Blog

BIG FIVE OF HRÔTE VUUF VAN HOES

Ik kreeg van iemand een mail met de vraag of ik in navolging van de BIG 10 in Rotterdam eens een BIG 5 in Goes kan organiseren. Op zich vind ik dat een prima idee en wil ik daar zeker over nadenken, maar anderzijds ben ik met de ervaringen dit jaar in het achterhoofd toch ook een beetje huiverig.

Dit jaar heb ik namelijk al een paar organisaties op poten gezet, die elke keer een mislukking werden. Eind januari had ik testlopen voorzien onder de naam TIME CHALLENGE, maar er kwam geen enkele hardloper opdagen. Op het moment dat ik dit verhaaltje zit te maken ( zaterdag 27 april 13.31 uur ) had ik eigenlijk in het parkje hiernaast moeten staan om het HARDLOOPOMNIUM te regelen. Helaas waren er maar 5 aanmeldingen en moest ik het afblazen. Mijn volgende try out is de STELLEPLASUURLOOP op pinkstermaandag 20 mei, maar ook voor deze wedstrijd zijn er nog maar 9 aanmeldingen en een paar halve toezeggingen. Als er op maandag 13 mei geen 15 inschrijvingen zijn, wordt ook deze wedstrijd afgelast.

Als hardlooprebel heb ik de nodige kritiek. Op anderen, maar ook op mezelf. Als ik iets organiseer en daar is geen animo voor, is dat mijn fout en doe ik iets niet goed. Argumenten over goed voor de snelheid, het opkrikken van het niveau e.d. veranderen daar niets aan. Als organisator moet ik ook niet terugvallen op successen uit het verleden. Bij elke nieuwe organisatie moet je het steeds opnieuw waarmaken.

Ik weet dus dat ik me moet beperken tot uurlopen en crossen en niet moet aankomen met een hardloopomnium, een teamcross, een time challenge, een hardloopmeerkamp, wedstrijdjes op de skeelerbaan, een tijdloop, een bergloop en al die andere ideeën die nog in mijn computer zitten. Zijn andere organisaties ook zo kritisch op hun wedstrijden of is dat niet nodig, omdat het altijd goed draait? Misschien vinden zij dat het goed draait en in diverse gevallen is dat ook zo, maar regelmatig heb ik toch een andere mening.

Pak de Zeeuwse crosscompetitie. Ik heb er al veel over geschreven, maar anderen zeggen nu ook dat het bij de volwassenen niets meer voorstelt. Blijf je dan aanmodderen of verander je drastisch. Ik zeg niet dat mijn oplossing het Ei van Columbus is, maar maak het in ieder geval bespreekbaar.

Baanwedstrijden zijn ook al jaren een zorgenkindje in de Zeeuwse atletiek. Toch blijven de clubs wedstrijden organiseren op de gebruikelijke manier: ellenlange programma’s met heel veel onderdelen. Tientallen jaren geleden kon dat, want dan had je minstens 200 deelnemers en waren de meeste nummers redelijk tot goed bezet. Nu moeten we het doen met 70 á 80 deelnemers. Het grootste deel junioren, ongeveer 15 masters en een paar senioren. Onderbezette nummers, hiaten tussen de onderdelen en weinig niveau zijn dan het gevolg.

En gaat het met alle wegwedstrijden of stratenlopen beter? Om even dicht bij huis te blijven verwijs ik als voorbeeld naar één van de oudste wedstrijden in Zeeland: de Wallenloop in Goes. Vroeger een topwedstrijd in onze regio, nu een wedstrijd van 13 in een dozijn. Als AC Duffel niet meedoet zijn er nauwelijks deelnemers bij de jeugdwedstrijden. Bij de hoofdrace over 6 ronden wordt 85 % gedubbeld en 40 % 2 of zelfs 3 keer. Moet je dan niet eens denken aan een andere opzet? Ik pleit bij dit soort wedstrijden voor een splitsing in een elitewedstrijd met een redelijk scherpe limiet en een kortere afstand voor iedereen.

Op andere plaatsen in de regio is het ook niet altijd koek en ei. Hoe gaat het straks verder met de wedstrijden van het voormalige stratenloopcircuit? Na het schrappen van een klassement vorig jaar worden ze als “losse” wedstrijden georganiseerd, maar heeft iedereen daar nog behoefte aan. Voor de Boulevardloop zal altijd wel voldoende animo zijn, maar of dat met de andere wedstrijden ook zo is, blijft afwachten. We zien in 10 jaar tijd toch een fikse daling van het aantal deelnemers. Bij andere wedstrijden zie ik die daling ook en de Griffioenloop in Middelburg op 10 mei is al geannuleerd. De relatief nieuwe Oranjeloop in Krabbendijke doet het echter met zo’n 300 deelnemers dan weer wel goed of is dat ook maar tijdelijk.

Om dus weer iets te gaan organiseren waar als puntje bij paaltje komt geen animo voor is, heb ik geen zin. Ik vind sowieso dat zo’n wedstrijd beter georganiseerd kan worden door een atletiekclub of één van de loopgroepen. Je hebt dan in ieder geval een achterban met de nodige hulp, maar vooral potentiële deelnemers. Mijn taak kan zich dan beperken tot een beetje advies en garant staan voor de premies. Dat laatste is volgens mij wel een must om toch de nodige sterke lopers v/m aan te trekken. Ik zit dan te denken aan de volgende verdeling:

Mannen: onder 15 min € 100,- onder 16 min € 50,- onder 17 min € 30,-

Vrouwen: onder 17 min € 100,- onder 18 min € 50,- onder 19 min € 30,-

Maar om niet op zaken vooruit te lopen, wil ik eerst wel weten of er belangstelling is voor een dergelijke wedstrijd. Organiseren op korte termijn als klein evenement met een maximale deelname van 50 kan al eind juni. Bij een grotere organisatie is er een vergunning nodig en die dient in Goes zo’n 15 weken van te voren worden aangevraagd. Vanaf nu zitten we dan al begin september.  

Een parcours heb ik al op het oog. Een vlakke ronde van ongeveer 1250 meter op de Hollandse Hoeve. We kunnen dan ook gebruik maken van één van de accommodaties. In juni lijkt me een vrijdag – of zaterdagavond de beste optie. Later in het jaar toch maar liever op een middag in het weekend. Zie jij zo’n wedstrijd wel zitten en/of heb je ook ideeën? Laat het weten via jacroose@hetnet.nl. Foto AV’56: komt er naast de FysioKapelleloop nog een pure 5 km op de weg?

Geen Commentaar

Geef Commentaar