open baanwedstrijden ( voorloper Goes on Track ) in 2012 en 2013 probeerde ik dat te veranderen. Niet echt gelukt, maar een paar van die wedstrijden zijn ook zonder mijn inbreng nog steeds een succes.

Als ik een hardloopwedstrijd wil houden met veel deelnemers, kan ik het beste een halve of hele marathon of een lange trail organiseren met liefst een limiet van een halve dag. Dat doen veel organisaties, maar schiet het hardlopen daar veel mee op? Ik heb het al dikwijls gezegd: ik was een bescheiden hardloper, maar met mijn tijden kom je bij regionale wedstrijden nu in de top 10 en soms zelfs op het podium. Hardloopwedstrijden over dit soort afstanden zijn tegenwoordig na de eerste 30 % een soort optochten waar de laatsten 2 x zoveel tijd of langer nodig hebben dan de winnaar.

Daar probeer ik met mijn alternatieve wedstrijden iets aan te doen. Daarom wedstrijden over een bepaalde tijd + ronde afmaken, zodat iedereen ongeveer tegelijk klaar is. Dit in tegenstelling tot vaste afstanden, waarbij sommigen te lang onderweg zijn. Of wedstrijden voor duo’s of trio’s, waar de lopers elkaar elke ronde afwisselen, maar zodoende wel sneller lopen. En in diezelfde lijn is de opzet van het hardloopomnium: een paar keer op een middag een relatief korte wedstrijd met een hogere snelheid dan gebruikelijk. Kortom wedstrijden waar iedereen aan mee kan doen, maar wel spelenderwijs haar/zijn niveau opkrikt.

Stomme ideeën? Voorlopig wel, want groot is de animo meestal niet. Maar net als met de Oliebollenloop, halve marathon in de binnenstad van Goes en marathon in het Poelbos moet je klein beginnen en dan proberen uit te bouwen en anderen voor je idee winnen. Maar dan moet het begin wel een kans krijgen natuurlijk. “Een tweede poging met een hardloopomnium”, zoals iemand direct voorstelde. Niet als ik dat in mijn uppie moet doen. Wel als het breder gedragen wordt. Wel leuk overigens dat na het annuleren van het hardloopomnium er verschillende suggesties binnenkomen. Zo stelt iemand voor om in navolging van de Big 10 in Rotterdam een Big 5 in Goes te organiseren. Wil ik best doen, maar alleen als er steun komt en het breed gedragen wordt. Foto: halve marathon in binnenstad van Goes met duizenden toeschouwers.

Geen Commentaar

Geef Commentaar