Blog

VOORBESCHOUWING AVONDBAANWEDSTRIJD GOES

Is er nog toekomst voor de Zeeuwse baanatletiek. Dat vraag ik me al jaren af. Gezien de successen van diverse Nederlandse atleten de afgelopen 10 jaar mag je toch verwachten dat de animo stijgt, maar is dat zo. Bij veel Zeeuwse baanwedstrijden zien we relatief weinig deelnemers, onderbezette onderdelen en hiaten tussen de looponderdelen. Bovendien duren die wedstrijden te lang en is er gedurende veel tijd zo goed als niets te zien. Hoe gaat dat morgen in Goes?

Laten we met het positieve nieuws beginnen. Er zijn ruim 100 inschrijvingen, de meeste onderdelen zijn goed bezet en ze geven uitstekend atletiekweer af. De wedstrijden beginnen om 18.30 uur met 5 series horden, waarvoor 26 atleten zich hebben ingeschreven. Het enige nadeel vind ik dat deze hordenraces verdeeld zijn in 3 verschillende afstanden: 60 – 80 – 100 meter horden, waardoor er tussen de series door gesleep is met startblokken en horden. Dit komt door de regels van de atletiekbond met bepaalde afstanden per leeftijd, maar zodoende moet er voor deze series 30 minuten worden uitgetrokken.

Hetzelfde zien we bij de korte sprintnummers zonder horden. Voor de 60 – 80 – 100 meter vlak zijn er in totaal 43 atleten verdeeld over 8 series, maar ook nu moeten startblokken verplaatst worden en duurt dit onderdeel ongeveer 45 minuten. Waarom niet gewoon voor iedereen dezelfde afstand. Al deze hardlopers, inclusief alle junioren, mogen later op de avond wel meedoen aan de 200 en 400 meter, terwijl deze afstanden in mijn juniorentijd alleen voor de A junioren ( nu U 20 ) waren.

Om 19.15 uur begint ook het polsstokhoogspringen met helaas maar 4 deelnemers. Toch is het goed dat dit moeilijke onderdeel op het programma staat, zodat anderen misschien motovatie krijgen om dat ook eens te proberen. Hopelijk maken deze 4 deelnemers er een mooie wedstrijd van.

Na de sprintnummers is er om 19.45 uur een 800 meter met jammer genoeg ook maar 5 deelnemers. Opvallend dat de betere Zeeuwse 800 meter lopers ontbreken. Lopen die een dag later elders? Slechte zaak voor de Zeeuwse atletiek!!! Nog opvallender is de deelname van Zeeuws recordhouder Sébastien Schletterer, die ooit 1.48.37 minuten liep, maar nu op zijn 51ste uitgaat van een tijd rond de 2.10 minuten. Veel tegenstand hoeft hij niet te verwachten. Jammer dat de organisatie deze avond ook een 1500 meter op het programma zet voor junioren U 14 en U 16. Deze 15 deelnemers hadden ook een 800 meter kunnen lopen en dan was dat nummer in ieder geval redelijk bezet geweest.

Of ze hadden de 400 meter niet op het programma moeten zetten. Hier zijn 29 deelnemers, waarvan velen ook meedoen aan de 200 meter en een korter sprint – of hordennummer. Een deel van die 400 meter lopers kan waarschijnlijk ook nog wel een aardige 800 meter lopen en bovendien win je met het schrappen van een 400 meter veel tijd. Die 400 meter is nu om 19.55 uur met 6 series, gevolgd door de eerder genoemde 1500 meter om 20.20 uur.

Het op één na laatste loopnummer van de avond is de 200 meter om 20.30 met 41 atleten verdeeld over 7 series. Ik hoop wel dat iedereen dan nog meedoet, want veel junioren geven zich op voor 3 loopnummers en is dat op zo’n avond niet te veel. Om 21.05 uur wordt de avond afgesloten met 2 series op sterkte over 3000 meter, waarvoor zich 25 hardlopers hebben aangemeld. Patrick de Vos, Danny Huibregtse en Bereket Petersen lijken me de sterksten en misschien kunnen ze goed samenwerkend tijden onder de 8.45 minuten realiseren.

Het belooft dus een mooie atletiekavond te worden, maar één zwaluw maakt nog geen atletiekzomer. Baanatletiek blijft een zorgenkindje. Van de 103 inschrijvingen zijn er slechts 16 senioren en U 20 atleten. Verder 24 masters en de andere 63 zijn junioren onder de 18 jaar. Masters zijn niet de toekomst en bij de jeugd is het verloop groot. Er is dus nog werk aan de winkel. Een verslag maak ik niet, maar zo’n verslag, resultaten en foto’s zijn zeker te vinden op de website van AV’56 www.av56.nl. Foto: Sébastien Schletterer is de deelnemer met het grootste palmares.

Geen Commentaar

Geef Commentaar