Blog

HARDLOPERS ZIJN DIKWIJLS EGOTRIPPERS

In mijn 60 jarige “loopbaan” als hardloper gaf ik de voorkeur aan wedstrijden in België. In mijn ogen ging het er allemaal iets gemoedelijker aan toe, maar misschien kwam het ook wel door de prijzen in natura, goed bier na afloop en geen inschrijfgeld. Dat laatste is tegenwoordig ook niet meer overal het geval en veel massalopen zoals de 10 mijl van Antwerpen zijn in handen van commerciële organisaties, die er ook nog aan moeten verdienen.

Om te crossen moest je in de jaren 70 wel naar België, want in Zeeland waren er maar een beperkt aantal crossen. Toch was het crossen ook hier redelijk populair, want we gingen dikwijls met een bus naar de wedstrijden van de crosscompetitie. Leuk, maar het had ook een nadeel. Als senior was je uren van te voren op de wedstrijdlocatie, want in de bus zaten ook de pupillen en jongere junioren en die moesten vroeg beginnen. En als je klaar was, moest je direct naar de bus, omdat de jeugd en hun trainers naar huis wilden. En voor een wedstrijd in Hulst of Terneuzen was je helemaal lang onderweg, want toen moesten we nog met de boot.

Nee, dan was een wedstrijd in West Brabant of net over de grens bij Putte in België gemakkelijker. Vanuit Goes maximaal 3 kwartier. Aangezien veel Belgische crossen op zondag en de Zeeuwse crossen op zaterdag waren, werd er regelmatig in een weekend gedubbeld. Toen ik later ook lid werd van ACSS Stabroek en zodoende van de KAVVV betekende dat wel crossen op zaterdag en als het samenviel, liet ik de Zeeuwse crossen schieten.

Dat was allemaal puur eigen belang en als je daar later over nadenkt, kun je je afvragen of dat wel altijd correct was t.o.v. de Zeeuwse atletiek. Nu zal de deelname van Jan Roose niet het verschil maken, maar als ik nu zo om me heen kijk zie ik veel atleten, die het eigen belang boven het algemene belang plaatsen. De uitspraak “Het gras aan de overkant is altijd groener” komt dan boven. Je eigen vereniging of een club in de regio organiseert een wedstrijd, maar je doet diezelfde dag of een dag eerder/later toch ergens buiten de provincie mee. Dan moet je later niet klagen als jouw nummer niet meer op het programma wordt gezet of nog erger als dit soort specifieke wedstrijden niet meer georganiseerd worden.

Dat absolute toppers dit doen is nog te begrijpen, maar hoeveel echte toppers hebben we hier nog. Met 10 subtoppers, die in onze provincie een wedstrijd tegen elkaar lopen, help je de Zeeuwse atletiek vooruit. Nu moeten we natuurlijk niet alle verantwoordelijkheid in de schoenen van de atleten en hun trainers schuiven. Organisaties moeten er ook iets aan doen om hun wedstrijd aantrekkelijk te maken. Ellenlange baanwedstrijden met te veel onderdelen, te groot verschil in niveau, onnauwkeurig gemeten parcoursen, onredelijk veel inschrijfgeld voor gewone wedstrijdjes, enz. helpen niet echt.

Bovendien zie ik veel organisaties, die helemaal geen oog hebben voor het niveau van de sport. Voor hen telt alleen kwantiteit of de opbrengst voor één of ander goed doel. Ik heb niets tegen goede doelen, maar concentreer dat in 1 of 2 weekenden per jaar. Jaren geleden heb ik het voorbeeld van de “Warmathon” al eens gelanceerd: eenvoudige uurlopen rond de kerstperiode, waarbij mensen zelf hun goede doel kiezen.

Als organisaties moeten we ook eens stoppen om het iedereen naar de zin te willen maken. Beperk je tot 2 afstanden en voorkom versnippering van het deelnemersveld. Dikwijls maken we ons druk om hardlopers, die over een paar jaar weer van het toneel verdwenen zijn. En moet de georganiseerde sport de bewegingsarmoede van mensen oplossen?

Samen maak je de atletiek weer gezond. En niet als we allemaal alleen maar onze eigen doelen nastreven. Natuurlijk moet ik dan ook water bij de wijn doen. Door vast te houden aan principes van lang geleden, komen we er ook niet. Maar adviezen van oude en ervaren atleten allemaal overboord gooien is ook niet de oplossing. En als die oudjes prestaties van nu en vroeger met elkaar vergelijken moet je daar niet blind en doof voor zijn. Niek Flipse en ik hadden het er bij de baanwedstrijd op 8 mei nog over. Er worden daar talloze persoonlijke records verbeterd. Prachtig, maar wij bekijken dat toch door een andere bril. Voorbeelden heb ik al dikwijls vermeld, maar je kunt dat zelf opzoeken. Foto AV’56: één van de slechts 4 lopers v/m op de 800 meter. Waar waren de Zeeuwse subtoppers?  

Geen Commentaar

Geef Commentaar