Blog

BAANWEDSTRIJDEN IN GOES

In de maand mei organiseert AV’56 2 wedstrijden op de atletiekbaan in Goes. Deze wedstrijden zijn uitermate geschikt om eens kennis te maken met baanatletiek, zoals we die kennen van grote kampioenschappen. Je kunt komen kijken, maar misschien wil je wel een keer meedoen. Dat kan allemaal.

Op woensdag 8 mei en dat is al volgende week staan er vooral loopnummers op het programma. Daarnaast is er voor de liefhebbers het spectaculaire nummer polsstokhoogspringen. Bij de loopnummers zijn sommige afstanden alleen voorbehouden aan junioren, maar globaal is er keuze uit 100, 200, 400, 800 en 3000 meter. Wie gewend is aan stratenloopjes e.d. zal dus geneigd zijn om te kiezen voor de 3000 meter. Ook nog relatief kort, maar probeer dat maar eens te lopen in een tempo van 15 km per uur of te wel 12 minuten of nog sneller.

Wie een achtergrond heeft als teamsporter is meestal redelijk explosief en dan is een 100, 200 of 400 meter misschien wel iets voor jou. Je moet dan wel uit startblokken starten ( behalve masters boven een bepaalde leeftijd ). En anders de 800 meter, gewoon 2 rondjes volle bak. En bij zo’n baanwedstrijd mag je ook aan meer afstanden meedoen.

Iets meer dan 2 weken later op vrijdag 24 mei is er nog een baanwedstrijd in Goes. Deze keer met maar 1 loopnummer, maar dat is dan wel een 10000 meter. Dit is de langste afstand die bij grote kampioenschappen op de baan wordt gelopen. Op een atletiekbaan van 400 meter zijn dat 25 rondjes en dat klinkt niet aantrekkelijk. Toch heeft het allerlei voordelen t.o.v. een 10 km op de weg. Het parcours is biljartvlak en de ondergrond overal hetzelfde. Er zijn weliswaar 50 bochten, maar eigenlijk zijn dat er 0, want je moet nergens afremmen en de rechte stukken en bochten gaan geleidelijk in elkaar over. Je kunt prima je tempo controleren. Wie 40 minuten wil lopen, moet elke ronde in 96 seconden lopen en bij 50 minuten is dat 2 minuten. En je hebt nooit langer dan 200 meter achter elkaar wind tegen.

Bij voldoende deelname zijn er op 24 mei 2 series: een serie voor lopers v/m boven de 45 minuten en een serie onder de 45 minuten. Doe dus mee en ga de strijd aan met gelijkwaardige tegenstanders. Verder zijn er die avond alleen technische nummers, d.w.z. hoog – en verspringen, kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen. Misschien is dat wel iets voor jou. Vooral bij de werpnummers zijn sporters, die in het verleden aan handbal, korfbal, basketbal, waterpolo, e.d. hebben gedaan in het voordeel. Werpen zijn ze gewend, alleen het werptuig is anders. Een bijkomend voordeel is dat ook oudere atleten mee kunnen doen met een aangepast gewicht. In maart heb ik nog meegedaan aan kogel en discus en waarschijnlijk doe ik nu mee aan discus en speer. Een 10000 meter in 37.08 minuten zoals 50 jaar geleden, lukt namelijk niet meer. Om het spannend te houden stel ik ( als AV’56 dat goed vindt ) premies beschikbaar voor iedereen met een snellere tijd.

Wie mee wil doen aan deze wedstrijden kan tot 6 mei inschrijven voor de eerste wedstrijd. Je gaat dan naar de site van AV’56 www.av56.nl en dan via de kalender aan de zijkant de link naar www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40096. Daar vind je alle details. Voor de wedstrijd op 24 mei is er helaas nog geen link, maar via www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40097 kom je er ook. En als je geen genoeg kan krijgen van baanwedstrijden. Op 20, 25 en 29 mei zijn er baanwedstrijden in Hulst, Zierikzee en Vlissingen en uiteraard als klap op de vuurpijl op 5 juli Goes on Track. Foto: hopelijk veel deelnemers aan de 10000 meter op 24 mei.

Premies 10000 meter: onder 37.08 min € 30,- onder 35 min € 50,- onder 33 min € 100,- Vrouwen krijgen hetzelfde bedrag voor deze tijden + 4 minuten.

Aanvulling. Voor Goes on Track op vrijdag 5 juli kan er al ingeschreven worden: via www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40140 kom je alles te weten. Er staat een 100, 200, 800, 5000 meter, kogel, speer en ver op het programma, alsmede een 1000 meter alleen voor jeugd onder de 16 jaar.

Geen Commentaar

Geef Commentaar