Blog

DE DUURSTE 10000 METER VAN ZEELAND.

Soms ben ik impulsief en doe ik uitspraken of neem ik beslissingen waar ik even later al spijt van heb. Zo besliste ik afgelopen zondag om de organisatie van de Stelleplasuurloop op pinkstermaandag 20 mei toch voort te zetten, omdat het door mij gestelde minimum op dat moment net bereikt was. Als er dan de volgende 2 dagen geen aanmeldingen bijkomen en je er altijd rekening mee moet houden dat er afmeldingen komen, slaat de twijfel weer toe. Gelukkig waren er vandaag wel nieuwe aanmeldingen en wordt het zeker een volwaardige wedstrijd. Inschrijven kan nog tot uiterlijk 17 mei.

Waar ik zeker geen spijt van heb, is mijn aanbod om de 10000 meter op de baan op 24 mei in Goes te voorzien van premies. Ook een impulsieve beslissingen, omdat de aankondiging lang “onzichtbaar” bleef en er 3 weken voor de wedstrijd nog maar 1 loper op de deelnemerslijst stond. Vandaar het idee om alle lopers sneller dan 37.08 minuten een premie te geven. Waarom 37.08 minuten? Deze tijd liep ik op 11 juli 1974, dus bijna 50 jaar geleden, op dezelfde plek. Het was toen nog wel een sintelbaan en volgens deskundigen is een kunststofbaan per ronde 1 seconde sneller. Bovendien waren er nog geen speciale spikes voor lange afstanden.

Deze wedstrijd in juli was er vooral voor de betere  Zeeuwse hardlopers om aan de limiet richting NK 10000 meter te voldoen. Een week eerder stond die limietpoging ook al op het programma, maar door de regen was de baan toen erg nat en glad. Om de baan niet helemaal kapot te lopen werd na overleg tussen organisatie en lopers besloten om er een soort “trainingswedstrijdje” van te maken, waarbij de spikes in de tas bleven. Toch liep Piet Vonck 30.32.9 minuten en bleven ook zijn clubgenoten Jan van Laarhoven, Wies van Houte en Guus Bours ruim onder de 32 minuten.

Een week later dus nog een keer 25 rondjes op de sintelbaan in Goes, maar helaas kan ik daar geen uitslag meer van vinden. Wel dat ik 37.08.8 minuten liep en dat was toen een p.r. In 1976 heb ik dat nog met een minuut verbeterd. Iedereen met een snellere tijd krijgt op 24 mei in ieder geval € 30,-, maar met een tijd onder de 35 minuten wordt dat € 50,- en onder de 33 minuten zelfs € 100,-. Voor een tijd onder de 30 minuten heb ik nog meer over, maar die lopers komen toch niet. Op dit moment staan er 19 hardlopers ingeschreven voor deze 10000 meter en 12 moeten zeker in staat zijn om een premie te bemachtigen.

Dat zou me dus minstens € 360, – kosten, maar ik hoop op een hoger bedrag. Dat betekent namelijk nog meer goede lopers en misschien wel subtoppers onder de 33 minuten. Op dit moment staat er nog maar 3 dames op de lijst en hun richttijden zijn niet snel genoeg voor een premie. Toch kunnen ook de vrouwen profiteren van mijn aanbod: hetzelfde schema, maar tijden + 4 minuten en dat is concreet 41.08 minuten voor € 30,-.

Toch is deze wedstrijd niet alleen bedoeld voor snelle hardlopers. De organisatie voorziet bij voldoende deelname 2 series: om 19.00 uur voor iedereen boven de 45 minuten en om 20.10 uur iedereen onder de 45 minuten. Die 45 minuten is een richttijd, want als er bijvoorbeeld 43 deelnemers zijn, zal het toch een verdeling worden van 2 keer ongeveer 20 lopers v/m. Bij onvoldoende deelname 1 serie om 20.10 uur. Schrijf dus nu in en dat kan nog tot woensdag 22 mei 18.00 uur via  www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40097. Verder staan er die avond diverse werp – en springnummers op het programma. Foto: Jan Roose op de sintelbaan in Goes ergens begin jaren 80.

1 Comment

  • Koen Steenblok on mei 14, 2024

    Misschien helpt het als in de beschrijving van de wedstrijd op atletiek.nu ook wordt opgenomen dat er premies zijn. Daar kijken mensen namelijk het meest naar.

Geef Commentaar